30 доброволци дариха кръв за пациентите на Специализираната болница за

...
30 доброволци дариха кръв за пациентите на Специализираната болница за
Коментари Харесай

30 души дариха кръв за пациенти с хематологични заболявания в столицата - Здраве

30 доброволци подариха кръв за пациентите на Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични болести (СБАЛХЗ) в столицата.

Акцията по кръводаряване, под надслов „ Дари кръв! Дай късмет за живот на човек с хематологично заболяване! “, се организира в поддръжка на заболели, които се нуждаят от кръвопреливане.

Кръводарителите, част от които са от медицинския екип на лечебното заведение, минаха лекарски обзор, с цел да бъде преценено дали кръводаряването не заплашва здравословното им положение и дали дарената кръв е безвредна за реципиентите.

Наличието на кръв и кръвни артикули за онкохематологично болните пациенти е от жизненоважно значение, защото при химиотерапия се унищожават освен туморни кафези, само че и естественото кръвотворене, показват от лечебното заведение.

Това постанова заместителна терапия с кръвни артикули. Само за 2022 година пациентите на СБАЛХЗ са получили 11 699 единици кръвни артикули. Според лекарите всяка капка кръв е скъпа, а от единица дарена кръв се създават три съществени съставния елемент – плазма, тромбоцитен и еритроцитен концентрат.

Ръководството на болничното заведение изрича своята голяма признателност към донорите за тяхната съпричастност и отделено време, като възнамерява в бъдеще сходни начинания да станат регулярни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР