''Национални каузи, които са финансирани с европейски средства, си ги

...
''Национални каузи, които са финансирани с европейски средства, си ги
Коментари Харесай

Арх. Игнатов за ФАКТИ: Събират данъци с последните стотинки на хората и после ги крадат

''Национални дела, които са финансирани с европейски средства, си ги присвояват като надали не свои хрумвания и достижения, те ги и изцеждат, като има безпределно доста сигнали за уговорени публични поръчки, поръчки с дискриминационни условия, в които могат да вземат участие две или три компании в България и виждаме финалния забележим резултат в дословния смисъл, единствено че за жалост в неприятна конотация. Разпадащи се структури, структури, хидроизолации, топлоизолации в цялата страна. Не единствено метрото''. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ общинският консултант от ''Демократична България'' в Столичния общински съвет арх. Борислав Игнатов. Той даде своята оценка за актуалното ръководство в подтекста на проблемите с третия лъч на метрото и повредата в метростанция ''Интер Експо Център''.

''Магистрали, саниране, виждате паднали топлоизолации на здания, пътища с пропадания, срутища на скали по автомагистралите и второстепенни пътища. Безкрайна плеяда от такива провали, гръмогласни, които в друга страна биха довели до незабавна оставка на държавното управление и до хора в пандизите. За страдание у нас има някаква страхотна приемливост към такова държание и тези хора не престават най-безочливо да се появяват по екраните и да настояват надали не, че дъждът бил причина, " невероятната " Перловска река, която аз допускам, че скоро ще се окаже, че има Перловски океан под София, който гълтам цялата земя и че той е повода за всички неудачи в подземното строителство на метрото'', добави арх. Игнатов.

Той разяснява и метода на възлагане на поръчки от това компрометирано ръководство - и на централно, и на общинско равнище. " За другите браншове те имат една палитра от обиграни номера за образуване на този тип активност, само че постоянно в тях има сериозна неяснота, което естествено води до обосновани подозрения за корупция, нечиста игра, не конкурентно държание на пазара, облагодетелстване на разнообразни компании. Тези обичани компании в действителност са преносителите на средствата от държавния или общинския бюджет към шкафчето. Това е един от главните механизми по какъв начин публичните пари по един видимо законен метод - посредством публични поръчки, посредством възлагане на огромни строително-монтажни работи, или ремонтни, които не престават с години, да вземем за пример тунела ''Витиня'', който е " златна кокошка ". От там изтичат големи количества средства, които в действителност в множеството случаи изобщо не стигат до служащи или подизпълнители. Има доста сигнали, доста случаи, които от публицисти са показвани през годините'', изясни и напомни общинският консултант.

''Излиза се с всевъзможни такива номера, че надали не било секретна информация. Много фрапантен случай в последно време е за канализацията на София. Изработен е план, който планува къде да има канализация, така наречен РПП - районно предпроектно изследване, платено с европейски средства - 4.5 млн. лв., и това беше засекретено. Въпреки че от жители има над 10 претенции за достъп до социална информация, също и от нас като общински съветници от ''Демократична България''. Водят се каузи и отново не дават. Не извършват правосъдни решения и това е в действителност скандално. Не ги дават (б.р. договорите, проектите). Казват, че били секретни, че били платени, че били не знам какви си. Това е безусловно нарушаване на всевъзможен морал'', съобщи още той.

Арх. Борислав Игнатов разяснява и внушенията, че софийското метро е на ниска цена. 'Това е просто смехотворно. Всяка стойност на каквото и да е, в която и да е страна, би трябвало да се съпоставя със стандарта на популацията в страната. А не да вземем за пример с Япония или Швейцария. Спрямо швейцарските цени - да, тук е на ниска цена. Само че по отношение на заплатите е извънредно скъпо и хората колкото да свързват двата края'', безапелационен бе общинският консултант.

Водещата Лили Маринкова означи еврофондовете се одобряват от ГЕРБ като партийна благосъстоятелност, а от своя страна гостът ѝ отвърна по този начин: " Абсолютно. Като персонална каса, от която парите би трябвало да отидат в частните каси ".

''В огромна част тези планове са финансирани от европейските данъкоплатци. Даже в тази ситуация с метрото и автомагистралите това е главната част, парите идват извън. Много добре са напипали този миг, че в България няма някак си такава социална отрицателна реакция, когато европейски пари се присвояват. Смятат за непознати, само че са нашите пари като европейци'', разяснява още арх. Игнатов.

''Безсмислени градежи, безсмислени поправки. Ремонтират нещо, което е в доста положително положение. Например градските площади в множеството градове ги ремонтираха принудително, тъй като имаше пари за ремонт на площади. В същото време в същия град има потребност от ремонт на учебното заведение, само че няма пари за това. Това е явен образец за безспорна липса на политика в положителния смисъл на думата ''политика''. Политиката в положителния смисъл е стратегическо обмисляне - какво да се прави, с какви средства, къде, с цел да има оптимален резултат за вложените публични пари. Тук (б.р. сега в България) е тъкмо противоположното. Търси се оптималната облага, да не кажа кражба на публични средства. За това линейни обекти като автомагистрали, газопроводи, електрически линии, жп линии, те са известни в професионалния свят като обектите, в които най-лесно може да се скрият количества. Представете си - 1 или 2 см в дебелина на асфалта на една автомагистрала в дължина на 100 или 200 км, за какви големи количества става дума. Когато се вложи малко по-малко материал, малко по-малко трошляк, автомагистралата в първия миг наподобява годна, тя може да бъде открита, могат да бъдат прерязани ленти, само че след след 3 години, или в идеалния случай след 5, в различен мандат тя пропада, само че отговорни няма, тъй като е минал гаранционният период и всичко стартира изначало с ремонт на новото'', разясни архитектът и по едно и също време с това общински консултант в София.

''Основният проблем, който е явен за всеки експерт, е неналичието на надзор. Истински, претенциозен надзор на публичните средства да са в публичен интерес. Точно противоположното е - скрива се информация, с цел да може средствата да потънат по едни линии, които по този начин и не се схващат къде са, и най-после да се твърди, че това е било най-евтиното метро, най-евтината автомагистрала. Наивни изказвания. Може би едно дете на 6 години може да повярва в тях, само че нямам доверие някой българин да има вяра.

В България стандартът е най-ниският в Европа, и то към този момент ние сме два пъти след румънците по-ниско, а не някакви проценти. Хора отпътуват напред, развиват се ужасно, само че това стана допустимо откакто направиха Специализираната прокуратура в Румъния и внезапно се откъснаха напред. Аз държа доста близка връзка с архитекти от Румъния и просто това, което те вършат, обектите, които осъществят - учебни заведения, музеи, неща, които са безусловно в публичен интерес, паркове, тук в България не можем и да си го мечтаем, тъй като средствата потъват в корупция. Това е раковото образувание на всяко общество'', добави още общинският консултант.

Той бе безапелационен, че метростанциите в София би трябвало да се кръщават на велики българи, а не да бъдат с имена на компании и хотели, които най-малкото в обозримо бъдеще може въобще да не съществуват.

''Проблемът е, че няма конкурсно в назначението и на фрагментите. Не се афишират състезания, на доста места има чиновници, които от години, да не кажа от десетилетия, извършват длъжности, които са конкурсни по закон. Tе са на краткотрайно осъществяване, което кардинално е лимитирано от закона, само че кметовете преподписват договорите с тях на да вземем за пример 6 месеца. Това е огромно нарушаване. Няма конкурсно начало, не се търсят положителни и кадърни фрагменти. Напротив - търсят се партийни послушковци. Хора, които са подготвени да си подценен името, достойнството, морала, с цел да услужат на някого, и хора с голям брой прегрешения. Столична община е пар екселанс образец. Хора с големи прегрешения през годините се толерират, държат се на своите постове, даже с времето порастват в йерархията.

№1 решение е конкурсното начало за всички длъжности, за които е наложително да бъдат извършени с конкурс. Честни, открити, ясни и електронни състезания. Второто главно лекуване за този проблем е електронното ръководство. Електронни доклади за всеки, какво е правил е денем, седмични доклади, ясна визуализация всяка кореспонденция къде се намира. В момента в Столична община всички преписки са забатачени и се влачат с месеци, вместо да бъдат обслужени в законовия период от да вземем за пример 2 седмици. Всичко това води до едно омерзение на жителите от администрацията и до вярването, че би трябвало да имаш човек, с цел да се свърши нещо. Отблъскващо е и за вложения. Неслучайно в България няма огромни непознати вложения в последно време и няма нито една американска инвестиция тъкмо поради това. Заради корупцията. Американският бизнес модел не може да възнамерява странични средства и черна каса'', показа своят взор над нещата арх. Игнатов.

''Практически всички, свързани с едри публични поръчки, се засекретяват под грифа " Стратегически обект ", информация, която не е за обществено притежание, информация, за която общината е платила. Например геодезическо снимане на нещо. Визирам канализацията. С някакви контракти се оправдават, че по силата на контракта, който били сключили, нямали право да популяризират информацията. Добре, кой го подписа този контракт? Нека да бъде показан, да бъде уволнен обществено, да му се потърси отговорност, тъй като това води до големи вреди на така и така тънката, безпределно дребна големина на данъчната мощ на българския народ. Българите имат толкоз ниски приходи, докарани са в действителност в калта на Европа, последно място. Наистина в България налози няма от кое място да се съберат, тъй като хората нямат доходи. И все пак тези налози, събрани с последните стотинки на доста от хората, се прахосват и се крадат. Това е просто безспорна всякаква липса на морал, на чест... Да краде личния си народ, който е докарал до просешка тояга'', съобщи арх. Борислав Игнатов в края на своето присъединяване.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР