28-годишен лекар от Пловдив остави медицината, за да стане охранител

...
28-годишен лекар от Пловдив остави медицината, за да стане охранител
Коментари Харесай

Лекар остави медицината, стана охранител на кораб заради ниска заплата

28-годишен доктор от Пловдив остави медицината, с цел да стане охранител на транспортен съд поради съвсем 9 пъти по-голямата заплата.
След 6 години, прекарани над учебниците по медицина, през 2015 година Красимир Иванов стартира работа в известна пловдивска болница.

Оказва се обаче, че чистата заплата на младия експерт е към 600 лв.. Пари, с които нито може да се устоя, нито да заплаща таксите още три години в Медицинския университет за придобиване на компетентност.

Така пловдивчанинът взима сложното решение да се откаже от лекарската специалност и от предходната година към този момент взима месечна заплата от 5000 лв., като защита и чиновник на рецепцията на речен транспортен съд, заяви "Марица ".
Със спестените пари даже си е купил жилище в Пловдив.

Напоследък от ден на ден млади българи потеглят по пътя на младия доктор и търсят работата на товарни и пътнически кораби. Служител в пловдивска HR организация споделя, че минималното възнаграждение за камериерка на круиз е 900 евро. Естествено има и бакшиши. Задължително условие към претендентите е владеенето на британски или немски език.

Пасажерите са най-вече богати чужденци, над междинната възраст, които няма по какъв начин да бъдат обслужвани, в случай че служителят не знае език. Най-често българите, които аплайват за сходна работа, са младежи с опит по хотелски вериги. Има и доста младежи с дипломи от университета, чийто първи заплати обаче са ниски.

За Красимир Иванов животът на транспортен съд не е лек, само че го стимулират парите. Понякога работи до 70 часа седмично. Има 14 дни заплатен отпуск. Сезонът нормално стартира през март и свършва в средата на ноември. Има обаче и коледни круизи, които не престават до началото на януари.

Длъжностите, които най-често оферират организациите за асортимент на личен състав, са от управител на ресторант до готвач, барман, охранител и камериерка.

"Настаняването и храната са безвъзмездни, като обаче нямаш право да посещаваш местата за хранене дружно с гостите ", споделя Красимир. Каютите, в кои спи личният състав, не са от първокласните, само че това се компенсира от красивите места, които виждат по време на пътуването.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР