30-35% от млечните продукти и яйцата се продават в търговските

...
30-35% от млечните продукти и яйцата се продават в търговските
Коментари Харесай

Икономист даде полезен съвет как да се укротят цените на храните

30-35% от млечните артикули и яйцата се продават в комерсиалните вериги. Всичко останало е в дребни квартални, във фирмени магазини, пазари. Има доста разнообразни способи за продажби на дребно. Голямата верига нормално концентрира 30-40% от всички продажби. Повече от половината е по други канали. Това разкри в изявление за БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система.

При млечните артикули има история на директните взаимоотношения - производителят да търси достъп до клиентите, означи икономистът. По думите му това е въпрос на деяние, политика и търговски усет на самите производители.

Липсата на български артикули в огромните вериги опира и до готовността на българския производител да обезпечава количества и непоклатимост. Ако имаме голям брой дребни производители, които не могат да захранят всички вериги, явно би трябвало да се търси по-гъвкаво решение, счита той.

" Има доста производители, които не могат да го изпълнят, по тази причина се разяснява подобен вид – фермерски пазар пред самата верига. Алтернативата е да развият такива канали за пряк достъп до своите консуматори, в това число онлайн. "

Политическият безпорядък, в който се намираме, е част от казуса, означи Петър Ганев. Той е на мнение, че обявеният от държавното управление таван на надценките за някои храни ще се случи доста мъчно.

" Едно е да се реализира мониторинг при превишаване на някаква надценка, друго – да се потегля непосредствено към възбрана. "

Държавата, в случай че желае да проверява има ли, няма ли картел – това може да бъде направено. Може Комисия за защита на конкуренцията да го поръча на други институции, които имат опция да създадат сходен разбор, акцентира Ганев. По думите му обаче страната не прави това, а " разнообразни служители вървят да гледат етикети ".

" Към момента, още веднъж по сходство на производителите, които не всеки път съумяват да покрият високите условия, с цел да зареждат всички вериги, по същия табиет служителите вършат дребните чиновнически неща. "

Дали някои производства не са прекомерно съсредоточени също е забавен проблем – дали няма нелоялни търговски практики или картелни съглашения, които са оттатък магазина, уточни още в разбора си Петър Ганев.

Посоката на инфлацията наподобява към усмиряване и следва да излезем от двуцифрените равнища, регистрира той. Според него обаче успокоението в цените на храните обаче няма да бъде толкоз бързо.

Въпросът за еврозоната виси и политически, съобщи Ганев.

" Инфлацията ще ни бъде проблем по принцип, без значение дали влизаме тази, идната или след две години. Това се знае от 20 години – че най-трудно ще осъществим инфлационния аршин. И с други индикатори ще имаме проблеми – с бюджетния недостиг. Трябва много внимаваме и с бюджета да не издъним някой различен индикатор оттатък инфлацията. Другото е да забележим дали политически остава този консенсус за еврото. Ако посоката остане политически към еврото – рано или късно ще си осъществим индикаторите ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР