35% от българите продължават да имат притеснения да посещават болнично

...
35% от българите продължават да имат притеснения да посещават болнично
Коментари Харесай

Тренд: Всеки трети се страхува да отиде в болница по време на пандемия

35% от българите не престават да имат терзания да посещават болнично заведения поради пандемията, а повече от половината българи утвърждават ограниченията против пандемията, излиза наяве от национално представително допитване, извършено в интервала 5-10 март 2021г. от проучвателен център „ Тренд “ измежду 1004 пълнолетни български жители. Изследването е по поръчка на Националната пациентска организация.
Всеки трети българин е показал, че е имал нужда от здравни грижи в изискванията на пандемията, които не са свързани с COVID-19, като максимален дял от тях е на хората на възраст над 60 години. Това затвърждава и наблюденията на Националната пациентска организация, че в пандемията ясно се открояват проблемите при болесттите разнообразни от COVID-19, като най-изразено е това при хроничните болести, където пациенти, страдащи от тях и преди пандемията нямаха задоволително първокласен достъп до дейно опазване на здравето, отговарящо в огромна степен на потребностите им.
12% от сънародниците ни са срещали проблем с осъществяване на лекуването си заради ограничаващите ограничения за преодоляване на пандемията. Като се има поради, че 1% от извадката дава отговор на 55 хиляди души, то може да се направи извод, че повече от половин милион българи (над 600 000 българи) са имали усложнения. Възрастните членове на нашето общество в най-голяма степен са имали подобен проблем.
Един от 10 българи (9%) е имал потребност от здравна грижа, обвързвана със заболяване, провокирано от COVID-19, демонстрира изследването. Най-висок дял на потърсилите здравна грижа, обвързвана с COVID-19, са българите на възраст сред 40 и 60 години. 3% от нуждаещите се от здравна грижа, са заявили, че са имали потребност от здравна грижа и за съпътстващите им болести.
67% от заявилите, че са боледували от COVID-19, не са имали потребност от болнична помощ, a 27 на 100 са се лекували в здравно заведение.
69% от тези, които са боледували от COVID-19, само че не са имали потребност от болнична помощ, правят оценка като съответно лекуването, което са получили от персоналния доктор. 9% не правят оценка позитивно лекуването, което им е било назначено от общопрактикуващият доктор. 68% от българите, стигнали до болница, настояват, че са получили съответна здравна грижа, а 28% показват, че не са получили задоволително грижи.
Повече от половината от българите (59%) утвърждават в друга степен въведените здравни ограничения за справяне с пандемията, обвързвана с COVID-19. Всеки четвърти съотечественик има по-скоро негативно отношение към ограниченията, а 6% ги правят оценка напълно негативни. Прави усещане, че хората на възраст 18-29 година в по-голям дял правят оценка по-скоро позитивно ограниченията (49%), за сметка на българите над 70 + година
Данните от допитването демонстрират още, че всеки 8 българин е срещал проблем при посещаване на общопрактикуващ доктор по време на пандемията, а всеки 10 е имал проблем с връзката с него. С повишаване на възрастта, нараства и делът на показалите, че са имали по-трудна връзка с персоналния си доктор.
Изследването регистрира, че 1 на 15 софиянци са имали усложнения при посещаване на болнично заведение, а в регионалните градове – всеки 12. Всеки трети българин (33%), обаче, показва, че не е имал усложнения в това да посети лекар–специалист. В София 11% са имали компликации с посещаване на експерт, а в регионалните градове – 13%. От българите, на които им се е налагало да потърсят незабавна здравна помощ по време на пандемията, единствено 3% споделят, че са срещнали проблеми. 6 на 100 от българите, обаче, са имали проблем да продължат лекуването на хроничното си заболяване. Най-висок дял на имащи проблем да лекуват свое хронично заболяване, предстоящо, имат възрастните българи над 70 година
45% от българите обаче нямат страхове, свързани с COVID-19, при посещаване на болнични заведения.
Данните демонстрират, че минимум паники за визити в болнични заведения има измежду младите (18-29 година – 54%).
За всеки втори българин въведените ограничения за справяне с пандемията от COVID-19 в болничните заведения е спънка за достъпа до лекуване на другата патология, а 29% на 100 не считат, че въведените ограничения в лечебните заведения са причина за ограничение на достъпа до здравни грижи в тях.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР