304.68 заразени с COVID-19 на 100 хиляди души достигна двуседмичната

...
304.68 заразени с COVID-19 на 100 хиляди души достигна двуседмичната
Коментари Харесай

COVID картата на България: Заболеваемостта мина 300 на 100 хиляди

304.68 инфектирани с COVID-19 на 100 хиляди души доближи двуседмичната заболеваемост в страната. Това демонстрира информация в системата на здравните управляващи.
Новата карта на епидемиологичната конюнктура по области демонстрира, че единствено Велико Търново към момента е в нулевия стадий от Плана за справяне с пандемията. Всички останали области са в Етап 1, а София и Варна са в жълтия Етап 2.
Очаква се до дни и целия западен Регион 1 да влезе в Етап 2. Това демонстрира картата на епидемиологичната конюнктура по райони.
Етапите плануват:

Етап 0 - Мерките са целесъобразни и включват:

носене на защитна маска за лице на закрито, изключително в лечебни заведения и в обектите за даване на обществени услуги, градски транспорт;
спазване на физическа отдалеченост от минимуm 1,5 м;
хигиена на ръцете и стерилизация на повърхности;
работа от разстояние (надомна), при опция и по преценка на работодателя.

Етап 1 - Мерките са наложителни:
- носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за даване на обществени услуги, градски превоз и в други обекти, в които риска от заразяване е висок (напр. затвори);
- съблюдаване на физическа отдалеченост от най-малко 1,5м;
- хигиена на ръцете и стерилизация на повърхности, постоянно проветряване;
- работа от разстояние (надомна), при опция.
- Провеждане на засилен утринен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични признаци за COVID-19, както и за други остри заразни заболявания.
- Провеждане на всекидневен филтър в образователните заведения за съществуване на възпитаници с клинични признаци за COVID-19 и тяхното премахване от образователния развой до определяне на диагнозата и клинично излекуване.
- Провеждане на всекидневен филтър в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни за съществуване на консуматори и личен състав с клинични признаци за COVID-19 и премахване на личния състав от работа до определяне на диагнозата и клинично излекуване.

Етап 2 - Прилагат се всички ограничения от стадий 1, както и:
- Носене на защитна маска за лице на закрито в обекти с публично предопределение, търговски или други обекти, които дават услуги на жителите и в други обекти, както и по време на разнообразни просветителни (в това число учебни заведения и висши образователни заведения), спортни, научни и културни действия и мероприятия, свързани със скупчване на хора.
- Въвеждане на условие за недопускане на не повече от 1 човек на 8 м2 в търговски обекти.
- Ограничаване на свижданията в лечебни заведения и в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни. Допускат се единствено свиждания при пациенти с болничен престой над 5 дни - по преценка на лекуващия доктор по отношение на здравословното положение на пациента и риска от заразяване с COVID-19.
- Ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи.
- Недопускане разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки. Въвеждане на наложителна регистрация на ежедневния брой отсъстващи възпитаници по медицински аргументи.

Етап 3 - Прилагат се всички ограничения от предходните стадии, както и:
- Носене на защитна маска за лице навън при проведено или непринудено скупчване на хора.
- Работа от разстояние (надомна), при опция на 50% от личния състав.
преустановяват се свижданията в лечебните заведения и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни. Изключение се позволява във връзка с свижданията на пациенти в терминален етап.
- Въвежда се скринингово проучване за SARS-CoV-2 в образователните заведения и в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни.
- Преустановяват се групови действия, които не са с професионален темперамент.
- Преустановява се присъственото образование в учебните заведения в обособени обитаеми места, области при постигане на 20% неявяване на възпитаници и/или личен състав
- Ограничават се всеобщи мероприятия, изключително в затворени пространства (посещения на спортни, културни и други). Ограничава се дейностите (капацитета) на обекти с всеобщо посещаване на хора (над 20 човека) – театри, кина, спортни зали и игрища, нощни заведения, заведения за хранене и други
- Ограничават се присъствените образования във висшите образователни заведения с въвеждане на посменно образование, осъществяване на неприсъствени лекционни образования и други

Етап 4 - Прилагат се всички ограничения от стадий 1 и 2, както и:
- Работа от разстояние (надомна), при опция на над 50% от личния състав. Прилагат се инструкции, формирани от способените органи по браншове, за понижаване на риска на работното място от заразяване със SARS-CoV-2.
- Изготвят се и се ползват проекти за непрекъснатост на работния развой във всички браншове, като с изключително значение са сериозните инфраструктури и лечебните заведения.
- Преустановява се присъственото образование в учебните заведения.
- Преустановяват се всеобщи мероприятия (посещения на спортни, културни и други). Преустановява се дейностите на обекти с всеобщо посещаване на хора (над 20 човека) – театри, кина, спортни зали и игрища, нощни заведения, заведения за хранене и други
- Преустановяват се присъствените образования във висшите образователни заведения.
- От Здравното министерство напомнят, че противоепидемични ограничения могат да бъдат въвеждани както на регионално равнище (след предложение на шефа на съответното РЗИ до Главния държавен здравен инспектор), по този начин и на национално равнище (след предложение на Главния държавен здравен контрольор до министъра на здравеопазването).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР