''По принцип всички държави в Европейския съюз ще трябва да

...
''По принцип всички държави в Европейския съюз ще трябва да
Коментари Харесай

Тома Белев пред ФАКТИ: В случая с Варненското езеро е извършено престъпление

''По принцип всички страни в Европейския съюз ще би трябвало да се оправят със замърсяванията. Поне това е част от Зеления пакт - да спрем замърсяването до 2030 година Тъй че Борисов, в случай че има шанса да ръководи отсега нататък, ще би трябвало да дава отговор и да се оправя с това, което основано досега, тъй като действително видяно цялата система за ръководство на отпадъците е сбъркана. Ние виждаме, че отпадъците се увеличават''. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ екологът и общински консултант в Столичния общински съвет Тома Белев, който е от политическото обединяване ''Демократична България''

Водещата Маринкова посочи пред своя посетител това, че нарастването на отпадъците се случва, макар обстоятелството, че хората си заплащат налозите да не се случва, а той ѝ отговори по следния метод: ''Не просто си заплащат налозите. Всеки един от нас - и аз, и вие, първо плащаме като купуваме една стока. Плащаме за нейното преработване, включено е в цената. Рециклирането на една бутилка минерална вода, на вашия таблет и така нататък, е включено в цената. След това, повторно, плащаме за ръководство на отпадъците на общината. Ако вашият таблет или бутилката ви за вода не влезе за преработване, с цел да се събере и да отиде за депониране ние плащаме такса към страната за това депониране. И когато в действителност то не стигне до бунище, до хранилище за боклуци, а влезне в реката, ние по-късно като данъкоплатци плащаме трети път, с цел да отиде някой да го изкара от реката и да го закара до сметището. Това замърсяване, което виждаме по Искър, по Струма, по Средецка, на всички места, ние ще платим три пъти като данъкоплатци.''

''След като е оценено в цената на самия артикул, не би трябвало да има второ и трето заплащане. Тоест, най-малко две от тези три заплащания се открадват'', добави Тома Белев.

Попитан за преработването у нас, екологът съобщи следното: ''Съществува преработване, към този момент е задоволително добър бизнес, в това число внасяме боклуци, с цел да ги рециклираме в България. Това, което производителите са длъжни да вършат, откакто ние плащаме в стоката цената на преработването, те би трябвало да заделят тази сума, с цел да си съберат опаковките и да рециклират. За страдание обаче това, което е на национално равнище, а и в София, е смешно. Събира се от 3 до 6% битов боклук за преработване през организациите за оползотворяване на опаковките. Тоест, те не си правят работата. Ако всеки един огледа в кофата за отпадък ще види голям брой опаковки, което значи, че организациите, които се занимават със събирането на тези опаковки и преработването, не си правят работата. Това е на всички места, в това число и в София. Наскоро Столична община получи един заключителен отчет от един съветник, по линията на Европейската капиталова банка, във връзка с метода на преработване, реализиране на европейските цели и така нататък За мен отчетът беше отблъскващ по простата причина, че в него се споделя, че каквото и да направи Столична община сега, колкото и да влага, в никакъв случай няма да успее да извърши отговорностите за % за преработване от отпадъците. И това е, тъй като сме на доста ниско равнище на преработване сега и тъй като смяната на мирогледа на жителите да изхвърлят разделно е смяна, която е сложна.

Тома Белев бе безапелационен, че на първо място Министерството на околната среда и водите не си прави работата.

''Големият проблем беше, че до момента в който разнообразни разновидности на този отчет се представяха на Столична община, тя подписа следващия контракт за 15 региона с компания, която да събира опаковките, само че без да сложи това условие да се усили системата, т.е., да се усилят контейнерите, да се промени системата за събиране, с цел да стане ефикасна. И в действителност, вместо организациите за оползотворяване на опаковки да ги съберат, да ги рециклират и да ги върнат в стопанската система, ние като поданици на София, които имат жилища, ще платим таксата за тяхното събиране и депониране. Реално се случва по този начин, тъй като разрешаваме на едни хора да вършат бизнес от опаковките, което е хубаво, само че го вършат наш тил като поданици на столичния град'', изясни общинският консултант в СОС.

Това, че тези боклуци са там, е резултатът на нефункционирането на системата ни за ръководство на отпадъци'', съобщи той по отношение на скорошните потресаващи фрагменти от нечистата река Искър.

Тома Белев е убеден, че въвеждането на депозитна система, каквато има на доста места в Европа, е най-хубаво решение. А точно, всеки използвал някаква напитка да може да връща бутилката за преработване и против това да получава алегорична сума. ''Това е най-лесното решение и най-икономическо оправдано'', означи екологът. ''Това, което се случва сега е, че влиза в общия отпадък (б.р. бутилката), там се замърсява и като влезе в нечисто не може да отиде да за преработване, а отива за изгаряне'', добави политикът.

Той изясни, че и с битовата техника обстановката е същата. ''Ние плащаме за битовата техника, в цената на самата техника. По същия метод си има компании, които събират този отпадък'', сподели Белев и даде позитивен образец със себе си. А точно, че преди известно време са пристигнали да приберат счупената му остаряла пералня.

Белев разяснява и повторилите се проблеми с Варненското езеро, в което се излизат мръсни води.

''По думите на министър Димитров една седмица е текло без те да получат съобщение. Това е нарушаване на закона за еколологичната отговорност - Закон за отговорността за породени екологични вреди. При първи подобен случай операторът, в тази ситуация ВиК Варна, е задължен на момента да осведоми Министерството на околната среда и водите и да каже: " Аз подхващам стъпки X, Y и Z. Достатъчни ли са "? И министърът би трябвало да се произнесе: " Не, не са задоволителни. Направи тази и тази стъпка ". Това е задължението по закон.''

''Този водопровод си спомняме, че при първото му полагане е положен над повърхността на дъното, което е нарушаване на строителна документи. Той е трябвало да бъде под. След това една година беше текло при разкъсване, а в този момент го поставят още веднъж и още веднъж е пробито по една или друга причина и тече. Само да кажа, че тези, които се възползват от този водопровод - жителите, ние плащаме за филтриране на тази вода. Тоест, тези жители, които изпускат водата си заплащат на пречиствателната станция разноските по превозването на водата до пречиствателната станция, за почистването и за заустването във воден обект. А в действителност ВиК-то не прави тази услуга, а разрешава тази вода да влезе във Варненското езеро и да си спести едни разноски. Но няма да върне парите на жителите за тези дни и месеци, когато е зауствана водата и те не са я пречиствали. Ето ви още един чисто стопански детайл по какъв начин се краде елементарно, тъй като никой не вижда, никой не управлява. Държавата имаше проблем да откри, че има замърсяване толкоз месеци. Сега се надявам към този момент да няма проблем да открива. Има ясно нарушаване на закона. Нямаш право да го скриеш. Законът те задължава като оператор да информираш незабавно министъра откакто си го схванал. Ти си го укрил и си незаконен по този закон, защото от това нещо сигурно могат да повлекат други неприятности за здравето и живота на жителите, а това влиза и в детайла на закононарушение по Наказателния кодекс. Не могат да си разрешават сходни оператори - дали ще са на ВиК, дали са на дружество за оползотворяване на боклуци, да тровят жителите, да повреждат тяхната околна среда. Това е нарушаване, даже не просто нарушаване, а е и закононарушение, когато е замълчано с предумисъл. А то е замълчано със 7 дни'', добави Тома Белев по тематиката за неразбориите с Варненското езеро.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР