32 години след 10 ноември Dir.bg потърси един от емблематичните

...
32 години след 10 ноември Dir.bg потърси един от емблематичните
Коментари Харесай

10 ноември с д-р Панчо Панайотов - седесарят бунтар от зората на демокрацията, спешният медик от Рила днес

32 години след 10 ноември Dir.bg потърси един от емблематичните бунтари от зората на демокрацията и Съюз на демократичните сили, доктор Панчо Панайотов, с цел да го питаме - има ли нещо, за което да съжалява. Отговаря, че няма такова нещо и съвестта му е чиста. Но се махнал от политиката по морални аргументи - тъй като видял, че е обкръжен от неистина и от хора, които мислят единствено за далавери и приватизация. Бивш народен представител от Съюз на демократичните сили, някогашен кмет на Дупница, през днешния ден 73-годишният доктор Панайотов е пенсионер, само че продължава да практикува лекарската си специалност - от няколко години в Спешния център на град Рила. От две години лекува и заболели с ковид, когато потърсят Спешна помощ ", тъй като, по думите му, персоналните лекари " лекуват по телефона ". " Личните лекари, като не преглеждат болните, болните звънят на нас и ние отиваме, и ги преглеждаме ", споделя през днешния ден незабавният доктор доктор Панчо Панайотов.

- Д-р Панайотов, през днешния ден е 10 ноември, бяхте народен представител от Съюз на демократичните сили, бяхте на барикадите. През призмата на отминалите 32 години оттогава, каква е през днешния ден мисълта и страстта?

- В днешния ден настоявам, че това, което стана тогава - 89-а, 90-а, 91-а година, беше единствено една стъпчица, една дребна крачка в еволюцията на тоталитарната политическа идеология и процедура за нас. В България това беше комунизмът. Те направиха това, с цел да запазят себе си. И тъкмо поради това през днешния ден България е паракомунистическа, посткомунистическа в своята същина, тоталитарна страна. Тя е невиждана народна власт. Такава народна власт светът не познава. Тя е единствено официално народна власт, само че няма нищо с същинската, където правото е избор, свободата, справедилвостта, хуманизмът - са съществени категории и съществени полезности.

Тогава ние бяхме доста въодушевени, изпълнени с вяра. Бяхме като дребни дечица - толкоз наивни, толкоз чисти. Аз в този момент настоявам, че беше тъкмо това - крачка в еволюцията на комунистическата партия, която беше невероятно да остане такава и еволюира по този метод. Ако някой желае доказателства, ще му дам един вагон. Продължават да ни ръководят тоталитарно. продължаваме да сме с типичния комунистически съкрушен нрав на несвободата, на огромната пълномощия на страната. Ние не сме помръднали или сме мръднали напълно малко от комунистическата си същина. Това е.

- Съжалявате за нещо, което сте създали тогава, което сте претърпели?

- За нищо не скърбя. Аз живях и си пребивавам живота честно. Удовлетворен съм от себе си. Имам себеуважението си, няма от какво да се срамя и не скърбя за нищо.

- Каква беше повода да се дръпнете от политиката и да се върнете към специалността си на доктор?

- Причината е само морална, нищо друго. Когато бях кмет, около мен и към мен, неистина, далавери, обири, измами - такова нещо изрично нямаше. Когато отидох в Народното събрание - аз мислех, имах вяра, че съм там със съидейници, че те мислят по този начин, както аз мисля, а какво се оказа - бяха ми нужни 7-8 месеца, с цел да схвана, че те са посредствени в своята общественост хора, без идея хора. Случайно попаднали там. И единствено приказват за далаверки, за приватизацийка оттук-оттам, " нашият човек "... Нямах работа аз там, моята идея е друга. И по тази причина по моралрни аргументи ги напуснах. Толкоз.

- Наричате тогавашните депутати " посредствени хора ", само че картинката в днешните парламенти по какъв начин я виждате?

- За тези трийсет и няколко години с дребни изключения не престават да ни ръководят хора, които нямат нищо общо с демократичния нрав, нямат нищо общо освен с демократични политически полезности - нямат общо с общочовешките полезности. Посредствени хора. Простовати хора. Хора без дух, без сърца, мизерници.

- Защо тогава интелигентните хора разрешават да ги ръководят по-посредствени?

- Не е вярна тезата, по този начин прокламирана, че нашият народ е елементарен, балкански, некултурен - това не е правилно. Това е нонсенс в света. Няма народ, за който да се отнася това, в това число и за нашия. Лъжа ли е, че през 91-а година същият този " елементарен народ " гласоподава против комунистическата партия? Гласува ли? Гласува. Не желая да се връщам доста обратно с отрицателни послания, със забележки, само че същият този народ даде ли ни доверието през 97-а година? Даде ни го. След това гласоподава за царя, но този народ гласоподава за спасението си, за положителното. Не той е виновният. А в този момент, през днешния ден, от дълги години, той непрестанно е лъган този народ. Кой не го излъга? Кой е тоя? И ето, че той естествено към този момент си е изгтрадил своята песимистичност към по този начин наречената " политическа класа " или политическа наслойка, по-скоро.

- Въпреки че, както Ви слушам, горите и врите в политическия развой, нищо, че сте се дръпнал от политиката, само че избрахте да лекувате хората. Вие сте на първата от първите линии в тази пандемия. Какво видяхте, какво разбрахте до момента от началото й?

- Това, което видях, не е от първата линия толкоз. Просто имам знания по медицина и съм задоволително принципен, с цел да ги пазя. Да, този вирус е аерозолен, от фамилията на коронавирусите. Разликата сред този вирус и всички останали е, че този вирус е новороден и при всеки новороден вирус, вариант, хората нямат построен имунитет. И той налази света. По отношение на тази вирулентност, която е присъща за всички вируси, този по-опасен ли е от грипния? Отговорът е не. Дори е по-безобиден.

- Ами за какво тогава българите толкоз умират, за какво сме преди всичко по смъртност?

- А, ще си дойдем на другия въпрос. Българите имат от дълги години по-кратък живот, да вземем за пример, от французите. Във Франция умират два пъти по-малко на година на 100 000, в сравнение с в България - и тук не приказвам със или без ковид. Нашата заболеваемост е в пъти по-тежка, неглижирана, запусната, да вземем за пример, от европейската. И всичко това опира до две неща - първо, качеството ни на живот, което е извънредно неприятно. И второ - системата на опазване на здравето.

- Но този модел на здравна система беше основан тъкмо по времето на вашето ръководство на Съюз на демократичните сили и сега министър на опазването на здравето е един от създателите му, ваш съидейник от барикадите на Дупница, Стойчо Кацаров.

- Системата беше копирана от здравното обезпечаване на Западна Европа. Преди нас мисля, че Полша беше, копираха преди нас 7-8 месеца тази система. Направиха един фал със заплащено на джипито и тя банкрутира. Ние това не го допуснахме, само че сложихме базата на здравното обезпечаване.

По-късно трябваше да се развие активността с доболничната здравна помощ, болничната помощ и заплащането, доста неща. Никой не разви системата. Системата ни е - да, по модела на Западна Европа, само че тя е побългарена. Тя е побългарена, тъй като нарушени са съществени правила. Например, тази система, която не е финансирана от бюджета, би трябвало да се ръководи от обществото. Чрез свои избраници в надзорния орган - няма такова нещо. Там си влиза министърът на финансите, на опазването на здравето, представител на " Подкрепа " и други - т.е., хора, които са назначени, а не определени да ръководят парите. И второто нещо - медицинският одит и договорите са същността на Здравната каса. Това е неуместно. Ние тогава въведохме този метод на заплащане на лекарите и на Касата краткотрайно. Казахме - две години да се стабилизира системата и ще махнем и метода, и таксата.

Никой нищо не направи и това си съществува. И методът на заплащане е феодален. Изобщо, сложихме на европейската система, която по-късно не се доразви, а се омърси още повече, тъй като тези в политиката са разбойници и всичко под тях - загнило. Системата е добра и 90% от нещата могат да се оправят в границите на няколко месеца и останалите 10% да се оправят за пет-шест месеца, с новия бюджет, да вземем за пример. Договорите изпълнителите и касата и медицинския одит въпреки това.

Моля Ви се! Министерство на здравеопазването няма никакви пълномощия във връзка с диагностики и лекуване, а Медицинският одит е в Министерство на здравеопазването. То би трябвало да се занимава това министерство с хигиена, епидемиология, надзор на храни и лекарства, както е по света. Не са техни парите. Парите са на обществото и това общество би трябвало да си ръководи единствено парите, а не министърът да ги ръководи.

- Грешка ли беше, че си разбихме поликлиниките, а виждаме в този момент, изключително на фона на пандемията, че доболничната помощ съвсем не съществува, с редки изключения и светли образци на лекари. И другото - лечебните заведения като търговски сдружения. Това ли беше верният модел?

- Не е казусът в това дали са търговски сдружения или други. Не е проблем и с поликлиниките. Има си персонални лекари. Въпросът е, че персоналните лекари, да вземем за пример, в тази зараза в този момент, Вие знаете ли, че 90% от персоналните лекари не желаят да си преглеждат болните?! Е, аз оня ден приказвах с един регионален началник и той ми споделя: " Не знам, не можем да се оправим ". За какво приказваме? Значи, болният нито се преглежда за Коронавирус, нито за сърдечна непълнота, нито за анемия, нищо! Тоест, ние, тъй като не сме си създали модерното, което е на Запад, пожелаваме това, което е в комунизма. Какво, с бюджетно финансиране ли? Няма да стане тази работа.

Въпросът е, че системата ни е побългарена. Тя се оправя с няколко неща. Първо, финансовото министерство си превежда съответна сума за децата, пенсионерите и чиновниците - а то не превежда и това се знае. И второ - същността на договорите с НЗОК. И Медицински одит при министъра - от кое място накъде?!

- Отчитате ли неточности на ръководещите в този момент през последните 6 месеца, на този стадий на пандемията - с ограниченията, документите, имунизациите?

- Глупости са това. Доц. Мангъров, който не е човек от улицата, той има доста знания и процедура, проф. Чорбанов и други сътрудници - ние виждаме защо иде тирада. Кое да е вярното? Стойчо, преди да стане министър, говореше тъкмо противоположното на това, което в този момент пази. И не ми се приказва за него, той за мен не е нещо значимо, че да приказвам за него. Този вирус е аерозолен. Тия нелепости - навън да носиш маска, в магазина да чакат по един или двама единствено... Неграмотници. Това е страхотна нелепост.

- Как да се пазят хората тогава?

- Независимо от възрастта на пациента, ги разделям на две групи - на клинично здрави и на такива с подлежащи болести. Здравите няма никаква заплаха вирусът да ги убие. Другите обаче, които са с тежки болести, дали ще бъде сърдечна непълнота, дали ще бъде с ритъмно нарушаване, дали ще е с анемия или ХОБ, те са на ръба. Целият им витален потенциал е на ръба и когато нахлуе някаква зараза - дали е вирусна, дали е Коронавирус, дали е бактериално, няма значение, организмът се слага на тестване и този човек просто няма запаси да устои.

Ето, ще дам образец - две мои пациентки - едната на 75, другата на 77 години. По-вързастната витална - оплаква се от болки в коленете и кръста, но работи в градината с мотиката. Другата жена - занемарена с тежка анемия, 60 хемоглобин, хваща я коронавирусът. По-възрастната - у дома, нищо й няма, минава, другата умира, не за друго, а тъй като първо не я одобряват в болничното заведение, второ тя умира от анемията, не от COVID-а. Нея и хрема да я хване, тя ще почине.

- А съветвате ли пациентите си да си поставят ваксини?

- Съветвам да ги поставят хората с хронични болести. На един мой другар, за който знам, че е клинично здрав, му споделям " не се занимавай с нелепости ", само че на един различен, който ми се обади оня ден и ми вика: " А,бе, знам ти мнението за имунизациите, но аз какво да върша? " А този мой другар е с тежка форма на затлъстяване, това е развило относителна сърдечна непълнота, относителна дихателна непълнота и му споделям: " Ако беше здрав и с обикновено тегло, щях да ти кажа - не се занимавай с нелепости. Но ти си рисков, ти си със затлъстяване, със сърдечна и белодробна непълнота, тъй че моят съвет е - направи си ваксина! " На везните слагаш риска - вирусът, като те хване, да бъде тежко.

- А по какъв начин лекувате пациентите си с ковид? И не е ли неточност несъразмерното затрупване на организма на болния с антибиотици, в случай, че е вирус?

- Това е неточност. Ето, че ти си публицист и знаеш, а ги изписват. Не единствено това. Личният доктор по телефона лекува! " Какво ти има? Температура ". И дава един, два, три антибиотика - нелепост. Антибиотиците нямат деяние върху вируса. Особено, в случай че се дават по два, по три, те унищожават естествената микрофлора в организма. Ние имаме в себе си, с изключение на патогените, милиарди дребни животинки, които ни правят работа, и с антибиотика ги унищожаваме. Не давам антибиотици. Обяснявам, че в случай че температурата е до 38,5, да не взема медикаменти за температура. Това е главната защитна реакция на организма. Защото вирусите виреят при 36,8-36,9, при 37,2 стартират да умират.

- Кои са най-тежките случаи, които сте имали в практиката си и сте съумели да спасите хората?

- Имам такива, само че те не са от Коронавирус. Имам и коматозни положения, младежи с хипертермична кома, мъчно за диагностициране, също и случаи на анафилактичен потрес, хипоглекимичен потрес. Това са тежки положения и не действаш ли пет минути, както би трябвало, умира индивидът.

- Има ли места при вас в болничното заведение? И Вие самият по какъв начин се пазите, като посещавате непрестанно заболели с ковид?

- Не ми се приказва за лечебните заведения. Би било смешно, в случай че не беше толкоз трагично. Ние сме невиждано общество. При нас всичко е обърнато с главата надолу, а може бързо да се оправи.

Аз съм пенсионер и давам наряди в Спешния център. Личните лекари, като не преглеждат болните, болните звънят на нас и ние отиваме, и ги преглеждаме.

Двете най-опасни места да се заразиш са болничната стая, в която има двама-трима заболели с Коронавирус, и стаята на този, който е болен у дома. Тоест, влизам в едно от двете най-опасни места две години - нито съм се заразил, нито нищо. Защо? Защото съм задоволително интелигентен и съм си направил един логаритъм. От какво зависи заразяването? На първо място от експонация - т.е. от количеството вируси, които ще те атакуван. 1000 вируса - ти ги унищожаваш, няма и да схванеш. 1 милион - ще прокашляш нещо, само че ще мине. Но 1 милиард вируси, когато към този момент те нападат, става мъчно, тъй като те се развъждат, имунната система не може да те отбрани.

И по отношение на това аз съм си изработил логаритъм - отивам до градинската врата при този, който е непосредствен на болния и ме посреща, споделям му " Влез първо вътре, отвори прозорците, отвори вратата и ела да си поприказваме ". Влиза, отваря прозорци, врата, където е болният - най-важно е да се проветри, да влезе чист въздух, това е аерозол. И по-късно всичко върша извън, на прага - анамнеза, информация. Влизам в стаята единствено по една-две минути, проверявам експедитивно болния и излизам. Нито вирус ме е хванал, нито нищо, само че съм интелигентен и знам.

- Каква е рецептата през днешния ден на доктор Панчо Панайотов за задоволен живот?

- Работя в Спешния център на град Рила - едно китно градче до Рилския манастир. Живея си сред две селца в една къщурка измежду природата и ми е доста добре.

- Хем на чист въздух и надалеч от шумната навалица, хем помагате на хората.

- Ами, по този начин е, да. А на всичкото от горната страна и ми заплащат. Аз им споделям - " ще давам наряди и без да ми плащате ", а пък те ми заплащат.

 Снимка: Личен списък

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР