''Това разследване съдържа съпоставяне на разрешителното за сеч с превозните

...
''Това разследване съдържа съпоставяне на разрешителното за сеч с превозните
Коментари Харесай

Главният редактор на Биволъ с потресаващи подробности за сечта в горите ни

''Това следствие съдържа сравнение на разрешителното за сеч с транспортните билети, най-общо казано. Разрешителното за сеч е 1000 кубика дървесина за дадена компания. Превозните билети, които би трябвало да има всяка компания, която реализира и превоз на дървесина, за същата компания, за същото позволение, което е вписано, са 1300 кубика, примерно. Т.е., има надвишения с 30%''. Toва съобщи Атанас Чобанов, основен редактор на уеб страницата ''Биволъ'', във връзка най-новото следствие на ''Биволъ'', касаещо всеобщата сеч в българските гори. Чобанов се включи по скайп от Париж в предаването ''Честно казано с Люба Кулезич'', което се излъчва по ТВ Евроком.

''Като се съпоставят тези данни сред разрешителните и транспортните билети, се вижда, че всяка година има надвишение при избрани компании с към 600 000 кубика на издадените разрешителни. Всяка година от 2017 до в този момент. Тъй като за 2016 година данните са не доста точни. Това, което дават като публични данни от Агенцията по горите, съдържа доста неточности и това е различен проблем. Но за последните четири години - 2017, 2018, 2019 и 2020 досега, надвишението е съвсем постоянно с към 600 000 кубика на година. Дали това ще бъде реалност и 2020 ще забележим, само че натам отиват нещата. Това значи, че има някаква система'', продължи с описа си Атанас Чобанов.

''Това са големи количества и като пари, и като загуба на скъп запас, естествен. Ти го сподели, това нещо води до наводнения в един момент'', добави основният редактор на ''Биволъ''.

''Имаме свидетелства на горски, на рейнджърите, които би трябвало да наблюдават за тези неща, да глобяват и да глобяват, че с тези превозвачи на надвишените количества пътуват депутатски коли, т.е., имаме чадър от най-високо равнище. И това нещо не е от през вчерашния ден, това съгласно мен е от доста години, просто през последните години започнаха да се разгласяват тези данни от транспортните билети, които ние успяхме с този превъзходен екип от IT експерти и специалисти по горите да проучваме. Сега трябват отговори от страна на Държавната организация по горите. Засега те мълчат и не признават, че има такова надвишение'', съобщи още журналистът.

Цялото изявление на Люба Кулезич с Атанас Чобанов можете да изгледате след 1:56:44 във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР