''Ние отидохме там с много конкретни предложения (б.р. на консултациите

...
''Ние отидохме там с много конкретни предложения (б.р. на консултациите
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев пред ФАКТИ: Доган е може би най-голямото зло, случвало се на България

''Ние отидохме там с доста съответни оферти (б.р. на консултациите при президента Радев). ''Демократична България'' преди две години внесе законопроект за пощенско гласоподаване и законопроект за електронно отдалечено гласоподаване. Ако тогава някой в Народното събрание беше обърнал някакво внимание на тези законопроекти, в този момент те щяха да бъдат от изгода за тези избори. Отидохме при президента напълно градивно, той ни изслуша. В интерес на истината много градивни оферти имаше и от двете страни. Основното ни предложение за видеонаблюдение сега на преброяване на изборите президентът го одобри добре, за жалост то не бе толкоз добре признато от ГЕРБ днес''. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ членът на Изпълнителния съвет на партия ''Да, България'' - Ивайло Мирчев.

Припомняме, че партия ''Да, България'' е част от политическото обединяване ''Демократична България'', в което са още Демократи за мощна България (ДСБ) и Зелено придвижване. Посредством него трите обединения се явяват дружно на избори.

''Очевидно някой се тормози след края на изборния ден да бъде записван със смарт телефон и предаван онлайн в интернет процесът на преброяване на бюлетини. И тук е доста значимо да разграничим. Не става дума за тайната на вота и това всеки да може да изрази своя избор, а след привършване на изборния ден, тогава когато секционната комисия се събира и когато потвърдено стават максимален брой измами, да може един човек, доброволец от нашата самодейност ''Ти броиш'' да вземем за пример, да снима и да излъчва в интернет. Днес ГЕРБ обявиха, че това е притеснително и мъчно осъществимо'', добави Мирчев.

Водещата и гостът ѝ разясниха смехотворните оправдания на ръководещите, съгласно които не на всички места имало задоволително положително интернет покритие. ''Ако има сходни проблеми е необичайно, тъй като ГЕРБ ръководи от 10 години и това е едно нещата, с които те се хвалят. А точно, че към този момент във всяка българска община има наличен и прекрасен интернет. По европроекти бяха пръснати милиони. Това са обстоятелства, огласени от ГЕРБ, а не казани от мен. Странно е, в случай че към момента се твърди, че няма положително покритие. Истината е, че има известни проблеми с интернета, те може би са в 1-2% от секциите. Нека приемем, че ще има проблем в 1-2% от секциите с интернет и с опцията видео сигналът да бъде изпратен, само че да се концентрираме върху другите 98% от секциите, в които е добре да може да се прави такова видеонаблюдение'', прикани Ивайло Мирчев.

''Има задоволително време. Има доста явен текст, има опция в Изборния кодекс да се запише, че видеонаблюдение може да бъде осъществявано след края на изборния ден. Изрично споделям: след края на изборния ден, когато се броят бюлетините и се вписват преброените бюлетини в изборния протокол. Всеки покровител да може да го прави (б.р. да снима с мобилно устройство). Ние в платформата ''Ти броиш'' сме подготвени да осигурим в 12 000 секции 12 000 души, които да правят по едно и също време видеонаблюдение. Стриймингът от това видеонаблюдение ще се пресъздава в платформата и тогава безусловно всеки може да отиде на уеб страницата tibroish.bg, да си отвори случайна секция и да следи изборния развой в съответната секция, като по-късно ще остава и запис от самото броене'', изясни членът на Изпълнителния съвет на партия ''Да, България''.

''Това, че ГЕРБ реагира толкоз отрицателно на това значи, че има избрани терзания. Ние сме наясно какви са тези терзания. Кратката версия е, че изборите са основни. Освен оцеляването на Бойко Борисов, тук става дума и за над 20 милиарда лв., които незабавно би трябвало да се преразпределят. Пари, които се отпускат след Ковид пандемията, пари, които се отпускат на страните в Европейския съюз, с цел да могат да преживеят по-лесно шока, да се предотврати стопански потрес и така нататък Става дума за европейски средства, става дума за пари, идващи от Европейски Съюз настрана. Това нещо цялото - ''Зелена сделка'' и всичките тези неща, те би трябвало да бъдат усвоени, би трябвало да се откри една пътека. Хората към този момент са подготвени, които би трябвало да ги усвоят, единствено остава досадната детайлност да бъдат извоювани изборите, или най-малко да бъдат доведени до такава фаза, в която умерено да могат те да преразпределят тези средства'', съобщи още той.

''Тъй като залогът е огромен на тези избори, това, което ние получаваме като сигнали от нашите регионални представители, е, че се привикват към този момент хора, които получават обществени помощи. Избори ще купуват ГЕРБ и Движение за права и свободи главно. Ясни са така наречен хилядници, стотници, десятници, т.е. хората, които дават отговор за хиляда гласа, тези, които дават отговор за 100 гласа и тези за 10 гласа. Вече се купуват гласове. Това е информация, която получаваме съвсем от цялата страна, без няколко области. Привикват се хора от избрани обществени пластове и към този момент се уговарят за метода на гласоподаване. Това е извънредно притеснително, това е и една от главните аргументи ние да създадем платформата ''Ти броиш'', която има за цел във всяка секция да има покровител, който може да подсигурява като най-малко, че вярно ще бъдат преброени подадените бюлетини. Полицията би трябвало да се оправи с това да не бъдат купувани гласове, само че полицията за жалост, както и господин Цветанов вярно означи оня ден, тя е в този развой. Полицейските началници в страната, и това е добре всички хора да го знаят, те подсигуряват, че процесът на пазаруване на гласове ще мине безпрепятствено. Полицията в тази ситуация не е положителният воин, който би трябвало да предотврати пазаруването на гласове. Тя пази този процес'', добави Ивайло Мирчев.

''Решение е цялостната им бърза подмяна (б.р. на полицейските началници) и надлежно извънредно огромни санкции за присъединяване в нещо сходно. Ние би трябвало да разберем, че не е обикновено една страна от Европейския съюз, ние сме 2021 година, към момента да сме на равнище покупка на половин милион гласа, в които полицията играе съществена роля, с цел да подсигурява вота. За това беше назначен и министър Терзийски. Защото след гафа на Росенец, след всичко, което този човек направи, в този момент той, негово обвързване ще бъде да подсигурява изборите да минат по верния за ГЕРБ начин'', сподели още Мирчев по тематиката за значимата и в действителност незаконна роля на българската полиция в изборния развой у нас.

По отношение на Автомагистрала ''Хемус'', Ивайло Мирчев съобщи, че тя сигурно не коства три пъти повече от Автомагистрала ''Тракия'', намеквайки за следващо непрозрачно разходване на обществени средства от властта.

''Магистралите, които се вършат, на третата година не стават за каране. И това го знаят всички. Всяка автомагистрала, която се прави в България, с доста малко изключения. И не са отговорни компаниите, които ги вършат. Това е доста значимо да се каже. Защото сега, в който те отидат да вземат участие на социална поръчка, на тях им споделят: ''Виж, печелиш, обаче 40% отиват тука''. Вариант 2: ''Печели друга компания, ти ставаш четвърти подизпълнител и взимаш 40%''. Същият е казусът на тунел ''Витиня''. Там самият тунел се прави от четвъртия подизпълнител, който взима към 1/4 от цената, която е дадена по социална поръчка. И на всичкото от горната страна се прави четири години'', разяснява политикът.

Ивайло Мирчев приказва и за срутилата се неотдавна канара по пътя за Рилския манстир. ''След като Борисов афишира, че обектът е завършен, всичко е готово, всичко е намерено... Каква е работата на Борисов да върви на Акт 14, по-рано и преди да е подготвен обектът? След това, забележете нещо доста значимо. Всякакви служители - от АПИ, от Министерството, започнаха да кършат пръсти и да изясняват, че парите не били дадени, било на половина готово. Защо Борисов го открива тогава и за какво се хвали с това нещо, като е на половина готово? Защо изпод минават коли? Отдолу минават рейсове с деца и там, където те минават пада шесттонна канара. Това на какво наподобява?'', запита деятелят на ''Да, България''.

''При кой да се понесе отговорността, когато същият човек, който върви и открива обекти като картичка, управлява прокуратурата? В България не работят регулаторите, не работи правосъдната система, не работи прокуратурата, полицията обслужва властта, с цел да си направи изборите. Кой тъкмо би трябвало да се сезира, пред кой тъкмо би трябвало да се изправят тези хора? Нали прокурорът ще отиде и ще внесе един неприятен обвинителен акт, след което това нещо пада в съда и всички изясняват по какъв начин съдът е отговорен. Давам единствено образец. Когато някой даде задачка да не бъде наказано или да не бъде преследвано несъмнено лице, служител, компания, компания, или някаква група, то просто не се случва. Това ни е дереджето сега. Никой през 2007 година, когато влизахме в Европейския съюз, не вярваше, че това може да се случи. Че през 2021 година, 14 години по-късно, равнището ще бъде по-ниско от това, на което бяхме 2007 година Такава проведена незаконна тайфа, група, която да ръководи страна, не е имало тогава'', напомни той.

Ивайло Мирчев изясни, че у нас в доста случаи се дават парите на държавната компания ''Автомагистрали'' и тя си избира каквито желае подизпълнителни без социална поръчка. ''Това е незаконна процедура, нещо, което на никое място не се прави. И няма мотив то да се прави, тъй като по този метод, като се изключи че се краде от държавния бюджет, по този начин се унищожава бизнесът. Защото, в случай че аз имам строителна компания и желая да аплайвам за градежа на Автомагистрала ''Хемус'', аз не мога, в случай че не съумея в държавното сдружение, което е получило парите, да издействам избрани канали, по които да получа поръчка като подизпълнител в държавното сдружение. Така оцеляват компаниите и се дава преимущество на компаниите, които вземат участие в тези корупционни актове.'' Той означи, че има и почтени компании, положителни строители, които нормално са сред втори и четвърти подизпълнител по дадена поръчка. Активистът на ''Да, България'' бе безапелационен, че това е всеобща процедура.

''Първата, втората и третата компания нямат нищо общо със самата поръчка и най-после има една, която прави работата, единствено дето тя взима 30-40% от общата сума. Всичко останало потъва по компании, които са преди тях и нормално са свързани с властта. Аз съм сигурен, че на всички места има сходни случаи, само че не е обикновено тези случаи да са 80-90% от всичко, което ни се случва'', сподели с отвращение Ивайло Мирчев.

'Ние получаваме голям брой сигнали от компании, които са така наречен пътищари. Казват: ''Разберете, подкупите минаха 40-50%''. И това в този отрасъл е социална загадка. Което значи, че някой се усеща безнаказан да ги взима тези пари, безнаказан да прави тези схеми с подизпълнителите. На това би трябвало да се постави край, би трябвало да се промени'', безапелационен бе той.

Лили Маринкова цитира умозаключение на проектант Калин Тихолов, съгласно който плажът край Росенец е равнища и пясъкът някак си се е прилепил. Той пледира плажът да не бъде плаж, а част от земеделска земя, заради което и пътят ще стане непотребен. Относно това, преди всичко Ивайло Мирчев означи, че въпросният проектант Тихолов е непосредствен до Движение за права и свободи и Ахмед Доган, а по-късно съобщи следното: ''Ние друго забелязахме, че там са посели райграс. И мислим скоро с Христо Иванов още веднъж да посетим Росенец. Да косим, да плевим, да почистим малко този райграс, тъй като аз имам много опит с райграс и желая да ви кажа, че не е добре в подобен прекрасен пясък, като на плажа на Росенец, да се поставя райграс. Може да се постави на идната линия, с цел да е по-комфортно и комфортно, само че не и на самия пясък, който би трябвало да се употребява за друго. Това несъмнено е плаж и господин Тихолов, Движение за права и свободи и господин Доган пробват да създадат неправилен пътя до там. Всеки, който е ходил, знае, че този път им бърка в очите, той им разделя така наречен притежание от това да си създадат самия плаж частен, кеят да е частен. Там има и противозаконна сграда, тъй че ние няма да спрем, ще предприемем нови ограничения и това няма да се случи. Гарантирам ви'', закани се членът на Изпълнителния съвет на ''Да, България''.

Водещата попита Ивайло Мирчев дали е сюрпризиран от тези действия, а той отговори по този начин: ''Селска ловкост. Изненада ме като безпардонност и надменност, тъй като това демонстрира, че тези хора явно не се тормозят от нищо.''

Според Мирчев в България би трябвало да спрем да имаме вяра, че европейците или американците ще ни решат проблемите, тъй като те си има свои лични, и ние сами би трябвало да решим своите проблеми.

''Можем да напомним и Турски поток, който беше изискване на Путин да бъде издигнат, за който бяха изхарчени 3 милиарда лв., също без никакви поръчки и безусловно апокрифно. 3 милиарда лв. за една безсмислена тръба, 3 милиарда, които ги плащаме ние'', сподели с отвращение той.

''В ''Демократична България'' боязън няма. Нямаме боязън да споменем името на Иван Гешев да вземем за пример. Нямаме боязън да споменем името на Бойко Борисов в отрицателен проект и да кажем, че това е най-корумпираният министър-председател, който България е имала. Нямаме проблем да споменем името на Ахмед Доган, който можем да кажем умерено, че е може би най-голямото зло, което се е случвало на България, тъй като с помощта на него са произтекли много от отрицателните последствия за тази страна. Надяваме се хората да ни повярват на тези избори, надяваме се да успеем да ги убедим, че ние можем в действителност да разбием този модел и ще създадем всичко допустимо това да се случи'', приключи Ивайло Мирчев.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР