28 430 камиона и автобуса на български превозвачи вече са с

...
28 430 камиона и автобуса на български
превозвачи вече са с
Коментари Харесай

28 430 български камиона и автобуса са с активирани бордови устройства

28 430 камиона и рейса на български превозвачи към този момент са с регистрирани в Националното тол ръководство бордови устройства и се таксуват посредством тях при преминаването по платените пътища. От старта на тола на 1 март, въпреки намаления тежкотоварен трафик заради ограниченията против разпространението на ковид, са купени 342 646 маршрутни карти.

Най-предпочитани са каналите за продажба на Агенция „ Пътна инфраструктура “. 76 на сто от маршрутните карти са купени през през уеб страницата bgtoll.bg, мобилното приложение, 500-те терминала за самотаксуване или от гишетата на главните Граничен контролно-пропусквателен пункт и в областните пътни ръководства.

Анализът на данните в Националното тол управление демонстрира, че въпреки извънредното състояние и затрудненията заради рестриктивните мерки против COVID-19, превозвачите не са прекъсвали усилията си да оборудват автопарка си с бордови устройства. От 13 март до през днешния ден са регистрирани 9540 машинки. Разговорите с всички участници в процеса демонстрират, че е нужно в допълнение време в изискванията на извънредно състояние, с цел да завърши в цялост оборудването на автопарка над 3,5 тона. Затова, отчитайки и усложненията, които браншът изпитва, до края на извънредното състояние – 13 април, се удължава времето за съоръжение на тежкотоварните транспортни средства. В този период ще продължи правоприлагането на терен от мобилните екипи на тол контрола. Нарушителите без регистрирани бордови устройства и без задействани маршрутни карти ще бъдат насочвани по какъв начин да станат изрядни ползватели на платената пътна мрежа. Мобилните екипи също по този начин ще проверяват дали вярно се използват вече дейните и инсталирани машинки за отчет на тол такси. Основната цел на контроните органи във времето на извънредното състояние ще бъде за всяко превозно средство над 3,5 тона да бъде платена дължимата пътна такса според изминатия маршрут, категория и емисионен клас.

Според постъпилата в Националното тол управление информация от националните доставчици на услуги, в развой на монтиране и активиране са близо 10 000 бордови устройства. А през април предстои доставката на още 10 000. Пет дружества, вписани в листата на АПИ като Доставчици на декларирани данни, имат влезли в действие контракти с Национални доставчици на услуги и могат да предоставят данни от GPS тракерите за целите на тол таксуването. По предварителни поръчки те би трябвало да осигуряват автоматизираното таксуване на повече от 60 000 пътни транспортни средства. До момента са подписани контракти за над 1500 тежкотоварни автомобила и процесът продължава.

Анализ на приходите от тол такси ще бъде направен след приключването на най-малко един месец от въвеждането им.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР