36-годишният бургазлия е първият българин, преминал успешно от остров Санта

...
36-годишният бургазлия е първият българин, преминал успешно от остров Санта
Коментари Харесай

Исторически успех за България! Цанко Цанков преплува 37 км в студените води на Тихия океан и развя знамето на Бургас

36-годишният бургазлия е първият българин, минал сполучливо от остров Санта Каталина до Лос Анджелис

Световният рекордьор по плуване Цанко Цанков с нов впечатляващ триумф – този път в Тихия океан. 

36-годишният бургазлия, който е почетен жител, се трансформира в първият българин, съумял да премине сполучливо 37-те километра разстояние от остров Санта Каталина до Лос Анджелис.

Цанко е преодолял дистанцията в студените води на Тихия океан за 10 часа, 33 минути и 29 секунди. Няколко дни преди надпреварата плувецът се срещна с кмета Димитър Николов и му обеща  където даде обещание, че ще развее знамето на Бургас на американска земя. И извърши обещанието си. 

Плуването в протока Каталина има 127-годишна история, като най-хубавото време е 7 часа, 55 минути и 16 секунди и е дело на американеца Ханк Вайс преди пет години.

Условията при плуването на Цанков не са били по никакъв начин леки, защото в последни два километра температурата на водата е била едвам 15 градуса, а през нощта огромни талази са попречили бързото му напредване.

Цанко има редица впечатляващи достижения в плуването, които сложиха Бургас в международната спортна карта и въодушевиха хиляди хора. През 2019 година Цанко стана първият човек, към момента единствен, който преплува Бургаския залив от нос Емине до Маслен нос. Разстоянието от над 44 км той измина за 14 ч. и 19 минути. При извънредно тежки условия. Цанко е международен рекордьор по непрестанно 12-часово плуване в 50-метров басейн, който бе подложен през 2020 година на комплекс „ Флора “. Бургазлията е и първият българин, преплувал рисковия Гибралтарски пролив, освен това изпреварвайки всички си съперници – 23-ма състезатели от целия свят, позволени до финала на 6 септември м.г.

За следващия му триумф кметът Димитър Николов го поздрави в обществените мрежи.

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР