31 години Украйна продължава да отстоява своята независимост, заяви пред

...
31 години Украйна продължава да отстоява своята независимост, заяви пред
Коментари Харесай

Проф. Михаил Станчев: 31 години Украйна продължава да отстоява своята независимост

31 години Украйна продължава да отстоява своята самостоятелност, съобщи пред БГНЕС историкът проф. дин Михаил Станчев.

Украйна афишира своята самостоятелност от Съюз на съветските социалистически републики на 24 август 1991 година и по това време връзките с Руската федерация се развиват обикновено. „ Това беше един натурален справедлив развой и Москва се отнесе много умерено към това, тя, апропо, беше един от уредниците на развалянето на Съветския съюз, тъй че на първичен стадий нямаше никаква експанзия ”, сподели историкът и напомни, че договорът за разпадането на Съюз на съветските социалистически републики е подписан от Леонид Кравчук, Станислав Шушкевич и Борис Елцин.

Проф. Станчев добави, че в Украйна естествено се повдигна въпросът за връщането на знаците на страната – жълто-синият цвят на знамето, украинският герб и така нататък, което назова възобновление на украинската самостоятелност и връщане на държавност, която е прекратена през 1921 година

Украйна е страна с хилядолетна история, която стартира със основаването на Киевска Рус през 862 година По времето на Екатерина Велика украинската страната става част от Руската империя, само че през 1917 година тя още веднъж печели своята самостоятелност и носи името Украинска национална република. „ Между другото една от концепциите на проф. Грушевский, който по това време е президент, е, че Украйна ще съществува като конфедерация. Същите възгледи бяха присъщи и за Павло Скоропадски, който оглавява украинската страна през 1918 година “, показа историкът и добави, че по-късно Украйна престава да съществува като независима страна, тя е в действителност вкарана през 1922 година в новото образувание, наречено Съюз на съветските социалистически републики.

„ Дори Кръстьо Раковски, който беше комунистически водач, само че въпреки всичко беше министър-председател на Украйна със столица в Харков, се опитваше да играе някаква независима роля, обаче Москва прекъсна по всякакъв начин негови начинания да подпише независими външнополитически контракти с Александър Стамболийски, с Турция, с Германия и други “, акцентира проф. Станчев.

Въпреки, че от 1922 до 1991 година Украйна съществува в състава на Съюз на съветските социалистически републики, въпреки всичко тя се назовава Украинска социалистическа република и съгласно историка това е един тип национално държавно устройство. Още повече, че през 1935 година тя става един от създателите на Организацията на обединените народи (ООН) като обособена страна.

„ Реално, цялостната самостоятелност на страната е от 1991 година и в случай че погледнем еволюцията на връзките на Украйна и Русия от 1991 година до ден-днешен, аз бих споделил по този начин: до момента в който на власт бяха президентите, които водеха политика на съюза с Русия, въпреки че се опитваха да играят с Европа, нямахме някакви особени проблеми “, сподели той. Но проф. Станчев показа, че още през 1991 – 1992 година породи казусът, обвързван с Крим. Именно тогава Украйна прави един от многото взаимни отстъпки във връзка с Руската федерация – даването на Крим като самостоятелна република, което съгласно историка е и огромната неточност. По думите му обаче без значение от направения компромис Руската федерация продължава да работи за поддържането и развиването на проруските сили в Крим, което в последна сметка води до присъединението му към нея през 2014 година А оттова нататък следва и опитът да бъде високомерен и Донбас. Проф. Станчев е безапелационен, че в Крим няма нищо исторически съветско, защото той е бил само в състава на Руската империя в интервала 1774 – 1918 година „ После по силата на Бресткия контракт Крим става украински “, съобщи историкът.

Корените на войната на Русия в Украйна са доста. Но съгласно проф. Станчев най-основната причина е, че Украйна стартира да води проевропейска политика. „ Между другото тя не беше много непрекъсната в тази политика. Аз постоянно съм я подлагал на критика, че Украйна е непрекъсната в своето своенравие “, сподели той. Историкът изясни, че единствено две седмици, откакто Украйна афишира самостоятелност от Съюз на съветските социалистически републики, на 2 септември Леонид Кравчук от трибуната на Организация на обединените нации декларира, че страната ще тръгне по европейския път. „ Рейтингът на Украйна се беше вдигнал доста високо, от този момент Русия стартира да се опълчва на европейския път на Украйна “, акцентира проф. Станчев. Той обаче добави, че нито Кравчук, нито Леонид Кучма, нито Виктор Янукович са създали нещо в този смисъл. „ Но действително, когато Юшченко пристигна на власт с Оранжевата си гражданска война и искрено съобщи, че Украйна ще става европейска страна, тогава започнаха всички да се опълчват ”, акцентира историкът.

Проф. Станчев показа, че живее в Харков и е заемал разнообразни държавни длъжности – бил е заместник-кмет по външнополитическите връзки, както и заместник-губернатор по външноикономически връзки. Като представител на регионалната администрация е разглеждал разнообразни проблеми и показа: „ Шофьорите да вземем за пример идват с едни документи, свързани с митническите заявления, Русия безусловно на границата афишира, че се трансформират разпоредбите. Хиляди образци мога да дам от действителния живот. Но въпреки всичко не се стигаше до военни конфликти ”.

Едва, когато Петро Порошенко идва на власт, войната пламва. „ Пламна, тъй като проруските сили в Крим и в Донбас бяха готови. Но главната причина, това е недоволството от режима на Янукович и това придвижване потегли от западните области, а не от Донбас и от Крим “, сподели той. Аз съм ходил и в Крим, и в Донбас, имам студенти там, всяка седмица ходех с влака и следих тези процеси, те не поставяха като въпрос отделянето от Украйна, нито присъединението към Русия, акцентира историкът.

Според него тук е отговорна Украйна, тъй като остави огромна автономия на локалните органи на властта и това докара и до Кримските проблеми, и до Донбаските, където са намесата на Русия, която е предоставяла оръжие, се разпростра войната против Украйна.

По отношение на обявилите се за самостоятелни национални републики – Донецка и Луганска области, проф. Станчев съобщи: „ Не толкоз те се оповестиха, колкото им споделиха да се разгласят ”.

Той е безапелационен, че не можем да приказваме за независима политика на ЛНР и ДНР. „ Единственото, което желая да подчертая, че когато се започнаха тези безредици в Украйна, тогава новият президент Порошенко можеше да направи доста, доста основни неща. Той тогава завоюва изборите с една дума, с едно предложение, че ще спре войната след две седмици “, сподели проф. Станчев и добави, че тогава и предходното управление, и Порошенко е трябвало да отиде в Донбас и да приказват с хората, които тогава не са поставяли под въпрос нито отделянето от Украйна, нито присъединението към Русия. „ Те се бореха и всички демонстрации бяха за прокламиране на така наречен национални републики с национални губернатори, които се избираха, знаете ли къде, на площада. Къде са тези хора в този момент? Няма ги, смениха ги. Москва ги прибра и постави техните марионетки, които ще вършат това, което им кажат. Както и в този момент става с окупираните територии на Украйна – Запорожка, Херсонска, Харковска и други “, акцентира той.

Историкът изясни, че в началото назначават така наречен колаборанти, т.е. украинци, които дават единодушие да работят с съветските администрации, обаче в този момент има ново управление и всички са докарани от Москва. Според проф. Станчев след време сегашните ръководители на ЛНР, ДНР и така нататък няма да ги има, ще бъдат убити, ще бъдат оповестени за изчезнали и прочие

На въпроса за какво Русия няма интерес Украйна да поеме към европейска интеграция, той отговори, че когато Владимир Путин пристигна на власт европейската и интернационалната го възприеха като нов водач на Русия, с прогресивни възгледи и така нататък „ Първите негови изказвания бяха обръщение към света и към Европа, че Русия ще тръгне по нов път, ще се сплотява с Европа и даже не възразява да стане член на НАТО “, съобщи историкът и добави, че Путин получава отговор, какъвто получава и Украйна, а точно, че страната на е подготвена да се причисли към момента. „ Украйна не се обиди на Европейски Съюз, а стартира да работи по въпроса, до момента в който моето персонално мнение е, че Путин просто се обиди, че не го одобриха намерено “, счита проф. Станчев. Според него колкото повече Украйна отива към Европейски Съюз, толкоз повече не Русия, а Кремълското управление, Путин и неговото обграждане се отдалечават.

По думите на историка съветският народ в главната си част е обикновено надъхан към украинците. „ Макар, че тази война сътвори един казус, който мисля, че ще остане за дълги години – образуване на облика на врага. Взаимното съмнение ще остане още десетки години вследствие на съветската експанзия “, показа наблюденията си той.

Войната съгласно прогнозите на проф. Станчев няма да завърши скоро. Най-вероятно в края на 2023 година – началото на 2024 година това може да се случи и може да се дължи на промяната на политическите управления в Съединени американски щати, в Русия, и даже в Украйна, показа теорията си той.

„ Фактически Русия ще издъхне в тази война. Целият свят се опълчи против нея и предприе наказания, тя не може да съществува дълго в такива условия, до момента в който Украйна получава всеобхватна поддръжка “, сподели още той. Проф. Станчев е безапелационен, че това, което си сложи за цел Путин, в действителност има тъкмо противоположния резултат и с така наречен демилитаризация на Украйна той направи украинската войска най-въоръжена и най-опитна в Европа. Денацификацията той назова глупава концепция и съобщи, че не можеш да денацифицираш целия народ. Историкът уточни, че националистически и профашистки групи има на всички места, в това число и в Русия, само че това не значи, че ние би трябвало да обявим война на Русия.

„ И какво реализира той? Той направи Украйна още по-националистическа. И през днешния ден множеството от украинците, които говореха на съветски език, тъй като към 60% говореха на съветски, в този момент едвам 30% приказват на съветски език в символ на митинг против войната “, заяви проф. Станчев.

Той съобщи, че единственото изискване, което слага Украйна, е Русия да си махне войската си от нейната територия, едвам тогава може да се приказва за някакви възможни договаряния сред двете страни.

По думите му главното нещо, генериращо мотивация у украинците да се борят за своята страна е точно независимостта. Според проф. Станчев има една кардинална разлика сред Русия и Украйна е тя е в това, че съветските бойци, които самият той е виждал в Харков, след рухването си в плен, споделят: „ Ние не желаеме да водиме война за маниакалните упоритости на Путин, само че ние разбираме, че украинците водят война за своята татковина, за своята къща, за своята земя. “

Историкът показа, че в случай че войната свърши в околните години него персонално го вълнува каква ще остане Украйна за в бъдеще.

„ Искам тя да стане страна без олигарси и без корупция. Това са два огромни казуса, с които Украйна ще продължава да се бори и нека да завоюва “, заключи проф. Станчев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР