25-годишна жена и майка на 8-месечно дете беше убита в

...
25-годишна жена и майка на 8-месечно дете беше убита в
Коментари Харесай

Домът е сред най-опасните места за жените: 58% от убитите са жертви на интимен партньор или роднина

25-годишна жена и майка на 8-месечно дете беше убита в Стара Загора от 65-годишния си ревностен брачен партньор на 8 януари. Именно домът може да е едно от най-опасните места за дамата в актуалния свят, сподели оповестен по същото време годишен отчет на Службата на Организация на обединените нации по опиатите и престъпността за обвързваните с пòла убийства на дами и девойки. Ето главните данни от него.
 65-годишен умъртви с нож брачната половинка си, по-млада от него с 40 години
58% от убитите през 2017 година 87 000 дами са станали жертва на интимния си сътрудник или член на фамилията си, демонстрира той. Тоест 50 хиляди убити дами за годината или по 137 всеки ден. Животът на 30 хиляди от тях е лишен от сегашния или някогашния им съкровен сътрудник.

Ако гледаме числата, Азия е преди всичко с 20 хиляди жертви, Африка е втора с 19 хиляди, Северна и Южна Америка са с 8 000, Европа - с 3 000, а в Океания има 300. И все пак Африка се оказва най-опасният континент за дамите, в случай че се огледа броят на убийствата на 100 000 дами население. Там те са приблизително 3.1. В това отношение Европа се оказва най-безопасна за дамите с 0.7 на всеки 100 хиляди дами. В Северна и Южна Америка ситуацията не е положително – 1.6, както и в Океания – 1.3. В Азия има по-малко от едно ликвидиране на 100 хиляди дами - 0.9.

При убийствата на дами, осъществени от интимни сътрудници (без осъществените от членове на семействата), преди всичко са Азия и Африка – по 11 000, а на последно – Океания с 200. Европа е предпоследна с 2000. Съотношението брой убийства на 100 хиляди дами още веднъж извежда Африка отпред със 1.7. Следват Северна и Южна Америка (1.2), Океания (0.9), Европа (0.6) и Азия (0.5).

На всеки 100 хиляди дами по света се правят приблизително по 2.3 убийства. 1.3 са те, когато извършителят е интимният сътрудник или член на фамилията на дамата.

При 69% от убитите в Африка през 2017 година дами причинителите са интимните сътрудници или членове на фамилиите. В Европа процентът е 38. Когато става въпрос за убийства от интимния сътрудник (без членовете на семействата), процентът е минимален точно на европейския континент – 29%.

Не единствено дамите са жертви

При убийствата от съкровен сътрудник дамите жертви са 82%, а мъжете – 18%, демонстрират данните.

Ако погледнем общата статистика на умишлените убийства, виждаме, че в световен проект е четири пъти по-вероятно мъжете да изгубят живота си вследствие на умишлени дейности .

1 на 5 пет убийства по света прави съкровен сътрудник или член на фамилията. Жена или момиче е жертвата в 64% от случаите и това е нарастване с 4% по отношение на 2014 година

Мотиви

Изследователи показват, че убийствата на дами нормално не са импровизиран акт, а по-скоро кулминационна точка на предходно принуждение, учредено на пола. Обсебване, ревнивост и боязън от занемаряване са измежду главните претекстове на мъжете да посегнат, излиза наяве от отчета. Жените постоянно стават убийци поради дълготрайно физическо принуждение.

Австралийско изследване, представено от отчета, демонстрира, че близо 1/4 от мъжете са умъртвили интимната си партньорка/партньор са имали прояви на принуждение по отношение на тях. Близо половината от мъжете убийци са направили закононарушението в границите на 3 месеца след раздялата.

Изследвания в САЩ показали, че дамите жертви на интимни сътрудници насилници постоянно са по-млади. В по-голям риск са двойките с огромни разлики във възрастта, да вземем за пример 15 години и повече.

Много интервюирани мъже насилници упрекват алкохола, по-малка част - използването на опиати.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР