3M се съгласява да плати 6 милиарда долара споразумение по съдебно дело за тапи за уши на американската армия

...
3M се съгласи да плати 6,01 милиарда долара за уреждане
Коментари Харесай

3M се съгласи да плати 6,01 милиарда долара за уреждане на дела на ветерани от армията на Съединените щати и военнослужещи, които твърдят, че са претърпели загуба на слуха от използването на тапи за уши на компанията, според компанията и адвокатите на ищците.

Споразумението, състоящо се от $5 милиарда в брой и $1 милиард в акции на 3M, ще бъде направено чрез плащания, които ще продължат до 2029 г. Базираната в Минесота компания заяви, че не признава отговорност и че тапите за уши „са безопасни и ефективни когато се използва правилно”.

Сделката идва след неуспешен опит на 3M по-рано тази година да премести съдебните дела, които прераснаха в най-големия съдебен процес за непозволено увреждане в историята на САЩ, в съда по несъстоятелност с надеждата да ограничи своята отговорност.

Около 240 000 души се очаква да отговарят на условията за споразумението, каза Крис Сийгър, водещ адвокат на ищците, на пресконференция. 3M има право да се оттегли от сделката, ако по-малко от 98 процента от отговарящите на условията кандидати решат да участват, но Сийгър каза, че е уверен, че прагът ще бъде достигнат.

„Това историческо споразумение представлява огромна победа за хилядите мъже и жени, които смело служеха на страната ни и се завърнаха у дома с променили живота наранявания на слуха“, каза Сигър и неговите съосноваващи се адвокати, Брайън Ейлсток и Клейтън Кларк, в съвместно изявление във вторник.

Тъст на пазара

Акциите на 3M се повишиха с повече от два процента във вторник. Те затвориха с 5,2 процента по-високо в понеделник поради по-ранни доклади, че споразумението е неизбежно. Оценките на някои анализатори за потенциалната отговорност на компанията от съдебния спор за тапите за уши възлизат на 10 милиарда долара.

Тепите за уши Combat Arms са произведени от Aearo Technologies, компания 3M придобита през 2008 г. Те са били използвани от армията на САЩ в обучение и битки от 2003 до 2015 г., включително в Афганистан и Ирак.

Ищците в съдебните дела твърдят, че компанията е скрила дефекти в дизайна, подправила е резултатите от тестовете и не е предоставила инструкции за правилно използване на тапите за уши, което е довело до увреждане на слуха.

Исковете бяха обединени пред окръжния съдия на САЩ М. Кейси Роджърс във федералния съд на Пенсакола, Флорида, през 2019 г. В разгара си съдебният спор представляваше около 30 процента от всички дела във федералните съдилища в цялата страна.

От 16 дела за тапи за уши, които са отишли ​​в съда, 3M е загубила 10, като около 265 милиона долара са присъдени общо на 13 ищци. Тези присъди са включени в сумата от $6,01 млрд.

Aearo подаде молба за банкрут през юли 2022 г., като 3M обеща 1 милиард долара за финансиране на задълженията си, произтичащи от делата за тапи за уши.

Не признаване на отговорност

3M твърдеше, че съдебният спор за масово обезщетение е несправедлив, тъй като Роджърс е държал научните доказателства в полза на компанията извън съдебните процеси и е позволил на хиляди „непроверени“ искове да напълнят съдебните дела.

Въпреки това, през юни съдия по несъстоятелността отхвърли фалита, като установи, че Aearo не е в достатъчно финансово затруднение, за да го оправдае.

В съобщението от вторник 3M твърди, че споразумението – което включва всички искове в многоокръжните съдебни спорове във Флорида, координирани действия на щатския съд в Минесота и потенциални бъдещи искове – не е признаване на отговорност.

„Продуктите, предмет на този съдебен спор, са безопасни и ефективни, когато се използват правилно“, пише компанията. „3M е готова да продължи да се защитава в съдебния спор, ако определени договорени условия от споразумението за уреждане не бъдат изпълнени.“

Споразумението в понеделник идва само два месеца след като 3M обяви предварителна сделка за 10,3 милиарда долара с множество обществени водоснабдителни системи в САЩ за разрешаване на искове за замърсяване на водата от пер- и полифлуороалкилни вещества или PFAS, известни като „вечни химикали“.

Тази сделка все още не е окончателна, но преодоля едно потенциално препятствие в понеделник, тъй като 22 американски щата и територии оттеглиха предишните си възражения.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР