39 лауреати на Нобелова награда подписаха отворено писмо срещу режима

...
39 лауреати на Нобелова награда подписаха отворено писмо срещу режима
Коментари Харесай

39 носители на Нобел зоват: Не признавайте Путин за президент!

39 лауреати на Нобелова премия подписаха отворено писмо против режима на Владимир Путин. Учени, икономисти и писатели приканиха международните водачи да усилят поддръжката за Украйна в опълчването й на съветската инвазия, да защитят политическите пандизчии в Русия и да не признават Путин за законно определен президент.

Обръщението, подписано апропо и от белоруската писателка Светлана Алексиевич, беше оповестено от изданието T-invariant.
 
Вижте обръщението със съкращения:

" Преди две години Владимир Путин отприщи непровокирана, пълномащабна експанзия против Украйна, която докара до гибел и опустошения, невиждани от Втората международна война. Тази война е съпроводена от все по-брутално угнетяване на политическия живот и свободата на словото в самата Русия. Наскоро светът беше шокиран от гибелта на Алексей Навални, главният политически конкурент на Путин. Преди да бъде хвърлен в пандиза, изтезаван и в последна сметка погубен, Навални оцеля след опит за отравяне с химическо оръжие, проведен от режима на Путин. Въпреки този ужасяващ опит за ликвидиране, той се завръща в Русия, показвайки невиждана храброст и национализъм.

Войната в Украйна и убийството на Алексей Навални засягат освен Русия и Украйна. Режимът на Путин сподели, че съставлява директна и ясна опасност за цялото човечество. Откакто пристигна на власт през 2000 година, Путин систематично унищожава постсъветските демократични институции и подклажда споровете в някогашния Съветски съюз. Пълномащабната експанзия против Украйна и убийството на Алексей Навални издигат опасността на ново равнище, защото режимът на Путин към този момент не вижда никакви ограничавания за нарушаването на човешките права и интернационалните правила.Ние, учените от цялостен ​​свят, призоваваме политическите водачи да приказват уверено за мир, напредък и човешки права. Като членове на интернационалната научна общественост, ние сме надълбоко загрижени, че научният напредък е заплашен от диктатори, които потискат интелектуалната независимост, изключително когато световното съдействие е толкоз значимо на фона на пандемии, изменение на климата и екзистенциална опасност от оръжия за всеобщо заличаване.

Призоваваме международните водачи и всички хора с благосклонност да се откажат от всевъзможни илюзии за господин Путин и неговия незаконен режим. Историята ни учи, че умилостивяването на агресора води до нови закононарушения против човечеството. Никакви краткотрайни изгоди не могат да оправдаят това. Категорично сме срещу повторението на Мюнхен 1938!

Ние призоваваме международните водачи да:

Значително увеличение на помощта за Украйна. В тази война Украйна би трябвало да завоюва, а не просто „ да не загуби “. Навременната помощ на украинците ще понижи загубата на човешки животи и ще помогне за прогонването на агресора от земята им. Неуспехите на Путин във военната експанзия ще бъдат възприети като морална победа от милиони руснаци, укрепвайки очакванията им за демократично бъдеще и мобилизирайки антивоенното придвижване.

Подкрепете правата на индивида и демократичната съпротива в Русия. Международната общественост би трябвало да се сплоти, с цел да отбрани политическите пандизчии, изтезавани в Русия. Животът на водачите на опозицията Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Лилия Чанишева и доста други е в смъртна заплаха.

 С общи старания можем да помогнем за постигането на мир в Европа и да предотвратим световна злополука.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР