24chasa.bgДмитрий Медведев иска гаранции от ЕК за газа от “Турски

...
24chasa.bgДмитрий Медведев иска гаранции от ЕК за газа от “Турски
Коментари Харесай

Борисов: След 12 г. може да внасяме ток, ако не построим “Белене”

24chasa.bg

Дмитрий Медведев желае гаранции от Европейска комисия за газа от “Турски поток ” през България.

Борисов назова национални предатели тези, които желаят да останат заровени 6 милиарда евро в празни тръби

Не желаеме нищо повече, с изключение на да запазим това, което транзитираме - 15 милиарда куб. м газ. И в Брюксел го знаят, сподели българският министър председател

След 10-12 година може да внасяме ток, в случай че не построим АЕЦ “Белене ”. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на взаимната му конференция с съветския му сътрудник Дмитрий Медведев, който води държавна и бизнес делегация на двудневна аудиенция в София. В нея с изключение на двама вицепремиери и петима министри са и шефовете на “Газпром ” Алексей Милер и на “Росатом ” Алексей Лихачов.



 



Медведев сбито разяснява, че Русия е подготвена да прегледа присъединяване си в плана. Борисов се похвали, че шефът на “Росатом ” го е поздравил за транспарантната процедура, по която ще се избира стратегически вложител. Тя към момента не е оповестена публично.

Още по време на срещата на двете делагации българският министър председател съобщи, че съгласно безапелационното мнение на арбитража в Париж България има два създадени от руснаците реактора. Те са платени кеш с 1,2 милиарда лева, а в целия план до момента са вложени над 3 милиарда

Какво да ги

вършим, да ги

хвърлим в

Дунав ли,

попита Борисов. И добави, че по-късно е допустимо България да се наложи да “хвърли ” още 20 милиарда лева

Българският министър-председател направи обзор на ситауцията с централите у нас: “Ние сме измежду дребното страни, които поддържат въглищните централи, само че цените на излъчванията се подвигат. Благодарим на “Росатом ”, че удължи живота на двата блока в “Козлодуй ”, само че тези години ще се изтърколят. И след 10-12 година може да се наложи да внасяме ток ”.

Гаранции от Европейската комисия, че продължението на “Турски поток ” през България няма да се провали изиска пък министър председателят на Русия Дмитрий Медведев. Той акцентира, че българските му сътрудници били наясно с това. Медведев напомни “тежките уроци ” от несъстоялия се “Южен поток ”.

Борисов се съгласи, че

Русия е понесла

загуби от спрения

“Южен поток ”,

и благодари, че не е предявила искания към страната ни.

“България не желае да придвижва по-големи количества газ. От Украйна през България се транспортират сред 14 и 16 милиарда куб. м. Като проработи “Турски поток ”, преносът ще спре и тръбите ще се изпразнят. Инвестиции в директната мрежа и в компресорните станции за 6 милиарда лева ще останат заровени. България желае да резервира, каквото има ”, съобщи Борисов. И добави, че в Брюксел и сътрудниците знаели това. Става въпрос за 15 милиарда куб. м пренос през България.

На критиците, съгласно които това е взаимозависимост от Русия Борисов отвърна в наличието на Медведев: “Зависимост за 15 милиарда куб. м? ” И напомни, че “Южен поток ” беше за превозване на 60 милиарда куб. м. (63 милиарда куб. м. - б. а.)

Българският министър председател назова национални предатели тези, които желали да оставим 6 милиарда лева заровени в земята.

След срещата на двамата министър председатели в ТАСС се появи информация, съгласно която шефът на “Газпром ” Алексей Милер е декларирал пред съветски публицисти, че компанията няма да взе участие в газовия хъб “Балкан ”.

“24 часа ” потърси коментар в Министерството на енергетиката. Оттам обявиха, че Алексей Милер не приема хъба “Балкан ”. Според “Газпром ” продължението на “Турски поток ” през България е план за разширение на директната мрежа на България от границата с Турция до границата със Сърбия.

По време на конференцията и Борисов два пъти посочи, че Милер не приема названието хъб, а го назовава газоразпределителен център.

Премиерът акцентира, че търгът за построяването на новите газопроводи за превозване на газ от “Турски поток ” ще е оптимално транспарантен, с цел да няма упреци.

Дмитрий Медведев разяснява, че сред двете страни има механизми, с които да се реализира икономическо съдействие, и даде образец с Междуведомствената смесена комисия, която след 3 година мъртвило предходната година е възстановила работата си.

“Далеч не във всички страни в Европейски Съюз такива механизми работят ”, сподели съветският министър председател. Той акцентира, че няма срещи с Европейска комисия и когато такива липсват, остава подозрение, че някой нещо не споделя. Връщайки се на двустранното съдействие, Медведев съобщи, че преди глобите стокообменът сред двете страни е бил 5 милиарда $, а в този момент е 3 милиарда, което означавало загуба на работни места. “Това не е добре нито за България, нито за Русия ”, сподели той.

След рестрикциите България не може да изнася някои артикули за Руската федерация и оттова идва спадът в износа. За предходната година той е намалял с 47,9 на 100.

Борисов подсети, че още няколко години ще се разчита на Русия за поддържането на старите ни изтребители, до момента в който дойдат новите.

“Не се

опасявайте ”,

пошегува се той с

Медведев и се

протегна да го

допре по

ръката

Малко по-късно Медведев му отвърне: “Изтребители постоянно ще дойдат. Главното е да пристигна газът и централите да работят. ”

В началото на конференцията българският министър председател изрази угриженост от напрежението в света, от конкуренцията във въоръжаването, която съгласно него надминава времето на студената война. Два пъти той прикани всички да се върнат на масата на договарянията. Един боен спор ще бъде гибелен за света, предизвести Борисов.

От “Дондуков ” 1 съветският министър председател и делегацията му отидоха на среща с президента Румен Радев. Държавният глава съобщи при започване на пленарната среща на двете делегации, че съществуват политическа воля и нужните условия за развиване на равнопоставено и взаимноизгодно съдействие сред България Русия.

Той посочи, че има сфери като туризма, където връзките са устойчиви и перспективни. Русия е стратегически сътрудник в енергетиката, където има огромен капацитет за задълбочаване на нашите връзки при съблюдаване на значими правила като целенасоченост, конкурентност, бистрота, сигурност на доставките. Радев посочи, че изключително значима за нас е преференциалната цена. Според президента страната ни дава положителни условия за вложения, а българската стопанска система може да предложи доста повече на съветския консуматор, който по думите му познава и цени качеството на редица български артикули.

Руският министър председател уточни, че е належащо България и Русия да се управляват от съществуващите положителни връзки сред двата нации и да създадат първокласен скок в развиването им отсега нататък. Имаше един миг, когато бях с чувство, че всички стопански връзки се срутиха, огромните планове изчезнаха, натрупаха се взаимни обиди, търговията стагнира. С общи старания можем да променим всичко, най-важното е държавните управления да работят, както би трябвало, да бъдат вземани нужни решения на равнище компании, да бъдем в непрекъснат разговор, разяснява Дмитрий Медведев.

Облекчават отпущането на пенсииза хора, работили в двете страни

Облекчава се редът за разпределяне на пенсии на българи, работили в Съюз на съветските социалистически републики и Русия, и на руснаци, натрупали трудов стаж у нас. Това става с изменение на контракта за обществена сигурност сред двете страни, подписан през вчерашния ден.

С промените България и Русия ще зачитат застрахователен стаж, добит в трети страни, с които имат интернационалните контракти. Промените регламентират по-детайлно метода за преизчисляване на пенсиите, отпуснати преди подписването на контракта. Предвижда се при преизчисляването да се резервира по-благоприятният размер на пенсията.

Промяната подсигурява обществените права на към 300 хиляди български жители, които са работили на територията на някогашния Съюз на съветските социалистически републики и днешна Русия.

Също през вчерашния ден в наличието на министър председателите на двете страни бе подписана двугодишна стратегия за взаимни дейности в туризма. Подписи под него поставиха министърът на туризма на България Николина Ангелкова и министърът на икономическото развиване на Русия Максим Орешкин. Разговорите на тематика туризъм ще продължат и във вторник на двустранния туристически конгрес в столицата, на който се чака да участва и съветският министър председател Дмитрий Медведев.

Днес двамата министър председатели ще беседват и за опциите за разкриване на нова постоянна фериботна линия сред Бургас и Новоросийск.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР