30 аптеки и 3 болници се проверяват във връзка с

...
30 аптеки и 3 болници се проверяват във връзка с
Коментари Харесай

Как е функционирала схемата за „сенчест” износ на лекарства

30 аптеки и 3 лечебни заведения се ревизират по отношение на разрушената скица за противозаконен експорт на скъпи медикаменти за тежко заболели хора, оповестиха през днешния ден от прокуратурата. Фармацевтът, апетитен за началник на незаконната група е арестуван за 72 часа, а останалите шестима арестувани са с парична гаранция.

Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев изясни, че за главния задържан има опасения, че може да се укрие, защото е обвиняем още за машинация и данъчно закононарушение. Сред останалите има един, който ще бъде упрекнат и за пране на пари, като у него са открити 500 000 лева

Престъпната група е набавяла медикаментите от аптеки и болнични заведения..„ Нямаме обвинени от лечебни заведения и аптеки, само че в случай че установяваме нарушавания там, лица ще бъдат подложени под наказателна отговорност. Лекарствата са изнасяни най-вероятно посредством документи с погрешно наличие и не са стигали до съответните пациенти. Тези аптеки и лечебни заведения нямат право да търгуват с търговци на лекарства”, сподели Гешев, като посочи, че става дума за частна, общинска и държавна лечебни заведения.

„ Лекарствата са стоката на тези закононарушения. Реекспортът не е противозаконен, в случай че са добити по легален метод. Според нас обаче са добити по нерегламентиран метод, въпреки и с административни нарушения”, уточни прокурорът.

Главният секретар на Агенцията по медикаментите Светлин Спиров изясни, че голям брой здравни книжки са били в ръцете на едно лице: „ От другите обекти са конфискувани разнообразни типове лекарствени артикули, в това число и от отвън аптечната мрежа от така наречен дилъри, които обикалят и изкупуват не по предопределение. Доказателство за това е, че при една от инспекциите сме описали огромен брой книжки към НЗОК, които се съхраняват от лице и явно медикаментите не отиват за тези пациенти”.

Не е ясно дали документите са на действителни пациенти. Изнасяли са се медикаменти с най-високи маржове – инсулин, за за ревматоиден артрит, астматични артикули и за онкология.

ГДБОП от година следи паралелния експорт на медикаменти и има данни и за други групи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР