33 осъдителни присъди за корупция произнесъл Върховният касационен съд (ВКС)

...
33 осъдителни присъди за корупция произнесъл Върховният касационен съд (ВКС)
Коментари Харесай

Отчетът за дейността на ВКС - висок процент на присъди за корупция, Панов критикува НС

33 неоправдателни присъди за корупция произнесъл Върховният касационен съд (ВКС) през предходната година. Това излиза наяве от годишния регистриран отчет на ръководителя му Лозан Панов, представен от в. " 24 часа ".
Всъщност, по три четвърти от делата за корупция за предходната година присъдата е неоправдателна - 33 доказани неоправдателни присъди плюс още 7 присъди, само че с изменени санкции. В 8 случая присъдата е анулирана и делото е върнато за ново гледане, а единствено в 1 случай дефинитивно е постановена оправдателна присъда.
Освен многочислена статистика във връзка с формираните и завършили каузи във Върховен касационен съд в отчета Панов прави и някои заключения. Той показва, че възбраната на съдилищата да разгласяват неоправдателни присъди, преди наказаните да са вкарани в пандизите, води до ограничение единствено на публичността на процеса, а не на случаите на бягства или укриване. Тази законова смяна влезе в действие през ноември 2017 година.
В отчета Панов се стопира и на тълкувателната активност на Върховен касационен съд, като не пропуща да подлага на критика Народното събрание.
" Трябва да отбележим една извънредно притеснителна във връзка с върховенството на правото в България наклонност - демонстрираното неведнъж през 2018 година от представители на законодателната и изпълнителната власт непознаване или целеустремено опълчване на конституционното пълномощие на висшия съд да уеднаквява правосъдната процедура ", показва ръководителят на Върховен касационен съд.
Той дава и два образеца. Единият е тълкувателното решение, с което се разшири кръгът на околните, които могат да търсят обезщетение при гибел на пътя. Заради това беше признат по закон специфичен предел.
" Последваха десетки нападки към Върховен касационен съд, тълкования за претекстовете на висшите съдии и за бъдещи пагубни последствия от използването на решението ", написа Панов.
Вторият образец е с тълкуването, че прекратеното наказателно дело съставлява безусловно спънка за формиране на произвеждане за конфискация на имуществото. И по този въпрос Народното събрание одобри закон, обратно на позицията и практиката на Върховен касационен съд - да се лишава имущество даже при прекъснато наказателно произвеждане. " Законодателната активност, ориентирана към “преодоляване ” на тълкувателното решение, бе с невероятна за стандартите на Народното събрание скорост ", счита Панов.
Според него " обществено демонстрираното пренебрежение към високия професионален потенциал, опита и мъдростта на съдиите от Върховен касационен съд " не пречило на Народното събрание и на изпълнителната власт да упорстват за присъединяване на съдии в работни групи за подготовката на законодателни промени и в съвещания на парламентарните комисии. Тези предложения обаче потвърждавали подозренията, че с присъединяване на съдиите се целяло легитимиране на авансово взети решения. Доказателство бил фактът, че поканите дошли вечерта преди самото съвещание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР