''Доста станаха напоследък шпионските скандали с участието на Русия. Нямам

...
''Доста станаха напоследък шпионските скандали с участието на Русия. Нямам
Коментари Харесай

Захариева: Русия събира информация от всички страни, членуващи в НАТО

''Доста станаха в последно време шпионските кавги с присъединяване на Русия. Нямам информация отстраненият да се е сдобил с някакви значими данни. Знам, че е работил в тази тенденция, като е правил опити да вербува чиновници от други министерства, в това число и против парично възнаграждение''. Това съобщи в предаването " Лице в лице " по bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във връзка последния случай със хванат съветски разузнавач у нас.

''Когато се срещна с съветския външен министър, ще го попитам за какво е този интерес към България. Моето съмнение е, че съветската страна събира информация от всички страни, които са членки на НАТО, което сигурно не е правилно'', добави външният ни министър.

По отношение на възбраната за пътешестване от и до Англия и Северна Ирландия Екатерина Захариева довери, че това е единствено краткотрайна мярка, която може да отпадне и преди 31-ви януари. ''Имахме заседание по тематиката. Следим обстановката и сега, в който имаме повече информация и оценка от нашите здравни експерти да разхлабим ограниченията, сме подготвени да реагираме. Днес по предложение на Германия беше свикана незабавна среща за съгласуваност в спешни обстановки в границите на Европейски Съюз. Всяка страна рапортува какви ограничения е взела, както и с информация за новия вариант. Очаква се Европейската комисия да излезе с общо предложение, тъй като е хубаво да имаме координирани дейности. Дотук 18 страни са взели решението за ограничение на полетите до и от Великобритания'', разкри вицепремиерът.

''Разбирам, че е неприятно и че се трансформират проектите за празниците, само че ние всякога призоваваме да не се пътува. Всичко е за да се забави разпространяването на новия щам'', сподели още тя и добави, че всеки, който желае да се върне у нас може да го направи от Англия през Гърция, само че подсети, че за задачата би трябвало да се предоставо PCR тест пред гръцките управляващи.

Екатерина Захариева разясни, че за филантропичните и товарните полети от Англия няма ограничаване.

''Нещата към този момент са спокойни. Но по този начин или другояче всички знаехме, че тази Коледа и Нова година ще бъдат малко по-различни. Разбира се, че българските жители постоянно може да се приберат у нас, само че първо би трябвало да спазят 10-дневна карантина,к безапелационна бе Захариева.

Тя разкри, че при снощните полети седем-осем души, разбирайки, че би трябвало да останат 10 дни под карантина у нас, са решили да се върнат назад във Англия.

Външният ни министър разяснява и горещата тематика за връзките на България със Северна Македония:

''България не оспорва правото на самоопределение на нито един жител на тази планета. Но нашата поддръжка в никакъв случай не е била безусловна. Искаме да си извършват Договора, да няма език на омразата, да подтикваме бизнеса, туризма, образованието и културата. За страдание съвсем година и половина няма никакъв прогрес. Още нямаме даже жп връзка. Имаме два български университета, които чакат година и половина, с цел да открият свои филиали в Северна Македония. Не би трябвало да внасяме нерешени въпроси сред нас в Европейски Съюз. Знам, че на Балканите е мъчно да се понижат страстите, ние сме прочувствени, само че в политиката това не води до нищо добро'', съобщи
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР