29-годишна родилка с амниотична емболия и ДИК синдром, чието сърце

...
29-годишна родилка с амниотична емболия и ДИК синдром, чието сърце
Коментари Харесай

Чудо: Спасиха родилка с амниотична емболия, ДИК синдром и без пулс

29-годишна родилка с амниотична емболия и ДИК синдром, чието сърце е спряло, е избавена от лекарите в МБАЛ-Пазарджик. В международен мащаб смъртността с това затруднение е 60-80 %.

„ Това е жена с второ раждане, с обикновено протекла първа бременност. Втората бременност също е протекла обикновено, без затруднения, без съпътстващи болести, с два дни преносване “, сподели пред Zdrave.net началникът на АГ отделението доктор Илиян Траянов. Когато е влезнала за раждане дамата е била с високо пукнат околоплоден мехур непринудено.

„ При привеждането й в родилна зала и включването на системата родилката разви амниотична емболия. Около минута след включването тя се оплака от зной, внезапно рухна кръвното налягане, внезапно рухнаха сърдечните тонове, цианоза, спазъм и изпадна в кома. Благодарение на това, че с реанимацията ни дели една врата, незабавно беше извикан реаниматор и неотложно започнаха реанимационни дейности и дамата беше интубирана. След което се мина към незабавно цезарово сечение, бебето беше извадено и избавено. Това си беше знамение, откакто майката беше в кома. При завършването на интервенцията дамата разви ДИК синдром. Това е едно от присъщите затруднения при амниотичната емболия. Започна да кърви от интубационната тръба, от абоката, от всички прободни места. Беше извикан незабавно републикански съветник в лицето на проф. Учикова, която се отзова незабавно “, описа доктор Траянов.

По думите му в международен мащаб, даже и в най-големите клиники, смъртността от това затруднение е 60-80%, като 50 % от дамите умират в острата фаза на амниотична емболия, а с прибавянето на коагулопатията, смъртността към този момент доближава до 80%. По статистика тези случаи се срещат на 20-30 000 раждания.

„ Ситуацията се е развила извънредно бързо, в границите на минута-две до идването на доктор Динев - индивидът, който я е реанимирал. Жената е била без сърдечна активност, той обезпечил е проходимост на дихателните пътища, обдишвал я, интубирал я. Бебето също е било известно време без доставка на О2, по тази причина след секциото той се е погрижил и за бебето, било е интубирано, огромно количество материи са аспирирали от белия му дроб “, сподели началникът на отделението по Анестезиология, реанимация и интензивно лекуване доктор Димитър Иванов.

Два дни на родилката са преливани голямо количество кръв и плазма, като тя е била на апаратна вентилация.

" Сега дамата е добре, към този момент сяда в леглото, храни се. Това е първият същински случай с ДИК, който виждам за 16-годишната си процедура. Ние сме травматичен център и сме виждали доста кръвотечения и кръвозагуби, само че такова нещо виждам за първи път “, сподели още доктор Иванов.

източник: dnes.dir.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР