40 майстори и калфи от цяла България показват творенията си

...
40 майстори и калфи от цяла България показват творенията си
Коментари Харесай

Майсторки на калоферска дантела плетат със совалки в Пловдив

40 майстори и калфи от цяла България демонстрират творенията си на обичайния Пролетен панаир на занаятите в Пловдив. Тази година той се организира на ново място – на ул. „ 11-и август”, ул. „ Д-р Вълкович” и на ул. „ Станислав Доспевски”.

Посетителите ще видят показани 15 занаята до 22 май – неделя, а щандовете им ще посрещат гости от 10 до 19.30 часа всеки ден. Отново се включват и възпитаници от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване ”Христо Ботев”. Всеки ден от 10 до 18 ч. те ще показват и показват занаята „ Дърворезба”. Събитието е съпроводено и от пленер „ Калоферска дантела – минало и бъдеще”

Пролетния панаир на занаятите бе открит публично от доцент доктор Елена Кантарева – Дечева – и.д.директор на ОИ „ Старинен Пловдив “. Приветствия към участниците и гостите насочиха Тони Симидчиева – ръководител на УС на РЗК –Пловдив, Юлиана Йорданова, шеф на отдел „ Туризъм “ на община Пловдив и Галина Симеонова – занаятчия на Брюкселска/Калоферска дантела.

„ Вече 10 години в Пловдив се организира Панаир на занаятите – пролетно и есенно издание с поддръжката на община Пловдив и спомоществователи. Когато открихме първото издание преди 10 години, хората откровено се вълнуваха и питаха: „ Тези хора в действителност ли съществуват още? “. Сега към този момент никой не задава този въпрос. Хората познават българските занаяти и няма празник, на който майсторите занаятчии да не са поканени. Горда и щастлива съм, че РЗК–Пловдив катализира този развой. Красиви, скъпи, нашето благосъстояние – нашите обичайни, български занаяти би трябвало да бъдат защитавани. Благодаря на Кмета на Пловдив Здравко Димитров и на заместник-кмета по просвета Пламен Панов за поддръжката и за това, че постоянно откликват на нашите молби. Благодаря на Общински институт „ Старинен Пловдив “ в лицето на доцент Елена Кантарева – наш дълготраен сътрудник, на отдел „ Туризъм “ на общината – в лицето на Юлиана Йорданова, че и през днешния ден са тук, с цел да споделят празника ни “, сподели Тони Симидчиева.

Началникът на отдел „ Туризъм” в Общината Юлиана Йорданова акцентира, че това е едно от най-атрактивните събития в Пловдив, които съхраняват и разпространяват обичайните занаяти.

„ За мен е наслаждение да ви поздравявам в Пловдив за следващ път, като посетители и участници в Панаира на занаятите. Общински институт „ Старинен Пловдив “ има дълга история на извънредно ползотворно съдействие с РЗК – Пловдив. За това бих желала сърдечно да ги поздравя за тази задача, която извършват по запазване на нематериалното културно завещание, на тези обичайни занаяти, някои от които замиращи. Точно по тази причина е значима задача! Ще се веселя да забележим продукцията на майсторите, които показват освен обичайни занаяти, само че и техните нови музи и тълкования, употребявайки обичайни техники. Радвам се, че още веднъж има многочислени участници и посетители от страната. Пожелавам им едно незабравимо прекарване в нашия град! Пловдив по това време на година е доста цветен и кондензиран с изключителни събития. За мен е голямо наслаждение да разглася Пролетния панаир на занаятите 2022 за открит! “, сподели и доцент доктор Елена Кантарева – Дечева.

Акцентът на това издание е пленерът „ Калоферска дантела-минало и бъдеще”. На 21 и 22 май от 10 до 17 ч. на Главната улица до Градска художествена изложба, своето майсторство ще покажат Галина Симеонова, Маргарита Бонева, Кремена Димитрова, Антоанета Първанова, Николинка Куртанова, проф. Йорданка Станчева, Виктория Текилянова и Евгения Текилянова. Те ще показват доста рядка и малко позната у нас и по света неповторима техника за плетене със совалки. Участниците в Пленера ще премерят уменията си в извънредно финия и хубав поминък и на 22 май в 18 часа, след журиране, ще се разгласи спечелилия в майсторската конкуренция.

В събота от 14 до 18 ч. на Главната улица до Градска художествена изложба всеки може да предизвика уменията си под управлението на Галина Симеонова - в изящния поминък Калоферската дантела, и на занаятчия Тони Пранджева - художествена керамика, моделиране, мозайки. В неделя от 14.00ч до 18.00ч на същото място, искащите могат да творят под управлението на занаятчия Ставрева, по - известна с прозвището „ Стрина Пепина”.

Обявен е и фотоконкурс на панаир на занаятите. Желаещите би трябвало да изпратят фотография, запечатала креативен миг от Пленера „ Калоферска дантела-минало и бъдеще” в интервала от 21 до 25 май на имейл: [email protected] или фейсбук страницата на РЗК-Пловдив. Оценяването ще бъде осъществено на база брой лайкове във Фейсбук на страницата на РЗК-Пловдив. Фотографията получила най-вече лайкове ще бъде наградена.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР