25 юни е обявен за Световен ден на витилиго -

...
25 юни е обявен за Световен ден на витилиго -
Коментари Харесай

Нови средства помагат за лечението на витилиго

25 юни е разгласен за Световен ден на витилиго - кожно заболяване, от което са наранени близо 100 милиона души по света. То се показва в по-светли петна по кожата, косата и брадата. Въпреки че не е животозастрашаващо, витилиго поставя своя психически отпечатък върху индивида. При доста хора може да докара до тревога и меланхолия.

Витилиго не може да бъде напълно излекувано, само че може да бъде повлияно от нови средства в медицината и козметиката. Д-р Женя Димитрова, д.м. от Аджибадем Сити Клиник Варна заключи най-важното , което би трябвало да се знае за кожното заболяване и новите способи на лекуването му.

Витилиго е постоянно кожно заболяване засягащо сред 0.5% и 2% от международното население без значение от възрастта и расата. То постоянно се асоциира с други автоимунни болести като ревматоиден артрит, диабет, атопичен дерматит, пернициозна анемия и заболявания на щитовидната жлеза (при към 52% от пациентите).

В половината от случаите първите петна се появяват преди двадесетгодишна възраст. Установява се, че децата с витилиго постоянно имат родственици със същото заболяване. Смята се, че за предаването на болестта играят роля няколко гена и тяхното съчетание дефинира появяването му.

При витилиго имунната система нападна клетките произвеждащи пигмента на кожата -меланин. Активността на този развой дефинира какъв брой огромни ще станат петната и по какъв начин ще напредва процеса на обезцветяване.

Светли петна се появяват по кожата, космите и лигавиците. Най-често са наранени зоните към очите, устата, гениталиите, както и изложените на по-често травмиране места по крайниците. В обезцветените сектори побеляват и космите - брада, вежди, мигли. Когато светли петна се появяват единствено в едната половина на тялото, се приказва за сегментно витилиго. То нормално се появява в по-ранна възраст, прогресира година-две след което се стационира.

Провокиращи фактори за поява на нови петна могат да бъдат слънчево изгаряне, дълбоки химически пилинги или контузии на кожата.

Еволюцията на витилиго не може да се планува. Понякога петната стопират да се появяват и изчезват даже без лекуване. В други случаи обезцветяването напредва и визира значими повърхности от кожата. За страдание не съществуват способи за предугаждане и ориентиране напредването на болестта.

Важно е светлите сектори да не се излагат на слънце, защото те елементарно изгарят, което в допълнение утежнява витилигото. Препоръчително е върху откритите сектори да се нанасят слънчезащитни средства с фактор (SPF) над 30.

Макар че не заплашва живота, витилиго доста може да утежни качеството на живот предизвиквайки проблеми в персоналните връзки, образованието и кариерата. Проучвания потвърждават по-високи равнища на тревога, меланхолия и даже мисли за самоубийство при пациентите с това заболяване.

Витилиго не може да бъде изцяло излекувано, само че съществуват лечебни средства, които да възстановят пигментацията на кожата. Лечението е толкоз по-ефективно, колкото по-нови са светлите петна.

Лекарствата, които могат да доведат до възобновяване на цвета на кожата включват - местни кортикостероиди, калциневринови инхибитори и аналози на витамин D. През 2022г Американската администрация по храни и медикаменти (FDA) утвърди и местен JAK-1 и 2 инхибитор за възобновяване на пигментацията при пациенти с витилиго над 12 години. Утвърден способ за лекуване е фототерапия с ултравиолетови лъчи. При някои случаи на бързо прогресиращо заболяване може да се назначат кортикостроиди под формата на таблетки или инжекции. Възможни са и оперативни способи на лекуване - трансплантация на кафези или кожни присадки. Възстановяването на пигментацията обаче може да бъде краткотрайно, като една година след прекъсване на лекуването в 40 % от случаите още веднъж се появяват светли петна.

Широко употребявани са автобронзатни и специфични гримове, които да изравнят оцветяването на кожата. Пациентите би трябвало да са осведомени с рисковете от правенето на татуировки, защото травмирането на кожата може да докара до поява на нови петна.

Имунната система е добре да бъде подкрепяна от здравословен метод на живот, да се понижи напрежението и да се приема уравновесена и пълноцена храна. Не би трябвало да се не помни и за психологическия комфорт – групи за поддръжка, психотерапия и разнообразни техники за релаксация могат да подобрят доста качеството на живот.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР