3,3% растеж на БВП през 2019 година и 3,4% през

...
3,3% растеж на БВП през 2019 година и 3,4% през
Коментари Харесай

ЕК очаква българската икономика да расте по-бавно до края на годината

3,3% напредък на Брутният вътрешен продукт през 2019 година и 3,4% през 2020 година – това планува Европейската комисия за българската стопанска система в своята лятна икономическа прогноза.
Според Европейска комисия, българската стопанска система ще пораства с по-бавно движение през втората половина на тази година, само че това се дължи на отслабващата външна среда. Впечатление обаче прави и това, че Брюксел вижда " напълно лек напредък " на вложенията в България. По отношение на вложенията имало огромен напредък в съоръжение, само че при другите съставни елементи има сериозен спад.
Иначе, съгласно изчисленията на Брюксел, през първото тримесечие на тази година икономическият ни напредък е 3,5% на годишна база. За съпоставяне, за същия интервал на предходната година е бил 3,1%. Като мощен мотор за това се показва износът и се отбелязва, че през тази година има важен прогрес в това отношение към няколко по-малки дестинации отвън Европейски Съюз, което подсказва неразвит капацитет, който може занапред да даде още плодове, в случай че се резервира политиката на търсене и нахлуване на нови пазари. Отчита се и сериозен напредък на потреблението , като прогнозата на Европейска комисия е той да се резервира поради " позитивните трендове " при персоналните доходи.
Що се отнася до инфлацията , Европейска комисия регистрира напредък поради цените на горивата и тока, като се чака до края на годината инфлацията да е 2,4%, а следващата година да намалее до 1,7%.
Европейски Съюз и еврозоната като цяло
През първото тримесечие на годината растежът в еврозоната бе по-голям от предстоящото заради редица краткотрайни фактори, като да вземем за пример меката зима и увеличението на продажбите на коли. Растежът бе благоприятстван също по този начин от ограниченията на фискалната политика, с помощта на които разполагаемият приход на семействата в редица страни членки набъбна. Краткосрочните вероятности пред европейската стопанска система обаче са помрачени от външни фактори, в това число напреженията в международната търговия и забележителната политическа неустановеност. В резултат на това прогнозата за растежа на Брутният вътрешен продукт в еврозоната от 1,2 % през 2019 година остава непроменена, до момента в който прогнозата за 2020 година е леко понижена - до 1,4 %. Прогнозата за растежа на стопанската система на Европейски Съюз като цяло остава непроменена — 1,4% през 2019 година и 1,6% през 2020 година.
Прогнозите за общата инфлация в еврозоната и в Европейски Съюз бяха намалени с 0,1% през тази и идната година, основно заради по-ниските цени на петрола и малко по-слабите стопански вероятности. За еврозоната се чака инфлация от 1,3% през тази и идната година, а за Европейски Съюз – 1,5% през тази година и 1,6% през идната.
Брюксел: Неблагоприятните фактори се ускориха
Рисковете, свързани с световните стопански вероятности, са тясно взаимосвързани и имат най-вече негативни последствия. Продължаващата икономическа борба сред Съединени американски щати и Китай, дружно с огромната неустановеност към комерсиалната политика на Съединени американски щати може да доведат до опазване на настоящия спад в международната търговия и произвеждане и да обиден други райони и браншове. Това би могло да има негативни последствия за международната стопанска система, в това число посредством разстройствата на финансовите пазари. Напрежението в Близкия изток води също до повишение на вероятността за доста нарастване на цените на петрола.
Във вътрешен проект излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз остава главен източник на неустановеност. И най-после, налице са също по този начин обилни опасности, свързани с факторите за напредък в кратковременен проект и с икономическата динамичност в еврозоната. Ако се запазят слабостите в индустриалния бранш и спадът на доверието на бизнеса, това би могло да се отрази и на други браншове и да утежни изискванията на пазара на труда и да засегне частното ползване, а оттова и растежа, проучва Европейската комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР