24 май е абсолютно безспорна дата, но не може да

...
24 май е абсолютно безспорна дата, но не може да
Коментари Харесай

Проф. Искра Баева: Ще политизират 24 май

" 24 май е безусловно безспорна дата, само че не може да бъде народен празник. 24 май е публичен празник, а превръщането му в народен празник ще го политизира ", съобщи историкът проф. Искра Баева по отношение на предложенията на Политическа партия - Демократична България за промени в Конституцията, с които се планува 24 май да стане народен празник вместо Трети март.
Според нея е много обезпокоително, че от време на време се слага въпросът за промени на националния празник. " 24 май е най-българският празник, само че той обаче е национален празник, на националното, които са настрана от политиката. Националният празник е политическият празник ", изясни проф. Искра Баева.
Тя уточни, че 24 май е неоспорим национален празник, а трансформирайки го в народен празник, може да се изключат всички други, които честват кирилицата. " Русия може да се трансформира както си желае, само че това не трябва да се отразява върху чувството на българите за тяхната страна. Непрекъснато се опитваме да се огледаме в огледалото и се опитваме да променим националния празник поради войната в Украйна. Нашият народен празник не трябва да се оглежда в непозната страна ", прикани проф. Баева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР