24 май е един от най-големите празници за България –

...
24 май е един от най-големите празници за България –
Коментари Харесай

5 книги, които задължително трябва да прочетем поне веднъж в живота си

24 май е един от най-големите празници за България – Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност.

Ден преди празника ние селектирахме няколко книги, които всеки българин би трябвало да прочете в един или различен стадий от живота си.

Това са книги, които отварят прозорец към различен свят, взаимоотношения и характери. Четива, които са класика, само че и няколко по-нови заглавия. 

Няма по какъв начин да обхванем всички книги, само че ето няколко, които да НЕ пропускате:

" Под игото " – Иван Вазов. Абсолютно наложителна е за четене! Романът по този начин или другояче се учи в учебно заведение, само че повярвайте, в случай че прочетете тази книга на по-късна възраст ще преоткриете тази неповторима творба. През 2009 година романът печели първо място в " Голямото четене " (класация на най-любимите и четени книги на българите).  Творбата е най-популярното произведение на Вазов, както и най-четената и превеждана българска книга. 

Виж още:

" Осъдени души " - Димитър Димов. Романът излиза от щемпел през 1945 година Филмиран е с едноименно наименование от режисьора и сценариста Въло Радев през 1975 година Действието се развива по време на гражданската война в Испания.. Разказ за същинските човешки взаимоотношения на фона на трагични политически събития и обществени драми. За жертвоготовността и милосърдието, за жестокостта, егоизма и лицемерието. Класика, която би трябвало да прочетете най-малко веднъж.

" Пътуване към себе си " – Блага Димитрова. Книгата е една от най-ярките произведения в българската прозаичност през 60-те години на XX век. Това е книга за заминаването, за бягството, за пътя, по който поемаме в търсене на личната си еднаквост. Тук прекарванията са разказани като спомен, а самата история е самобитен опит за преосмисляне на времето. Книгата слага акцент върху моралните полезности, възприятието за виновност и отговорността. 

Виж още:

" Възвишение " - Милен Русков. Съвременната българска литература също предлага обилие от извънредно качествени и истински произведения, които заслужават вниманието ни. През 2012 година писателят е отличен с премия „ Златен век “ на Министерството на културата и с Национална премия за литература " Христо Г. Данов ". Не оценките, а поради уникалността на романа си заслужава да си купите и прочетете това произведение на Милен Русков. Книгата ви придвижва в различен свят.

" Живот в скалите " - Мария Лалева. Една от най-популярните напоследък книги. Четиво, което ще ви зареди с доста и разнородни страсти, мисли и усеща, които всеки от нас е изпитвал. Истината за живота, човешките връзки, любовта... Драматичната история на ръба сред философията и притчата предизвика. Сълзи, смях – полюсни настроения, които вършат " Живот в скалите " по този начин грабваща. Заслужава си да прочетете книгата.

В мненията споделете мнението си, в случай че сте прочели някои от книгите и кои са вашите обичани български създатели?

Виж още: Какви книги чете Кейт Мидълтън по време на изолацията

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР