34-годишна българка е обвинена за участие в организирана престъпна група

...
34-годишна българка е обвинена за участие в организирана престъпна група
Коментари Харесай

Българка е обвинена за киберпрестъпления за милиони евро в Германия

34-годишна българка е упрекната за присъединяване в проведена незаконна група за компютърни закононарушения, измами и шикалкавене в Германия, излиза наяве от известие на Окръжния съд във Варна. Преди да вземе решение дали дамата да бъде предадена в Германия обаче от правосъдната институция ще изискат още информация от молещата страна.

Европейска заповед за арест за задържането и предаване на дамата е издадена на 4 юли тази година от Районен съд – Бамберг. Няколко дни по-късно – на 18 юли – тя е била арестувана във Варна, където живее с малолетното си дете. В края на предходната седмица съдът дефинира мярка за неотклонение „ подписка “ на арестуваната

В заповедта за арест е посочено, че закононарушенията са осъществени в Берлин, Нюрнберг и други обитаеми места в Германия от колцентър с офиси в София и Варна. Българката e упрекната, че в интервала 11.01.2019 година до 23.11.2020 година е работила като така наречен задържащ сътрудник в колцентъра, който се ръководел от четирима задгранични жители. Според немските управляващи тя и други сътрудници под подправена идентичност, се представяли на многочислени клиенти в Германия по телефона и по е-поща, че работят за няколко онлайн платформи за финансово вложение. С погрешни изказвания те вкарвали клиентите си в подвеждане и ги подвеждали да влагат обилни суми пари в разнообразни финансови принадлежности.

До юни тази година Централната работа за битка с киберпрестъпленията в Бавария е получила минимум 200 сигнала от немскоговорящи жертви на незаконната група. Общата стойност на загубите е над 14 000 000 евро. Според немската прокуратура осъществените персонално от упрекнатата българка позвънявания и измами, в качеството и́ на сътрудник, са 112 на обща стойност над 2 304 199 евро.

По делото за предаване, българката се възползва от правото си да и́ бъде избран юрист в Германия, който да оказва подпомагане на нейните бранители у нас. Българската страна е получила и гаранции, че в случай че дамата бъде приета за отговорна там и бъде осъдена с „ отнемане от независимост “, тя ще може да изтърпи присъдата си у нас.

С оглед нуждата от време, с цел да бъде осъществен продан на информация с молещата страна и да бъде обезпечена задоволително информация, въз основата на която Варненският областен съд да вземе решение, не беше избрана последваща дата за правосъдно съвещание.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР