40 484 зрелостниците днес положиха втората задължителна матура по предмет

...
40 484 зрелостниците днес положиха втората задължителна матура по предмет
Коментари Харесай

Слаб интерес към точните науки сред зрелостниците на втората задължителна матура

40 484 зрелостниците през днешния ден поставиха втората наложителна матура по предмет по желание. Над 1000 възпитаници, които бяха позволени до изпита, не се явиха. Сайтът на Министерството на образованието още веднъж не можа да удържи на желанието на всички зрелостници да ревизират правилните отговори и блокира за известно време.
Излязоха отговорите за втората наложителна матура Зрелостниците държаха изпит по 13 предмета по желание
Най-масовата матура беше тази по британски език. Но в интернет зрелостниците се оплакаха, че е била доста сложна. Учениците обаче рядко избират да се явят на матура с предмети, които се свърват с специалностите на бъдещето.

Единственото учебно заведение, в което през днешния ден се организира изпит по химия в София е Професионалната гимназия по подемна, строителна и транспортна техника. Зрелостниците, които са декларирали, че ще държат матура по химия са 202.. Повечето възпитаници ще кандидатсват с този предмет, само че споделят, че не желаят да следват химия. Сред желаните специалности измежду тях е медицината.

Почти същият брой зрелостници са желали да се явят и на изпит по физика. Миналата година Физическият факултет на Софийския университет понижи семестриалните такси на 100 лв. за физичните науки. През последните години от факултета регистрират лек растеж в приема на бакалаври поради целенасочената им работа с възпитаници и учители.
Петима преписвачи са хванати на втората наложителна матура Резултатите от матурата би трябвало да излязат до 13 юни
„ Изявявах интерес към физиката и математиката. И това е нещо, което сплотява и двете. И в действителност ми харесва”, споделя Даяна Стойнова, която следва „ Медицинска физика”.

„ Едно от нещата, които не са правилни е, че физиката е сложна просвета. Има и сложни неща. Но лесното не е интересно”, счита доцент Цветан Велинов, зам.-декан на Физическия факултет на СУ.

„ Всичко това, което се вижда в близост, методът, по който поддържаме връзка, всички джиесеми, таблети, компютри... всичко това го има с помощта на 150 години работа на физици в науката”, добавя доцент Велинов.

В момента има апетит за фрагменти - в кариерния център има разгласи за началник лаборатория, прогнозист на време, инженер, преподавател, медицински физик, метеоролог, метролог.

Наскоро от просветителното министерство обявиха, че обмислят да освободят от такса студентите в посоки, в които има дефицит на фрагменти.

Резултатите от матурата би трябвало да излязат до 13 юни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР