30 април е историческа дата за българския алпинизъм. Днес се

...
30 април е историческа дата за българския алпинизъм. Днес се
Коментари Харесай

Денят 30 април: Преди 37 г. Христо Проданов покорява Лхотце

30 април е историческа дата за българския алпинизъм. Днес се навършват 37 години от триумфа на първата българска експедиция в Хималаите. На 30 април 1981 година тъкмо в 13.55 ч. Христо Проданов стъпва на връх Лхотце (8516 м). Той е четвъртият по височина връх на планетата и първият 8-хилядник, обуздан от български планинар. Проданов изкачва Лхотце самичък и без кислороден уред по рисковия и сложен " Кулоар на Райс ". Роденият в Карлово планинар става едвам 25-ият планинар, покорил този хималайски връх, само че единствено трима преди него са го създали без О2.

Така денят 30 април 1981 година става исторически за българския алпинизъм. Експедицията включва най-хубавите 21 родни алпинисти по това време, само че след покоряването на върха от Проданов тя е оповестена за сполучлива и прекъсната, с цел да не бъдат подхванати непотребни опасности. По това време експедицията е част от националната стратегия за отбелязване на 1300-годишнината на българската страна и е оповестена за най-важната спортна демонстрация в нея.  

След завръщането на експедицията ни в Народното събрание всички участници получават държавни оценки. За изкачването на връх Лхотце Христо Проданов е почетен с огромно държавно отличие " Герой на социалистическия труд " и медал " Георги Димитров ".

Лхотце се издига в Главното Хималайско било, в центъра на голяма верига в посока изток-запад. Първият в историята опит за постигане на Лхотце е изработен през 1955 година от интернационална експедиция под управлението на Норман Диренфурт. Най-високо стига австриецът Ернст Зен. Той се отхвърля на към 8000 м заради щета в кислородния уред.

Върхът е обуздан за първи път на 18 май 1956 година от швейцарския екип Ернст Райс и Фриц Лухзингер. Първото нанагорнище, направено от жена, е на французойката Шантал Модюи на 16 май 1996 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР