26 Март Живеем в мрачни времена за PC геймърите. Новата

...
26 Март Живеем в мрачни времена за PC геймърите. Новата
Коментари Харесай

Защо графичните процесори са толкова скъпи?

26 Март
Живеем в мрачни времена за PC геймърите. Новата серия GeForce RTX 30 на Nvidia и новите графични карти от серията Radeon RX 6000 на AMD доближават нови хоризонти на продуктивност спрямо разочароващите последни генерации, само че множеството хора нямат късмет да се докопат до тях, в случай че желаят да го създадат на рационална цена. Новите графични карти изчезват за минути, в случай че не и за секунди, при онлайн търговците, постоянно на безумно високи цени. Много от тези карти по-късно се появяват за препродажба в уеб сайтове като Ebay и Craiglist, само че на двойни цени.

Конкретни образци не липсват. Radeon RX 6700 XT на AMD започва на цени от към 480 $ в средата на март, в случай, че съгласно доста от анализаторите на един естествен GPU пазар тази цена е най-малко със 100 $ по-висока за предлаганата продуктивност. От Sapphire пък оповестиха цена от 580 $ за своята Nitro + 6700 XT, само че когато фактически излезе на пазара тази графична карта, цената ѝ беше 730 $ и все пак беше разпродадена за нула време. В момента Nitro + 6700 XT се продава за над 1000 $ в Ebay.

И по този начин, за какво графичните карти костват толкоз доста тъкмо в този момент? Отговорът не съдържа единствено нормалните пояснения за добива на криптовалути, както доста хора чакат. Брад Чакос от PCWorld проучва " съвършената стихия ", довела до тази затвърждаваща се наклонност.

1. Огромно търсене

Търсенето на игрален хардуер избухна по време на пандемията, откакто всички се отегчиха от седене в къщи. Още в ранните дни на обществената изолираност в Съединени американски щати и Китай конзолите на Nintendo бяха изкупени и на пазара липсваха дори такива за подмяна.

Nintendo Switch стана доста по-достъпна с течение на времето, само че търсенето на нови графични карти и конзолите от последващо потомство PlayStation 5 и Xbox Series X, пуснати предходната есен, продължава да пораства. Пазарът на компютърните игри процъфтяват по време на пандемията, като Steam непрекъснато усъвършенства върховете си.

Хората просто желаят да играят. Дори тези, които не са били геймъри преди пандемията.

2. Проблеми в предлагането

Въпреки че както Nvidia, по този начин и AMD обявиха, че създават и доставят доста повече графични карти, в сравнение с при стартирането на нови модели в предходни години, този растеж към момента не е задоволителен, с цел да задоволи голямото търсене заради няколко разнообразни аргументи.

От страна на AMD, компанията пусна освен серията Radeon RX 6000 предходната есен, само че и най-хубавите в класа си процесори за настолни компютри и преносими компютри Ryzen 5000. Тя възнамерява скоро да пусне и мобилни графични процесори Radeon RX 6000 за преносими компютри.

Всеки един от тези артикули е създаден от тайванската TSMC посредством еднакъв 7nm развой и се бори на еднакъв терен. AMD евентуално трябваше да даде приоритет на продуктите за конзоли от последващо потомство по време на решаващия интервал на празнични продажби като част от споразуменията си с Microsoft и Sony. Процесорите Ryzen - които също са в дефицит - освен за първи път са по-добри от първенците на Intel отдавна, само че и употребяват доста по-малки матрици от огромните чипове Radeon.

Освен всичко друго, чип промишлеността като цяло страда от проблеми с доставките. Дори компании като Samsung и огромни представители на автомобилната промишленост предизвестяват, че имат проблеми с доставките. Постоянно се появяват и информации, че съставените елементи, употребявани за произвеждане на чипове - от паметта GDDR6, употребена в актуалните графични процесори, до главния материал, влаган главно в построяването на чипове - също са в дефицит. Изглежда във всяка промишленост сега има голямо търсене на чипове от всевъзможен тип.

3. Международните доставки се забавят

Търсенето и предлагането не са единствените фактори, наранени от пандемията. Международното мореплаване сред Азия и Северна, Америка, както и сред Азия и Европа също претърпяха безспорна неразбория, което направи излизането на нови артикули на двата западни пазара доста по-скъпо.

От PCWorld беседват с няколко американски систематични интегратори за личните им компликации при придобиването на компютърни елементи сега и те разясняват: " Тъй като комерсиалните връзки сред Китай и Съединени американски щати се утежниха, контейнерните кораби, които в миналото са превозвали тонове артикули в двете направления, в този момент седят празни, защото износът спадна фрапантно. Спедиторските компании не са склонни да пускат празни товарни кораби, в случай че някой не заплати за това, което слага бизнеса пред по-големи надценки и закъснения ".

Въздушните транспорти също имат големи проблеми. Товарните самолети са предопределени единствено за товарни транспорти, само че множеството пътнически полети в действителност също запълват с товар към 5 до 10 % от потенциала на самолетите под пътническото поделение. Тъй като този вид пътувания понижиха с съвсем 50% в международен мащаб, това визира съществено логистиката на доста артикули.

Всичко това усилва цените на компютърния хардуер.

 Защо графичните процесори са толкоз скъпи?
4. Криптовалути

Ситуацията така и така беше в действителност мрачна за PC геймърите, само че намесата на криптовалутните спекуланти наля в допълнение масло в огъня.

Винаги когато ставаме очевидци на взрив на цените на криптовалутите, се следи оскъдност на графичните карти, както видяхме преди този момент през 2013 и 2017 година Не можете да употребявате потребителски графични карти за рандеман на биткойн, най-известната криптовалута, само че би трябвало да употребявате точно общоприети графични процесори за рандеман на Ethereum. След това можете да търгувате своя Ethereum за биткойни или пари в брой на криптовалутните тържища. През април 2020 година един Ethereum се оценяваше на към 140 $ - до октомври, когато стартира повишаването на биткойн. Тогава Ethereum доближи 350 $, стойност, която се утрои до почти 1000 $ при започване на януари 2021 година и доближи връх от 1 958 $ в средата на февруари. В момента тази криптовалута коства близо 1700 $.

Когато цените на Ethereum станат толкоз високи, съвсем всяка графична карта с повече от 4 GB памет може да бъде доходоносна. В резултат - така и така големият дефицит на графични процесори стана още по-изразен, като даже две или три генерации по-стари графични карти се продават по-скъпо, в сравнение с при появяването си. Нещата стигнаха до такава степен, че Nvidia съживи RTX 2060 и GTX 1050 Ti, с цел да смогне с доставките.

Така, съвършената стихия към криптовалутите най-сетне се сля с така и така вилнеещата злополука на GPU пазара.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР