24 ноември 1942 г. Дим се издига от индустриална зона

...
24 ноември 1942 г. Дим се издига от индустриална зона
Коментари Харесай

На 2 февруари 1943 г. приключва битката за Сталинград

24 ноември 1942 година Дим се издига от индустриална зона на съветския град Сталинград след нахлуване на немски пикиращи бомбардировачи " Щука ". Снимка: АП

На 2 февруари 1943 година приключва настъпателният стадий от Сталинградската борба, която дава началото на последователното изтласкване на Вермахта от руските територии, окупирани през 1941-1942 г. Това е един от най-кръвопролитните конфликти в човешката история. Равносметката след края ѝ е повече от 800 хил. жертви на Оста - убити, ранени, изчезнали или пленени (германци, румънци, италианци и унгарци). От 91 хиляди бойци, които се предават, единствено към 5000 – 6000 се завръщат по родните си места, останалите умират в руски затвори и трудови лагери. От руска страна формалните съветски военни историци пресмятат, че в акцията за отбрана на града има към 1,1 млн. убити, ранени, изчезнали или пленени. Смята се, че жертвите измежду цивилното население са към 40 хиляди. След историческата борбата за Сталинград стартира нов стадий във Втората международна война, който приключва с цялостното проваляне на Германия.

Германската атака на 6-а войска под командването на фелдмаршал Фридрих Паулус е рискована още през цялото време поради прекомерно дългите снабдителни пътища. Тя стартира в средата на август 1942 година, близо година след немското нахлуване над Съветския съюз. Хитлер счита, че Червената войска е на края на силите си. Германците съумяват да завладеят по-голямата част от града доникъде на ноември макар съпротивата, която оказват руснаците. Съветската войска стартира контраатака на два фронта. 

Сталинградската борба условно се дели на два интервала: защитителен (17 юли - 18 ноември 1942 г.) и нападателен (19 ноември 1942 - 2 февруари 1943 г.). Тя се дефинира като един от преломните моменти в хода на Втората международна война, основен фактор за успеха над Третия райх. Силите на Тристранния пакт (Германия, Италия, Япония), губят към една четвърт от персоналния си състав. 

В международната историография няма еднопосочно схващане за смисъла на Сталинградската борба.

В „ Български бюлетин “ на Българска телеграфна агенция постъпват известия за сраженията в Сталинград, някои от които публикуваме:

Главна квартира на Фюрера, 1 февруари 1943 година /ГТА/ - Върховното командване на немските въоръжени сили съобщава;

В Сталинград съпротивата на войсковата част от шестата войска, която част се сражаваше южно от града под командването на военачалник фелдмаршал Паулус, след повече от двумесечна героична опозиция е сломена под голямото предимство на съперника.

Войсковата част, която се бори северно от града под командването на военачалник от пехотата Щрекер, продължава да се държи. Тя отблъсва мощни вражески набези, частично с контранападения. В другите невралгични пунктове на огромната отбранителна борба сраженията не престават със същата мощ.

Опитите на съперника за пребиване на отбранителните позиции в северен Кавказ пропаднаха.

Между Кавказ и долното течение на Дон се водят сражения сред нашите ариергардни елементи и настъпващия постепенно съперник, който, обаче, не е в положение да пречи на придвижванията на ядрото на нашите войски.

На фронта при Донец и югозападно от Воронеж се водят тежки сражения, които още не престават.

Близо до езерото Ладога съперникът предприе контранападения с по-малобройни елементи, откакто бе подхванал тежки загуби през предходния ден. Всички вражески контранападения бяха отблъснати.

От 21 до 31 януари немските войски унищожиха, взеха или извадиха от строя 517 вражески бойни коли на източния фронт…

***

Берлин, 1 февруари 1943 година /Интеринф/- Както бе обявено в днешното публично официално съобщение, немската войскова част, която се сражаваше в руините на зданието на ГПУ най-после бе съпоставена от съкрушаващото предимство на съперника, откакто се съпротивлява до последния патрон.

Берлинските меродавни среди декларират, във връзка руските известия по отношение на маршал декор Паулус, съгласно които той и неговият щаб били пленени, че тия известия са толкоз правилни, колкото и ония, публикувани през предходната седмица и в които се твърдеше, че маршал декор Паулус и неговият щаб били избягали.

Според най-последните известия, получени в Берлин от немските войски, сражаващите се в южната част на Сталинград, маршал декор Паулус е бил тежко ранен, сражавайки се измежду своите бойци.

***

Главна квартира на Фюрера, 2 февруари 1943 година /ГТА/ - Върховното командване на немските въоръжени сили оповестява:

В Сталинград съперникът възобнови нападението против последното барикада на бранителите на заводите за трактори, след доста мощна артилерийска подготовка и войски с грамадно числено предимство. След като нашите войски, които се защитаваха с образцов подвиг, бяха изразходвали съвсем всичките си бойни муниции, съперникът съумя през нощта да направи пробив на няколко места и да хвърли във въздуха околовръстните укрепления на 11-я армейски корпус, който дотогава се държеше твърдо.

***

Берлин, 2 февруари 1943 година /ГТА/ - През време на яростните сражения в Сталинград генерал-лейтенант декор Хартман и генерал-майор Щемпел, и двамата кавалери на Кавалерския кръст на Железния кръст починаха отпред на своите войски след една опозиция, която търпя няколко седмици против голямото числено предимство на съперника.

***

Берлин, 2 февруари 1943 година /Интеринф/.- Международната информационна работа оповестява следното по ситуацията на източния фронт:

След отиващата до най-висш подвиг битка, издържани от немската група южната част на Сталинград, болшевишките войски съсредоточили още от 31 януари събраните си ударни войски против защитите на северния сектор. До през вчерашния ден войсковите елементи командвани от военачалник Щрекер, могли да организират отбранителните си дейности посредством умерени набези и то по този начин пламенно предприемани, че те съумели да вземат със мощ още редица вражески блокхауси и местонахождения и да отхвърлен на други пунктове болшевишките войски, нанасяйки им тежки загуби. През нощта против 1 февруари, болшевиките войски докарали огромен брой обсадни оръдия и други тежки батареи, които подложили линията на оказвания от отбранителите отпор на съсредоточения си огън, почнал още от рано през вчерашния ден сутринта. Тази бомбардировка се трансформирала най-накрая в адска пукотевица, в която взели присъединяване стотици батареи, гаубици и тежки окопни мортири. Разполагайки с незначителни ресурси от боеприпаси, немската артилерия не могла да отвърне сполучливо по всички пунктове на тоя всеобщ артилерийски огън, при което станало неизбежно даването на доста жертви измежду отбранителите. Още един път цялото пространство от заемани от немските отбранители отломки било разтърсено. Едва когато немските батареи млъкнали, с цел да запазят последните си гранати за нападението на болшевишките бойни коли, последните почнали да се доближават, минавайки през руините и смазвайки всичко по пътя си. Но когато те се били укрепили на няколко метра единствено до немските позиции, те били посрещнати от яростния огън на немските войски, стрелящи от своите скривалища и от избите и причинявайки големи празноти в редовете на нападателите. След многочасова яростна борба, отбранителите най-сетне изчерпили съвсем напълно мунициите си и едвам тогава нападението на болшевишките войски им разреши да завоюват постепенно теренът. Но отбранителите на Сталинград продължавали да оказват отпор, бранейки се против алената армия във фабриката за трактори и във фабриката за производство на топове, макар голямото числено предимство на неприятеля. Не можейки да спрат дейностите на болшевишките пехотни елементи, те обаче са успявали да се задържат на огромен брой дребни позиции в дълбочина, до момента в който нощта краткотрайно турила завършек на тая неравна битка.

***

Главна квартира на фюрера, 3 февруари 1943 година /ГТА/ - Специално официално съобщение. Върховното командване на немските въоръжени сили оповестяват:

Борбата за Сталинград е завършена.

Вярна на своята клетва, 6-а войска, под безупречното командване на Маршал Паулус бе повалена от численето предимство на съперника и заради неприятните за нея условия. Нейната орис бе споделена от една дивизия от противовъздушната защита на немските въздушни сили, от две румънски дивизии и от един хърватски полк, които се сражаваха до последна опция при примерно приятелство по оръжие. Не може още да се опише методът, по който са се развили военните дейности, които приключиха с тоя резултат. Обаче, може да се каже още в този момент, че пожертването на тая войска не бе на вятъра и че тя извърши историческата си европейска задача и като цитадела тя смазваше цели седмици нападенията на шест руски армии.

Напълно обкръжена от съперника, шестата войска задържаща мощни вражески сили няколко седмици, сражавайки се с озлобление и понасяйки доста ограничения по тоя метод тя даде време на немското командване да вземе противомерки, чието реализиране беше от уверено значение за ориста на целия източен фронт. От цялостно схващане за смисъла за задачата, с която тя беше натоварена, шестата войска продължи да се съпротивлява даже когато нашето въздухоплаване не беше към този момент в положение да обезпечава продоволстването ѝ по въздуха. Предложението да капитулира, направено на два пъти от съперника, беше гордо отхвърлено. Последното стълкновение стана под знамето с пречупения кръст, което се развяваше над най-големите отломки на Сталинград и от където се виждаше на огромно разстояние. Генерали, офицери, подофицери и бойци се сражаваха един до друг до последния патрон. Те починаха, с цел да живее Германия. Техният образец ще остане като знак в бъдещето, макар всички неистини на болшевишката агитация.

Дивизиите, на шестата войска се образуват към този момент отначало.

***

Берлин, 4 февруари 1943 година /ГТА/ - Комюникето на висшото командване на немските въоръжени сили, в което се оповестява за края на битката в Сталинград, бе узнато на първо време от немския народ по радиото. По улиците минувачите се спираха да слушат, със сериозен и съдбоносен израз на лицето. Публиката в заведенията за хранене стана на крайници, когато високоговорителите предадоха това известие. В заведенията за хранене, както и по улиците, публиката запя националните химни, с ръка вдигната за немския привет. След осъществяването на немските национални химни, радиото съобщи също националните химни на Румъния и Хърватско, в символ на респект към двете румънски дивизии и хърватския полк, които с правилно приятелство с Оста, споделиха ориста на шестата войска до последно издихание.

На конференцията на непознатия щемпел, изключителното официално съобщение бе прочетено от един представител на държавното управление на Райха. Чуждите публицисти незабавно станаха прави, с цел да изслушат текста на официалното съобщение и да отдадат респект на геройството на шестата войска.

Победата в борбата за Сталинград от стратегическа се трансформира в морална, както за Адолф Хитлер, по този начин и за Йосиф Сталин. Тя е онази повратна точка, която обръща хода на Втората международна война и трансформира образа на актуалното военно дело.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " вТелеграм

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР