33 американски щата съдят Meta, компанията собственик на Facebook и

...
33 американски щата съдят Meta, компанията собственик на Facebook и
Коментари Харесай

33 американски щата съдят Meta заради вреди върху психиката и здравето на децата

33 американски щата съдят Meta, компанията притежател на Фейсбук и Instgragram, оповестява rfa, част от Voice of America (VOA).
Причината - хипотетичната щета на обществената медийна платформа върху психическото и физическото здраве на децата.
" В устрема си да усили облагите си, Meta неведнъж е заблуждавала обществеността " за забележителните рискове на своите медийни артикули. " Тя е скрила методите, по които Instagram и Фейсбук експлоатират и манипулират най-уязвимите си консуматори - младежи и деца ", споделя Роб Бонта, основен прокурор на щата Калифорния.
Един от юристите, които работят по случая е Матю Бергман. Той към този момент е завел няколко каузи за кибертормоз в обществените медии, които в този момент са част от многощатския иск.
Бергман споделя, че обществените медийни платформи са рискови за младежите, по-малко поради наличието им и повече поради метода, по който са предопределени да предизвикват пристрастяването. " Алгоритмите са преднамерено проектирани да усилят оптимално ангажираността на потребителите, не дават на децата това, което желаят да видят, а им дават това, от което не могат да отместят взор. Подлага ги на материали, които те не са търсили, материали, които ги карат да ненавиждат метода, по който наподобяват.Те м разят телата си, което ги предизвиква да подхващат рисково държание ", отбелязва юристът.
От своя страна Meta споделя, че предлага към 30 инструмента и запаси, с цел да помогне на младежите да защитят своята дискретност и благоденствие, в това число отбрана против нежелателен контакт. Така да вземем за пример когато възрастен се опита да изпрати известие до младеж, който не го следва, той ще види уведомление, което го уведомява, че няма алтернатива за изпращането на известие до младежа.
Критиците обаче споделят, че компанията на Марк Зукърбург може да направи повече, само че избира да не го прави.
И следствията в последна сметка застигат всички. Дори тези, които са работили за Meta. " Моята 14-годишна щерка се причисли към Instagram. Веднага по-късно тя и нейните другари започнаха да имат ужасни прекарвания, в това число повтарящи се нежелани полови набези, тормоз. Тя заяви за тези произшествия на компанията и тя не направи нищо ", споделя Артуро Бехар, някогашен чиновник на Meta, отговарящ за сигурността.
Има изследвания, които демонстрират, че има изгоди от потреблението на обществени медии, а също по този начин има проучвания, които демонстрират, че няма никаква връзка сред вашето благоденствие и потреблението на обществени медии, твърди пред rfa, част от Voice of America (VOA) Линда Чамараман от Wellesley College.
В настрана правосъдно дело Meta съди Федералната комерсиална комисия, с цел да я спре от наново отваряне на съглашение за дискретност от 2020 година, което планува компанията да заплати 5 милиарда $ санкции за нарушавания на поверителността.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР