28 незаконни къщи в центъра на Пловдив ще бъдат съборени

28 незаконни къщи в центъра на Пловдив ще бъдат съборени ...

​Мащабна акция срещу незаконното строителство в Пловдив.


28 незаконни къщи в центъра на Пловдив ще бъдат съборени от общината. Сградите, които са на територията на Аджисан махала са издигнати върху улици и тротоари. Премахването им е част от мащабните акции срещу незаконното строителство в ромските квартали в Пловдив.

Пловдив

Над 70 влезли в сила заповеди за премахване на незаконно строителство в Аджисан махала са издадени от кметството в район „Централен“. Предстои събарянето на част от къщите, сред които има и триетажни постройки.
Георги Стаменов, кмет на район "Централен" - Пловдив: 28 сгради в района на улица „Плиска“, „Струма“, както и „Крумово“. С премахването им ще можем да реализираме нормални тротоарни настилки, съответно и пътната част.
200 хиляди лева ще струва събарянето на незаконните постройки. Парите трябва да бъдат гласувани от Общинския съвет на Пловдив. Жителите на махалата реагират остро на плановете за събарянето на сградите.
Стефан: Те са строени на улицата, но има оттатък големи къщи, дето са направили, за тях няма ли закони. Само тука на бедните има закони. Хората са теглили пари и сега как да ги плащат тези пари.
Къщите, които попадат в улична регулация, не позволяват преминаване на пожарна, линейка или сметопочистващ камион, категоричен е кметът. За хората от махалата обаче проблем няма.
Георги Стаменов, кмет на район "Централен" - Пловдив: В момента има участъци с улици, които са с габарит на два метра и е абсолютно невъзможно навлизането, особено на специализирана техника.Стефан: Нормално минават, ТИР минават оттук, нормално си минават, всичко си минава. То пожар става навсякъде, ако има нещо да пречи, пак пречи.
На обитателите на незаконните сгради ще бъдат предложени временни жилища. Нуждаещите се могат да кандидатстват и за постоянен дом от фонда на община Пловдив.

Източник: bnt.bg