3-ма от 4-ма собственици на фирми са готови да раздадат

...
3-ма от 4-ма собственици на фирми са готови да раздадат
Коментари Харесай

Бизнесът дава бонуси на служителите за Коледа

3-ма от 4-ма притежатели на компании са подготвени да раздадат бонуси на служащите и чиновниците си преди коледните и новогодишните празници, оповестява „ Монитор “.

" Имайки поради сегашната обстановка на пазара на труда и положителната година, която се обрисува като растеж на производството, продажбите и на Брутният вътрешен продукт може да се чака делът на компаниите, които ще раздадат
бонуси да е по-високо от предходната 2016-та, когато той беше над половината “, предвижда Добрин Иванов, изпълнителен шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

По време на празниците огромна част от хората ще разчитат точно на
бонусите и на спестяванията си за покриване на разноските. Това пък счита финансовият съветник Тихомир Тошев.

" Вече няма настроения за взимане на заеми, които да се изхарчат за броени дни и по-късно да се изплащат дълги месеци наред и да усилят рисковете от задлъжняване”, изясни той. По думите му към този момент не се вижда повишаване на търсенето на потребителски заеми за тази цел. Според него това се дължи на растежа на приходите, което разрешава на хората да се оправят с нарасналите разноски за празниците без да им се постанова да теглят заеми.

Други специалисти пък пресмятат, че приблизително всяко домакинство ще се охарчи с по към 230 лева единствено за коледни и новогодишни дарове. Тошев предвижда обаче, че към края на декември въпреки всичко може да се чака лек растеж на тегленето на заеми или по-често потребление на кредитните банкови карти за пазаруване на дарове.

" Това ще си разрешат главно семейства, които не са съумели да заделят задоволително средства и са решили да купят по-скъпи дарове. Може би тези заеми ще бъдат на стойност от 1000 до 2000 лева.”, счита специалистът и прибавя, че делът на сходни заеми ще бъде не повече от 2-3 на 100 от всички потребителски заеми, които ще бъдат изтеглени през последния месец на годината.

Относно положението на пазара на ипотечни заеми, Тошев предвижда, че за 2017 година се чака растеж от малко над 15%. " Годината беше доста мощна в сегмента и броят на взетите заеми се усили. Средното равнище на изтеглената сума за цялата страната е към 100 хиляди лева Основно ипотеки се подписват за покупка на жилища в десетте най-големи града в България “, изясни финансовият специалист.
тагове компании пари
бонуси Коледа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР