34-годишен мъж почина със симптоми на КОВИД-19 в УМБАЛ-Бургас, след

...
34-годишен мъж почина със симптоми на КОВИД-19 в УМБАЛ-Бургас, след
Коментари Харесай

Неосигурен пациент почина със симптоми на КОВИД-19 без PCR-тест

34-годишен мъж умря със признаци на КОВИД-19 в УМБАЛ-Бургас, откакто през вчерашния ден избяга от реанимацията и бе търсен от полиция, оповестиха от лечебното заведение. Според информация от болничното заведение, пациентът не е бил тестван за ковид с PCR-тест, защото бил неосигурен.

Мъжът от Поморие е признат в болничното заведение с тежка пневмония и остра дихателна непълнота. Заради признаците лекарите са поискали разрешение от РЗИ-Бургас за тестване на пациента с PCR тест, само че подобен им е бил отхвърлен, заяви Българска национална телевизия. Причината била, че пациентът не е обезпечен, макар че това не би следвало да е причина да се откаже тест. Направен му е бърз тест, който е негативен. В първите информации за случая се твърдеше, че е бил болен от туберкулоза. По-късно от болничното заведение обясниха отхвърли на РЗИ иначе - преценено било, че бързият тест е задоволително благонадежден, с цел да се прави и PCR.

Вчера следобяд мъжът скъса системите си и скочи през прозореца на стаята си от третия етаж, след което избяга. След близо два часа търсене, полицията го откри в близкия жилищен комплекс и го върна назад в болничното заведение, където пациентът е интубиран, само че по-късно почива. Ръководството на болничното заведение заяви, че той е бил през цялото време изолиран в независима стая, с цел да няма контакт с други пациенти.

Случаят се вписва в следващия спор за финансирането на тестванията за КОВИД-19. Здравната каса би следвало да заплаща тестванията на хората, които са настанени в болница, без значение дали са обезпечени. Днес здравният министър Кирил Ананиев още веднъж увери, че НЗОК покрива тестванията на пациентите, които са настанени в болница, а за хората под карантина заплащат районните здравни инспекции.

Сутринта обаче ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров съобщи пред Българска национална телевизия, че касата към момента не заплаща PCR тестванията за ковид, а в страната се вършат с хиляди. ”В момента задаваме тези въпроси на НЗОК и ние от лекарския съюз се питаме: Ако не ги е заплатила здравната каса, кой ги е платил? Или лечебните заведения и лабораториите са се бръкнали за тяхна сметка, или пациентите. Да контролираш зараза като оставяш лечебните заведения за своя сметка да тестват пациенти, или самите пациенти да си заплащат, заради това, че са обезпокоени за здравето си, да се тестват, не е правилно ", разяснява Маджаров. Според него при осъществявани 2500-3000 теста дневно, за май касата е платила едвам 330 теста за цялата страна.

" И досега НЗОК заплаща за PCR проучването, като едно от изискванията е да минава през направление от районната здравна ревизия. Нашите планове са до 2500 проучвания дневно, които НЗОК може да покрие ", заяви преди два дни шефът на касата Петко Салчев пред БНР.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР