34-годишен бургаски бизнесмен изгоря с 500 хил.лв. в биткойни, след

...
34-годишен бургаски бизнесмен изгоря с 500 хил.лв. в биткойни, след
Коментари Харесай

Хакерска атака по Коледа: Строителен предприемач от Бургас изгоря с 500 хил. лв. в биткойни

34-годишен бургаски предприемач изгоря с 500 хил.лв. в биткойни, откакто бе хакнат точно на Коледа. Става въпрос за прочут строителен бизнесмен, който от години държа една от най-големите криптоферми в цяла Югоизточна България. Той се занимава интензивно ск критповалути от пет години, влага в биткойн, етер и монеро.
Бургазлията е най-сериозната жертва на хакерите. Преди дни той получил мейл, приканващ го да търгува на по-изгодна борса. Всъщност името било съвсем същото, само че на едно място буквата n била сменена с m Строителният бизнесмен не го забелязал. Затова кликнал на линка. Отворил му се уебсайт, изглеждащ съвсем като истинския. Мъжът се подлъгал, че би трябвало да вкара потребителското име, паролата си и номера на портфейла си. Правейки го, в действителност изпратил данните на измамниците, които получили цялостен достъп до същинския му акаунт. Веднага влезнали и трансферирали биткойните в различен портфейл, а оттова в още няколко, до момента в който следите им се изгубят. За шанс на предприемача това в действителност бил акаунтът му с минимум криптовалута. Ставало дума за 5,82 биткойна. При цена от 86 000 лева за единия към 25 декември грубата сметка демонстрира, че мъжът олекнал с 500 хиляди лева Веднага откакто схванал, че е излъган, той подал сигнал в отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП.
За благополучие, имал няколко потрфейла в другите тържища. Именно това го избавило от по-големи вреди от хакерската офанзива, която претърпял на 25 декември.
Антимафиотите почнали инспекция и стигнали до множеството преводи. Следите обаче се губели, откакто криптовалутата била обърната в обичайната и разпращана по света с парични преводи. Смята се, че е изтеглена от финансови мулета, които получават по 50-100 евро за услугата. Парите се препират през 5-6 мулета, преди още веднъж да бъдат обърнати в криптовалути и следите им да се изгубят окончателно.
Любопитното е, че кражбата е станала от акаунта на бизнесмена в борсата Binance. Тя е една от най-големите, а през май тази година беше обект на хакерска офанзива. Тогава мошеници откраднаха оттова биткойни на стойност 40 милиона $ по тогавашния курс на криптовалутата.
От основаната в Тайван борса оповестиха на 7 май за хакерската офанзива, при която посредством единична трансакция са изтеглени към 7000 биткойна. Хакерите употребявали разнообразни способи, в това число фишинг и вируси, в нещо, което компанията разказва като “мащабен пробив в сигурността”. Това надалеч не е първият път, в който криптовалутите са цел на крадци. Технологията, за която се допуска, че е свръхнадеждна и сигурна, на процедура се оказва удивително зле предпазена.
Един от най-мащабните сходни случаи беше с борсата Mt. Gox, която се срина през 2014 година, откакто изгуби 460 милиона $, евентуално поради хакери. През 2016 година други откраднаха биткойни на стойност 72 милиона $ от борсата Bitfinex. А през 2018 година бяха отмъкнати 500 милиона $ под формата на цифрови токени от борсата Coincheck. Според “Уолстрийт джърнал” криптовалути на стойност над 1,7 милиарда $ са били откраднати до момента, множеството от тържища, най-вече в Азия.
Обирът на Binance, сходно на предходни хаквания на тържища, би трябвало да послужи като предизвестие за инвестиращите в криптовалути, че парите им не са толкоз предпазени, колкото си мислят. Робърт Лонг, юрист и някогашен федерален прокурор, споделя, че кражбата на криптовалути “донякъде е като обир на банка, като изключим, че може да се направи от хиляди километри, от комфорта на личния дом”.
Според него парите, които хакерите получават, са съвсем непроследими и могат да бъдат скрити, като бъдат “изпрани” посредством преводи през многочислени портфейли за броени минути. И до момента в който в света кражбите на биткойни са относително чести, то в България това е едвам вторият случай Любопитното е, че при първия крадците са българи.
Ударена е криптовалутата футурунетуърк. Като при другите виртуални пари при нея компютърът пресмята задания и на всеки 10 минути се добива избрана сума. Тя се разделя до всички участници в процеса, прочут като копаене.
Всеки взема съгласно приноса си в решаването на блокчейна. За да се записва Димитър Карбанов от Пазарджик, неговата позната Милена Митева му пратила покана и му станала поръчител. По този метод системата удостоверява, че това е действителен човек. Мъжът, който е джаз артист, бързо станал деен. На 25 март 2018 година при опит за трансфер на валутата страницата му забила. Той почнал да презарежда, а за негова изненада били регистрирани десетки приходи и единствено едно изтегляне от сметката.
Веднага се обадил на Милена и ѝ разказал. Тя попитала какво се е случило, само че Карбанов признал, че не знае.
“Значи си късметлия”, отвърнала Митева. Последвали още няколко преводи на Карбанов от профили на другари. Заради забиванията, той отново кликал бързо и се получавали доста повече пари. Едва на 5-ия случай схванал по какъв начин става и че има пропуск в системата. Веднага разказал на Митева, която решила да се възползва. Хитрината им не останала незабелязана и били арестувани от отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП. Криптовалутата към този момент е върната, а Милена се споразумя за година условно. Карбанов е даден на съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР