322 мафиоти и техните сътрудници от Ндрангета ще бъдат съдени

...
322 мафиоти и техните сътрудници от Ндрангета ще бъдат съдени
Коментари Харесай

Исторически процес срещу Ндрангета

322 мафиоти и техните сътрудници от Ндрангета ще бъдат съдени в Италия. Това бележи един от най-сериозните удари по една от най-мощните групи в света на проведената престъпност, която се радва съвсем на монопол върху европейската търговия на кокаин.

В полицейския сектор на Сан Лука лицата на хванатите членове на мафията са закачени на стената като титли

Делото ще затвори кръга на най-големия развой против мафията в Италия от десетилетия.

Съдът на Вибо Валентия – провинция в бедния южен район на Калабрия, която е родното място на Ндрангета – изслуша хиляди часове свидетелски показания от началото на процеса през януари 2021 година, в това число от повече от 50 някогашни мафиоти, превърнати в очевидци.

Те и други имат подробни безчет образци за бруталността на Ндрангета и нейната задушаваща хватка над локалното население, без значение дали правят жестоки засади, изнудват притежатели на бизнеси, манипулират публични търгове, натрупат оръжия, събират гласове или предават рушвети на полицията.

Арестувани са над 130 души от калабрийската мафия „ Ндрангета “

Обвиняемите са членове или съдружници на „ клан “ Ндрангета във Вибо Валентия - един от многото стопански депресирани селски региони в района, където мафията е задушила локалната стопанска система, проникнала е в публични институции и е тероризирала хората в продължение на десетилетия.

Главата на клана, Луиджи „ Върховният “ Манкузо, беше изваден от листата с обвинени предходната година, с цел да бъде съден настрана.

С прякори напряко от Холивуд като „ Вълкът “, „ Дебелият “, „ Сладур “ и „ Агнешко бедро “, „ Ндрангета на Вибо Валентия “ беше вкоренена в локалната стопанска система, опасяваха се от притежателите на компании и фермерите и се защитаваха от белите яка експерти и политици.

Общо 355 души са обвинени

Информатори – относително рядко събитие в границите на Ндрангета заради кръвни връзки сред членовете – описаха по какъв начин оръжия са били скрити в гробищни параклиси и коли за спешна помощ, употребявани за превозване на опиати, и по какъв начин общинските водоснабдявания са били пренасочени към посевите с марихуана.

Окопаване във властта

Ндрангета процъфтяваше в продължение на десетилетия, до момента в който управляващите концентрираха напъните си против сицилианската Коза Ностра.

Днес специалистите по мафията пресмятат, че Ндрангета, формирана от почти 150 калабрийски фамилии и техните сътрудници, си докарва повече от 50 милиарда евро (53 милиарда долара) годишно от трафик на опиати, лихварство, източване на публични средства и изнудване.

В Калабрия Ндрангета се е промъкнала на практика във всички сфери на публичния живот, от кметството и лечебните заведения до съдилищата.

В продължение на година той е в болница с подправено име

Но нейният обсег е доста по-широк и Ндрангета в днешно време работи допълнително от 40 страни, споделят специалисти.

Разчитайки на подставени лица, фиктивни компании и услуги, Ндрангета реинвестира противозаконните облаги в законни, окопавайки се във властта.

За първи път в сходни процеси описът на обвинените включва доста членове на немафията, в това число почитан полицейски чиновник, кметове и други държавни чиновници и предприемачи.

Най-известният е 70-годишният някогашен парламентарист и юрист Джанкарло Пители, упрекнат, че е посредничил на мафията в света на политиката, финансите и противозаконните масонски ложи.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР