3M се съгласява да плати 6 милиарда долара, след като американската армия заяви, че нейните тапи за уши причиняват загуба на слуха

...
3M се съгласи да плати 6 милиарда долара за разрешаване
Коментари Харесай

3M се съгласи да плати 6 милиарда долара за разрешаване на около 300 000 съдебни дела, в които се твърди, че производствената компания е доставяла дефектни бойни тапи за уши на военните, които са довели до значителни наранявания, като загуба на слуха.

В съобщение 3M заяви, че споразумението „не е признаване на отговорност“ и че изплащането ще дойде след няколко години и ще включва 5 милиарда долара в брой и 1 милиард долара в акции.

„Продуктите, предмет на този съдебен спор, са безопасни и ефективни, когато се използват правилно. 3M е готова да продължи да се защитава в съдебния спор, ако определени договорени условия от споразумението за уреждане не бъдат изпълнени“, казаха от компанията.

Тапите за уши са били използвани от американската армия при обучение и бойни действия от 2003 г. до 2015 г. Ветераните обвиниха 3M в продажба на дефектни тапи за уши, които причиняват загуба на слуха и шум в ушите, според доклад на Wall Street Journal от 2021 г.

Тапите за уши са произведени от Aearo Technologies, компания, закупена от 3M през 2008 г. Aearo се опита да подаде молба за банкрут миналата година като начин да финансира своите задължения и да ограничи експозицията. Това обаче беше отхвърлено от съдия това лято, тъй като съдията каза, че „позволяването на иначе финансово здрав длъжник без предстоящи проблеми с платежоспособността да остане в несъстоятелност … надхвърля границите на ограничената юрисдикция на съда.“

3M (3M) заяви, че споразумението ще доведе до приблизително 4,2 милиарда долара такса преди данъци за третото тримесечие на 2023 г. Акциите затвориха с 5% по-високо в понеделник, тъй като инвеститорите очакваха уреждането да бъде значително по-високо, съобщава Journal.

Това бележи второто значително съдебно споразумение на 3M това лято. През юни производителят заяви, че ще плати до 10,3 милиарда долара за 13 години, за да финансира обществените доставчици на вода в Съединените щати, които са открили неговите токсични „вечни химикали“ във водоснабдяването си.

Полифлуороалкиловите и перфлуороалкиловите вещества (PFAS), известни като „вечните химикали“, са открити в стотици домакински предмети, включително грим и килими, и се използват за направата на покрития, които отблъскват вода, мазнини и масла.

Споразумението идва, след като 3M се изправи пред хиляди съдебни дела, в които се твърди, че 3M е знаела, че PFAS причинява рак, дефекти в развитието и други здравословни проблеми и че химикалите са замърсили системите за питейна вода в САЩ.

Миналата година 3M заяви, че ще спре производството на спорните химикали до края на 2025 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР