30 юни (вторник) е последният ден, в който търговските банки

...
30 юни (вторник) е последният ден, в който търговските банки
Коментари Харесай

Последен ден, в който банките разрешават отсрочване на кредити

30 юни (вторник) е последният ден, в който комерсиалните банки преглеждат заявки за отлагане на заеми по ред на така наречен мораториум.

Както "БАНКЕРЪ " нееднократно е писал, кредитният мораториум важи само за клиенти с изрядно кредитно досие. Разсрочваните отговорности би трябвало да са били постоянно обслужвани или към 1 март 2020 година да са най-вече с 3-месечно просрочие за последната календарна година. Отсрочването на вноските може да бъде единствено за период до 6 месеца, само че не по-късно от 31 декември. Самият период на мораториума, както и на дължимите заплащания, върху които той се разгръща, се договарят с банката по поръчка на клиента. Срокът на новия погасителен проект, който ще влезе в действие след привършване на мораториума, също е въпрос на договаряне.

Преди дни ръководителят на Асоциацията на банките Петър Андронов разгласи, че към 8.5 милиарда лева са отсрочените за 6 месеца заеми по линия на кредитния мораториум.

Към края на май централната банка изнесе статистика, съгласно която утвърждение заявки за отлагане на заеми са били към 100 000, на стойност 8 милиарда лева „ И те ще станат малко повече. Ако приемем, че има още един месец - юни, който изтича в този момент, това дава една стойност към 8.5 милиарда лева Исканията за разсрочване понижиха през последните седмици доста. Първоначалното търсене на разсрочване мощно понижа. Фирмите и жителите, откакто се подвигнаха ограничаващите ограничения, понижиха интензитета на търсене на такава опция, тъй като част от тях се върнаха на работа, част от компаниите възобновиха активността си “, изясни Андронов.

Според него 10 или 15% от тези предоговорени заеми на обща стойност 8.5 милиарда лева и след шестте месеца ще се нуждаят от още поддръжка, тъй като няма да могат да бъдат върнати в постоянен режим.

„ Очевидно, някои от хората няма да се върнат на работа, някои от компаниите няма да могат да продължат бизнеса си както е било преди. Така че част от тези 100 000 заема, които евентуално ще станат 110 000 до края на юни, част от тях няма да съумея да се върнат в обикновено обслужване. Вероятно към част от тях банките ще приложат второ разсрочване или трето, зависи от обстановката. Но по този начин или другояче ние чакаме да има подобен дял “, изясни още той.

Българската национална банка предвижда растеж на необслужваните заеми и по тази причина ще резервира равнището на антицикличния финансов буфер на 0,5 на 100 през третото тримесечие.

"Предвид предстоящото закъснение на икономическата интензивност и обвързваното с това повишаване на необслужваните заеми, което би оказало напън върху доходността и финансовата позиция на кредитните институции, запазването на антицикличния финансов буфер на равнище от 0.5% през третото тримесечие на 2020 година способства за устойчивостта на банковата система ", безапелационни са централните банкери.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР