2798 ученика от 20 училища от Разградска област, 15 от

...
2798 ученика от 20 училища от Разградска област, 15 от
Коментари Харесай

Близо 3000 ученика са обхванати от Общинския съвет по наркотични вещества за 9 месеца

2798 ученика от 20 учебни заведения от Разградска област, 15 от които от община Разград, са обхванати от дейностите по  Националната тактика за битка с опиатите.

Това излиза наяве от деветмесечния доклад на специалистите от Общинския съвет по наркотични субстанции и Превантивно-информационния център към него. Той бе показан през вчерашния ден на съвещание на ОбСНВ от неговия ръководител Станислава Петрова. В съвещанието взе участие и заместник-кметът на Община Разград Хабибе Расим.

Станислава Петрова напомни, че и през 2022 година главните старания на ОбСНВ и ПИЦ  бяха ориентирани към предварителна защита използването на опиати, посредством дейното и целеустремено включване на учебното заведение и младежите в действия, ориентирани към информиране за рисковете от приложимост на опиати, насърчаване на обществени умения и пълномощия, образуване на настройки за здравословен метод на живот, повишение на гражданската интензивност, както и предложение на различна ангажираност за свободното време.

Тя регистрира дейностите по месеци:

През януари по програмата за предварителна защита на използването на наркотични и психоактивни субстанции са почнали занятия по учебни заведения. Темите, на които са били те, са, са: „ Тютюнопушене. Симулативна проява с пушеща кукла Сю “, Вредите от Даркнет по какъв начин да сърфираме безвредно в интернет “, „ Вредата от използването на енергийни питиета “, „ Вреда и последици от използването на тютюнопушенето “, „ Вредите от пушенето на наргиле. “, „ Употреба и въздействие на алкохола върху организма. Демонстративна симулация с алкоочила “, „ Вредите от използването на дизайнерски опиати “, „ Весел чай “, „ Райски газ – приложимост и последици за организма “ и „ Видове опиати – влияние и последствия “.

През месеца са извършени 3 занятия по Националната стратегия „ Кодово име живот “ с учениците от 7 клас в ОУ „ Н.Й.Вапцаров “, като тематиките бяха: „ Вземане на решения. Здравословен метод на живот. “, „ Самооценка “ и „ Зависимост “. А по покана на управлението на СУ „ Христо Ботев “ е извършено занимание с учениците от 6-тите класове на тематика „ Безопасен интернет “.

В началото на януари е направен правилник и оповестен обичайния към този момент конкурс, отдаден на деня за безвреден интернет, който всяка година се отбелязва всеки втори вторник на м.февруари. Конкурсът е разгласен под мотото: „ Младите хора сред виртуалното и действителното за безвреден интернет “. Изготвени са плакати за главните и междинни учебни заведения в региона, по отношение на този ден, който тази година беше на 8 февруари.

През февруари е регистриран състезанието „ Младите хора сред виртуалното и действителното за безвреден интернет “. В него са взели участие 100 рисунки, 7 компютърни рисунки, 2 колажа и 4 видеоклипчета, като жури е определило отличилите се в 3 възрастови групи.

През месеца са извършени 2 онлайн срещи с представители на съдружие „ Солидарност “, представители на Национален център за публично здраве и разбори, и всички общински препоръки, по отношение на онлайн въпросника за скрининг, ориентиран към възпитаници на възраст 12-19г., който са разпространявани по учебни заведения.

Съгласно Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите и чл.22, ал.2 от Правилника за организацията и активността на Националния съвет по наркотични субстанции, е направен доклад за активността на ОбСНВ и ПИЦ по пример, изпратен от Министерството на здравеопазването.

Проведени са общо 8 занятия с възпитаници от разнообразни учебни заведения по авансово подаден график и тематики от учебните управления.

По Националната стратегия „ Кодово име живот “ са извършени последните 2 занятия  с учениците от 7 клас в ОУ „ Н.Й.Вапцаров “, като учениците са получили раничка с логото на програмата.

През март са извършени общо 50 занятия с възпитаници от разнообразни учебни заведения по спуснати тематики от авансово заложен график. А по искане на шефа на БЧК-Разград е извършено базисно образование на младежите от БМЧК на тематика „ Превенция на използването на наркотични субстанции “.

Изготвена е информация за осъществените действия по превантивни стратегии на ПИЦ към ОбСНВ по искане на Национален център по публично здраве и разбори.

През април са извършени общо 30 занятия с възпитаници от разнообразни учебни заведения от област Разград по авансово подаден график от учебните управления на разнообразни тематики.

В средата на месеца е извършен двудневен обучителен семинар на тематика „ Разпознаване на рисково и подвластно държание “ с участници – педагогичен експерти и психолози от учебните заведения, обществени служащи от отдел „ Закрила на детето “ и  ЦНСТ.

През месец май са извършени общо 18 занятия с възпитаници от разнообразни учебни заведения от област Разград по авансово подаден график от учебните управления на разнообразни тематики.

Направени са оценки на 6 начинания през 2021г. – за Световния ден без тютюнев пушек, който е на 31 май; Международния ден за битка със злоупотребата и незаконния трафик на наркотични субстанции – на 26 юни; Световния ден на психологичното здраве, който се отбелязва на 10 октомври; Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП – 21 ноември; 1 декември – Световен ден за битката със спин; 5 декември – интернационален ден на доброволеца. По искане на Национален фокусен център е запълнен въпросник по отношение на осъществени превантивни действия.

По Националната стратегия „ От връстници за връстници “ са извършени 2 занятия с учениците от 8 клас на ПГПЧЕ „ Екзарх Йосиф “.

През юни са извършени общо 15 занятия с възпитаници от разнообразни учебни заведения по авансово заложен график от учебните управления на територията на област Разград.

Проведени са 2 занятия с деца от Център за настаняване от фамилен вид /ЦНСТ/ гр.Разград, като тематиките са били – „ Вредите от използването на алкохол “ и „ Психоактивни субстанции, обща информация – приложимост и последствия “.

Във връзка с осъществяване на изобретателна активност по Националната стратегия с доброволците от ПГПЧЕ „ Екзарх Йосиф “ е проведено посещаване в гр.Габрово, където е посетен Центъра за лекуване на зависимости „ Св.Илия “, осъществена е среща с доброволци от ПИЦ гр.Габрово. С културна и обучителна цел е посетен и Интерактивният музей на Индустрията и музей „ Дом на хумора и сатирата “.

Във връзка с отбелязването на 26 юни Международния ден за битка със злоупотребата и незаконния трафик на наркотични субстанции, е проведена полемика по метода „ Световно кафене “. Вклюили са се възпитаници от НПТГ„ Шандор Петьофи “, ПГИ„ Робер Шуман “, ПГПЧЕ „ Екзарх Йосиф “, ППМГ„ Академик Никола Обрешков “. Децата са придружавани от своите ръководители, които са педагогичен съветници или психолози от съответното учебно заведение. Методът „ Световно кафене “ се употребява за креативно решение на проблеми и посредством него се предизвиква съдействието и шерването на нови хрумвания и отзиви от всички участници в групите. Учениците са  разделени  на четири екипа и са седнали на избраните за тях маси. Всяка маса ги придвижва в избран град със фотография и къса история за него. Целта е да си представим и да влезем в атмосферата на града с приятна топла напитка,  дребни сладки и да поговорим по дадената тематика. На всяко работно място са оставени авансово готови материали за работа.  Приятната неофициална атмосфера  подготвя учениците да работят с огромно предпочитание по тематиката „ Нашето потомство и зависимостта към психоактивните субстанции “. Темата съумява да притегли и да „ възпламени “ младежите. Всяка група има сложени въпроси, като: “Как си представяте помощта за човек, който знаете че използва ПАВ? “, „ Как ме визира животът на непосредствен в фамилията, когато той използва опиати? “, „ Как бих постъпил, в случай че другар ми предлага опиати, ще повлияе ли на другарството ни? “,   „ Съзависимост  – чували ли сте за това? Какво съставлява съгласно Вас? “. Участниците имат за задача да предложат решение или да дадат хрумвания за решение. На равни шпации от време (например 10 мин) учениците се местиха на другите маси, като на всяка маса оставаше по един хазаин, който да обобщава информацията от предходния диалог и да записва новите хрумвания на новата група. Целта беше четирите групи възпитаници да минат през четирите маси на „ Световното кафене “ и в непринудена атмосфера да споделят своите хрумвания. По този метод диалозите се обогатяват посредством кръстосването на хрумвания, генерирани в предходни диалози с другите участници. В края на процеса всяка група се връща на първичното си място. Групите обобщават главните хрумвания, а домакините на групите показват резултатите пред аудиторията. Целта на това събитие е да се провокира размисъл в младежите по тематиката за използването на опиати и да се види какво е отношението им към това обществено събитие. След края на „ Световното кафене “ се организира забавна викторина с въпроси по тематиката.

Представители на Общинския съвет по наркотични субстанции са взели участие в 16-тата Национална конференция по проблемите на предварителната защита на използването и злоупотребата с наркотични субстанции в гр.Шумен.

През месец юли представители на ОбСНВ участваха в откриването на Еколято 2022, взаимно с други институции, като употребяват случая да раздадет грамотите и премиите на участниците в извършения фотоконкурс, проведен от ОбСНВ и ПИЦ „ Моят свят без опиати “. В конкурса  бяха прегледани общо 80 произведения на 42 участника, от тях 20 са наградени самостоятелно, 1 творба е наградена групово. Имаше грамоти за всички участници и ваучери за отличените произведения.  През месеца са извършени  2 занятия с децата от първа и втора промяна на Еколятото, на тематика „ Здравословен метод на живот “.

Експертите от ОбСНБ участваха в онлайн работна среща по проблемите, касаещи работата по Националните стратегии „ Кодово име живот “ и „ От връстници за връстници “. Обработихме резултатите от анкетното изследване по Националната стратегия „ От връстници за връстници “ с стратегия за статистическа обработка SPSS и въведохме данните от анкетните карти.

В началото на август са извършени последните 2 интерактивни занятия с участниците от трета промяна на Еколято22 и е изработен разбор на работата на ОбСНВ и ПИЦ по извършената активност, обвързвана с програмата на Еколято22. Работи се по правене на осведомителни материали за листовка, обвързвана с новата мода измежду младежите – приложимост на Снус /никотинови торбички/.

През септември специалисти от ОбСНВ вземат участие в образование в гр.София на тематика „ Превантивни стратегии и ограничения – насоки за одобряване на стандарти в превантивната работа “.

Осъществени са 2 съвещания с възпитаник, ориентиран от МКБППМ. Подготвени са материали за срещата на екипа на ОбСНВ и ПИЦ с психолози и педагогичен експерти от учебните заведения в гр.Разград по въпросите, свързани с Националната стратегия, а на работната среща са разисквани и дейностите за Световния ден на психологичното здраве. Той се отбелязва на всяка година на 10 октомври.  Екипът на ОбСНВ взе участие в онлайн среща със съдружие „ АРЗ Солидарност “ по отношение на онлайн въпросника за скрининг, ориентиран към възпитаници на възраст 12-19г.

След представянето на доклада Станислава Петрова показа и къса информация по отношение на разпространението  и използването на наркотични субстанции от началото на 2022 година до настоящия миг. Справката беше предоставена от ОДМВР, откакто заради служебни задължения техен представител не можа да взе участие в съвещанието.

По точка „ Текущи “ от съвещанието на членовете на ОбСНВ:

Зам.-кметът Хабибе Расим предложи да има повече взаимни действия с другите институции. Попита стига ли до знанието на кметове по обитаеми места информация, която се сервира в учебните заведения и осведомени ли са те с тематиката.

Всички членове дадоха позитивна оценка за работата на екипа на ОбСНВ и ПИЦ и са подготвени са взаимни действия и мероприятия.

Тезджан Бошнакова – контрольор в „ Детска педагогическа стая “ към районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи означи, че постоянно в развой на работа могат да зародят спомагателни дейности и начинания, по които ОбСНВ и ПИЦ имат подготвеност да работят.

Станислава Петровапредложи, като взаимна самодейност дружно с РУМВР да направят  превантивна акция по отношение на деня за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни катастрофи, който се отбелязва всяка трета неделя на месец ноември. В акцията ще се включат доброволците от учебните заведения, с които ОбСНВ и ПИЦ работят по превантивните действия.

Председателят на ОбСНВ Станислава Петрова показа, че огромен проблем в учебните заведения е използването на енергийни питиета още от напълно ранна възраст. Това споделят и учителите при визитите в учебните заведения – показа тя.

Диана Господинова от МКБППМН предложи да се изработят лепящи стикери, които да демонстрират вредата от използването на енергийни питиета, които да бъдат разлепени на входа на всяко учебно заведение. На това мнение бе и и общинският консултант Ахмед Ахмедов, който добави, в случай че е допустимо на родителските срещи по учебни заведения, да се беседва с родителите за използването на енергийни питиета от децата.

Главният специалист в отдел „ Социални услуги и опазване на здравето “ в Община Разград Йълдъз Шеремед –изказа мнение, че в учебните лавки е неразрешено продаването на енергийни питиета, както и в обхват на 100м. от обещано учебно заведение, само че най-вероятно те си ги набират от друго място.

Диана Господинова предложи като взаимна активност сред ОбСНВ и МКБППМН, ОбСНВ да направи образование на тематика „ Психоактивни субстанции – приложимост и последствия “ за публичните възпитатели, които работят в комисията.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР