24 са плажовете във Варненска област, които останаха без концесионери

...
24 са плажовете във Варненска област, които останаха без концесионери
Коментари Харесай

Само на Камчия се случва нещо невероятно насред К-19 пандемията

24 са плажовете във Варненска област, които останаха без концесионери през този сезон. Камчия е един от тях. Единствено линията пред оздравителния комплекс е дадена на концесия на частна компания за период от 5 години.

Централен плаж Камчия се намира на мястото, където реката се влива в морето. Плажът е спокоен и спокоен. Предпочитан е от фамилии с дребни деца. Централен плаж Камчия е и парадайс за феновете на дивото къмпингуване.

На Камчия се намира най-дългата и необятна плажна линия по Черноморието. Мястото подсигурява забавно преживяване, изключително в случай че решите да комбинирате и да отседнете в бунгало в гората. На плажа откриваме Левент от Истанбул. Вече втори ден той почива на Камчия.

"Преди 30-35 години бях тука, бях доста удовлетворен, само че за жалост в този момент комплексът се е срутил, услугите са доста слаби, единствено плажът е прекрасен “, споделя Левент, представен от Българска национална телевизия.

Според Левент е добре, че има избавителни постове, а до неохраняемите зони има сложени осведомителни табели.

„ Тъй както е безработица мъчно се намират спасители. Фирмата, която завоюва състезанието за застраховане на спасители съумя единствено два поста да постави на Камчия “, споделя Стоян Пасев - регионален шеф на Варна.

От няколко години на Камчия има къмпинг, където са основани всички улеснения за една сантиментална отмора на морския бряг.

„ За 25 каравани и палатки, колкото се поберат...Имаме и непрекъснати хора, които цяло лято си стоят при нас... Добри условия имат - бани, санитарни възли, осветление- всичко имат... Охрана имаме непрекъснато “, споделя Пепи Петрова - админ на къмпинг „ Рай “.

От къмпинга на Камчия регистрират един добър сезон тази година. Между караваните и палатките има задоволително разстояние, пространството, което почиващите населяват е персонално и единствено за тях и не се стига до огромни събирания на едно място, както е в огромните хотелски комплекси, е мнението на е администрацията.

Георги за първи път идва със фамилията си на Камчия. „ Защото за първа година имат каравана и се усещат по-свободни “, споделя той.



Други обаче залагат на нерегламентираното къмпингуване. Една от аргументите е, че към този момент единственият регламентиран къмпинг на територията на Камчия към този момент е цялостен.

От седмица Дияна и брачният партньор и са на палатка край морето. Те са от Силистра. За тях дивото къмпингуване е преживяване, което не могат да сравнят с нищо друго.

"Спокойно е, полиция си минава непрекъснато, по- надолу има душове, екотоалетни - на доста малко плажове има такива улеснения... По принцип може да се види, че ние, които сме тук, си поддържаме. Тези, които идват за някой различен час, през вчерашния ден видях една жена дето си хвърля боклука в гората и и направих забележка “, споделя Дияна.

Плаж Камчия се намира на територията на Община Аврен.

„ Това се следи към този момент няколко следващи години. В смисъл нерегламентираното къмпингуване с палатки, с кемпери, мисля, че се трансформира от отмора в нещо, което не мисля, че е удобно, както за по този начин наречените почиващи, по този начин и за общините, на чиито територии има плажни линии... не считам, че по този начин се пази природата и по този начин ние влизаме в преразход на средства.

Цяла година имаме сходни сигнали, в случай че могат, ще паркират и до водата. Само едни по-солени санкции могат да спрат дивото къмпингуване в кавички “, безапелационен е кметът Емануил Манолов.

„ Оказа се, че линията сред Долни Чифлик и Бяла, където има къмпингуващи, безусловно всеки метър от първа линия е завзета за къмпинг и палатки. Най-накрая комисията, която се беше събрала през предходната седмица съумя да утвърди разпоредба. Надявам се, че при започване на септември да я внесат за гласоподаване и от следващата година да имаме най- най-после правила, по които да се дават повече пълномощия на общините, т.е. те дефинират главно таксите и метода на приложимост на тези имоти, било то частни или държавни, само че имат явен регламент- уповавам се от идната година и в България да имаме къмпингуващи с обикновено изхвърляне на сметоизвозването, защото се оказа, че това е главния проблем, толкоз доста отпадъци инкасират тези съмпинги и палатки, че общините не са им длъжни с нищо било то и в частни имоти.

Да, страната най-сетне съумя да внесе предложение, уповавам се да бъдат рационални всички депутати и да мине гласуването от първо четене “, споделя Стоян Пасев - регионален шеф на Варна.

„ Ако това се регламентира за идващия сезон ще е по-добре за всички, заради простата причина, че сега мъчно минават и пожарни коли и коли, които зареждат заведенията... действително видяно, както са спрели по двете страни на пътя и са накацали палатки, кемпери и коли, не мисля, че е удобно на някого.

Община Аврен няма терен, който да даде за сходни цели. Явно в идващите 5 години туризмът ще се развива в тази тенденция на къмпингуване, в каравани, с бунгала и по този начин нататък- Камчия дава отговор на тези условия “, споделя кметът на Аврен Емануил Манолов.

„ Първата стъпка не че е направена “, добави той.

Промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които регламентират свободното къмпингуване, бяха дълго чакани в крайморските общини. Дори и да бъде утвърдена наредбата през септември, то ще има още много работа на локално равнище.

Така ще е може би още година.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР