30-40 продукта максимум в момента създават проблем на пациентите заради

...
30-40 продукта максимум в момента създават проблем на пациентите заради
Коментари Харесай

30-40 лекарства създават проблем на пациентите у нас заради недостиг

30-40 продукта най-много сега основават проблем на пациентите поради дефицит и липса в аптечната мрежа. Това заяви за БНР Боряна Маринкова, изпълнителен шеф на Асоциацията за развиване на паралелната търговия с медикаменти.

Маринкова прикани да се направи одит на профилираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули СЕСПА, с цел да се откри съответната картина какво липсва. Системата действа от 14 седмици.

" Асоциацията за развиване на паралелната търговия с медикаменти е анализирала 1576 сигнала за изчезнали медикаменти. От това се вижда, че в 20% от случаите на дефицит става дума за краткотрайно прекратен импорт, дерегистрация и евакуиране на медикаменти е причина за неналичието им в 21% от случаите, като аргументи за лисата им не са лекарствената сигурност и качеството. Също по този начин има и миг, в който цената не устройва компанията и тогава най-често българите търсят лекарството в чужбина ", разясни Боряна Маринкова.

26,7% е делът на изчезналите лекарства поради прекратен импорт и напълно изчерпани количества, а единствено в 3% от случаите българите търсят неразрешени у нас медикаменти.

" При краткотрайно спиране на доставките може да се употребява бърза писта за незабавна обща доставка на обединени търговци. За 2300 медикаменти са подадени поръчки за евакуиране от страната за интервала 2012 - 2022 година ", заяви още Маринкова.

Тя моли на институционално равнище да се намерения по какъв начин тези медикаменти, които имат регистрация в Европейски Съюз, да се внасят.

Друго предложение е някои лекарства да стигат до пациента и през аптека, тъй че да не се постанова той да влиза в болница, с цел да ги получава.

От Асоциацията за развиване на паралелната търговия с медикаменти дават отговор на всеки подаден сигнал и насочват пациента, който има усложнения с обещано лекарство.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР