28-мата Конференция на ООН по изменение на климата навлиза във

...
28-мата Конференция на ООН по изменение на климата навлиза във
Коментари Харесай

Срещата за климата в Дубай: България открива свой павилион

28-мата Конференция на Организация на обединените нации по изменение на климата навлиза във втория си ден. Очаква се в нея да се включат представители на към 200 страни. Световният конгрес се организира в Дубай от 30 ноември до 12 декември.

Президентът и ще взе участие в срещата на върха за климата. А през днешния ден ще бъде открит българския павилион в границите на форума.

Президентът на Обединените арабски емирства Мохемед бин Зайед, който е хазаин на срещата, разгласи основаването на частен фонд на стойност 30 милиарда $ за превъзмогване на климатичните провокации.

България за първи път взе участие със личен павилион на годишната Конференция на Организация на обединените нации по изменение на климата.

В него представители на страната, бизнеса, науката и неправителствени организации ще показват в идващите 12 дни своите хрумвания и действителни достижения в битката с климатичните промени, чиито отрицателни последици все по-често усещаме. А отминаващата година се обрисува като най- горещата записана до момента.



В българския павилион ще бъдат показани действия на бизнеса в областта на технологиите и новаторските екологични производства, достижения в декарбонизацията. Целта е страната ни да покаже действителните ограничения, които се подхващат в битката с климатичните промени.

В рамките на форума ще бъдат открити повече от 200 павилиона на страни от целия свят, измежду тях съвсем всички от Европейския съюз, а нашият район с изключение на от България, е показан още от Гърция, Турция и Украйна.

Участниците в КОП28 ще дискутират в идващите дни до каква степен се извършва задачата от Парижкото съглашение за удържане растежа на световното стопляне до градус и половина до края на века.

" От Париж насам постигнахме прочут прогрес, само че също по този начин знаем, че пътят, по който вървим, няма да ни води в точния момент до нашата цел. Трябва да търсим способи и да подсигуряваме включването на ролята на изкопаемите горива. Ние групово имаме силата да създадем нещо невиждано ", съобщи Султан Ахмед Ал Джабер, президент на COP28.

Снимки: БГНЕС



Конференцията се организира в Expo City Dubai - екологично градче, в което напредването се реализира с електрически транспортни средства - скутери, колички за голф, колела, електрически автомобили, което е в синхрон с главните послания на събитието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР