24 май е Великден на просветата, каза столичният кмет Образованието

...
24 май е Великден на просветата, каза столичният кмет Образованието
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова: "Днес е Великден, Великден на духа и просветата”

24 май е Великден на просветата, сподели столичният кмет Образованието има потребност освен от опита, само че и от младостта. За благополучие у нас има от ден на ден млади учители, които въодушевяват своите възпитаници.

Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова пред камерата на NOVA преди началото на формалните празнувания за 24 май пред Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий ".

Градоначалникът поздрави всички българи с днешния празник. " Днес е Великден, Великден на духа и просветата ", сподели Фандъкова. Тя акцентира, че е значимо учителите у нас да получат своето място в обществото и почтено възнаграждение, с цел да може от ден на ден младежи да желаят да преподават.

" Вече има доста добра среда и за раздвижено образование, имам предвид най-много STEM кабинетите ", сподели още столичният кмет.

Във фейсбук профила си Йорданка Фандъкова оповести: " На днешния ден се навършват 110 години от рождението на Яна Язова. Животът на надарената писателка минава през огромни житейски премеждия - от скандалната за времето си обич с проф. Ал. Балабанов до отвод да бъде печатана след 1944 година

Тя умира при неизяснени условия през 1974 година и е заровена в централните софийски гробища. От тогава до ден сегашен на гроба й няма сложена надгробна плоча с името й. Разбрах по тази причина от откривателите на нейното творчество господин Петър Величков и господин Атанас Димитров.

Затова дружно с тях, както и с издателя госпожа Венелина Гочева и пресгрупата на " 24 часа ", които разгласиха материал по тематиката, взехме решение да сложим надгробен незабравим знак. Макар и десетилетия след гибелта й с този дребен жест ще изправим една неправда.

През идващата седмица дружно с Петър Величков и Атанас Димитров ще обсъдим и други начинания, с които да почетем паметта на авторката на трилогията " Балкани " в 110-а година от рождението й. За тези, които имат интерес - на 25 май от 18.30 ч Петър Величков ще води книжовен маршрут отдаден на Яна Язова.

Началото е от постройката на Съдебната палата. Литературните направления на фондация " Прочети София " се провеждат за четвърти сезон с поддръжката на Столична община.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР