300 млн. лв. ще отидат за подготовка на инфраструктурата, която

...
300 млн. лв. ще отидат за подготовка на инфраструктурата, която
Коментари Харесай

Стотици милиони ще трябват за инфраструктура за новите F-16

300 млн. лева ще отидат за подготовка на инфраструктурата, която ще поеме обслужването на платените неотдавна 2.2 милиарда лева за 8 американски изтребителя F-16. Парите ще отидат за ремонт на летищата, за нови писти, за уреди, свързани с кацането и излитането. Това стана ясно от полемика в парламентарната комисия по защита, написа в. " Сега ".
Пред комисията по защита зам. военният министър Анатолий Величков разгласи, че за идните три години са планувани по 100 млн. лева за създаване на оборудванията. При пазаруването на самолетите зам.-началникът на защитата вицеадмирал Емил Ефтимов разяснява пред БНР: " Не започваме от нулата, защото на Граф Игнатиево и Безмер неведнъж са кацали натовски самолетни F-16. Искаме дружно с американската страна да огледаме всички аспекти на инфраструктурата, с цел да може да излезем с един проект за доизграждане на нужното ".
В края октомври военни от Съединени американски щати са разискали с българските Военновъздушни сили (ВВС) опциите за подготовка на летците. Тези дни се чака американски експерти да огледат и летище " Граф Игнатиево ", с цел да кажат каква инфраструктура е нужна за F-16. По контракт би трябвало първите 4 машини да дойдат до края на 2023 година, а останалите - при започване на 2024 година. От първите машини обаче ще има такива, които де факто ще се употребяват единствено като тестови.
В сегашното посредством миналото 
Военното министерство отново се пробва да ремонтира единствения боен транспортен аероплан за въздушно правене на снимки Ан-30 от състава на Военновъздушни сили, откакто първата процедура за избор на реализатор се провали, заяви Mediapool.
Стойността на поръчката още веднъж е 5 млн. лв. без Данък добавена стойност. За тези пари би трябвало да бъде осъществен капитално-възстановителен ремонт на самолета, както и да бъде леко осъвременен.
Самолетът би трябвало да има запас за идващите седем години или 4000 часа във въздуха. Самолетът Ан 30 е доставен в далечната 1975 година и се употребява в задачите по Открито небе, оказвал е помощ и при донорски обстановки.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР