3 - та Неделя след Пасха - на св. Мироносици

...
3 - та Неделя след Пасха - на св. Мироносици
Коментари Харесай

Почитаме паметта на светите жени, по-безстрашни от мъжете

3 - та Неделя след Пасха - на св. Мироносици отбелязва през днешния ден православната черква.  Известен като Ден на равноапостолните жени-мироносици.

В Христа Иисуса дамите са равни на мъжете.

През Първата международна война, когато мъжете бяха на война, дамите се бяха нагърбили с тежката полска работа; те оряха нивите, те жънеха и вършееха, те хранеха България и на фронта, и във вътрешността. Не е правилно, че дамата е по-слаба; когато дамата се въодушеви, тя става герой; по този начин я виждаме и в историята на християнството.

Ето, честваме паметта на светите мироносици - дами, които се посочили по-безстрашни от мъжете.

След Голготската всеотдайност на Господа Иисуса Христа, Който бил осквернен, разпнат на кръст, погубен, заровен, запечатан в гроба, учениците стояли заключени „ страха ради иудейскаго ". А дамите, възпитаници на Господа, са били безстрашни да отидат сутринта рано на Христовия гроб не с цел да видят Учителя жив, а да го помажат по еврейския бит с благоуханни масла, тъй като не са могли да сторят това в деня на Неговото заравяне. За тях нямало боязън от иудеите, нито са се бояли от стражата, която била сложена на Христовия гроб. Взели нужните материали, с които да помажат покойника си, и безстрашни отишли на гроба Му. Така те станали първи очевидци на Христовото величие след гибелта и Възкресението. И ония небесни поданици, които ги посрещнали на Христовия гроб, ги изпратили да известят на апостолите, че страхът им е неудобен, че Христос е вечен и че никой от Неговите възпитаници не трябва да се бои от злото на враговете, тъй като Той е възкръснал, жив и всесилен.

Но какво значи „ изпратени "? На гръцки език то значи „ апостоли ". Какво излиза, - че дамите, възпитаници на Господа Иисуса Христа, са били удостоени с високото звание да станат апостоли на апостолите! Понеже мъжете апостоли били уплашени и стояли заключени в град Йерусалим, дамите станали апостоли на апостолите, изпратени да разсънят в тях вярата м. Учениците, на първо време обезверени, били ободрени от проповедта на жените-мироносици. След това срещнали възкръсналия Христос и получили ентусиазъм да станат апостоли - такива, каквито ги познава историята, въодушевени, умъдрени, неустрашими, всички приключили живота си с мъченическа гибел.

 

 

 

 

bg-patriarshia.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР