24-ите Зимни олимпийски игри в Пекин бяха закрити днес. Спорт,

...
24-ите Зимни олимпийски игри в Пекин бяха закрити днес. Спорт,
Коментари Харесай

Пекин предаде щафетата на Игрите на Милано и Кортина д'Ампецо

24-ите Зимни олимпийски игри в Пекин бяха закрити през днешния ден. Спорт, политика, триумфи и разочарования бяха част от всекидневието в китайската столица през последните 17 дни.

Освен богатата стратегия на игрите, която Българска национална телевизия сподели, нашите специфични пратеници Стефан Георгиев, Калин Гугов, Николай Балкански и Станислав Златев ни направиха съпричастни с ситуацията там, любопитните срещи и места. Разказахме за протеста на игрите от международни водачи. Видяхме представянето на всички български спортисти в Пекин. Отбелязваме представянето на Алберт Попов. Той усъвършенства върха на Петър Попангелов от 1984 година за най-хубаво класиране на българин на Олимпийски игри в гигантския слалом.

Заключителният церемониал на Националния стадион в Пекин, прочут като " Птиче гнездо ", беше необикновен. Повечето флагове на страните, взели участие в олимпиадата, бяха носени от доброволци, защото доста делегации към този момент отпътуваха. измежду формалните посетители на церемонията беше китайският президент Си Цзинпин.

В сбогуването с Игрите присъстваше признакът на плачещата върба, която по антична китайска традиция се дава на безценен другар.

Олимпийското знаме беше предадено на кметовете на Милано и Кортина д`Ампецо, чиито градове са домакини на идната зимна олимпиада.

Президентът на организационния комитет напомни, че Пекин остава в историята като първият град хазаин на летни и зимни Игри.

Тези Олимпийски игри откриват нова епоха за зимните спортове. Това е още един извънреден образец по какъв начин човечеството се сплотява за общо бъдеще. Олимпийският дух ще живее постоянно, съобщи Цай Чи, президент на организационния комитет на Игрите.

Президентът на Международния олимпийски комитет Ричард Бах стартира словото си с думите " Благодаря, Китай ". Той поздрави домакините за отличната организация, а спортистите - за изключителното показване.

Всички освен се уважавахте, подкрепяхте се, прегърнахте се, въпреки страните ви да са разграничени от спор. Тази сплотяваща мощност на олимпийските игри е по-здрава от силите, които желаят да ни разделят. Вие давате късмет на мира, съобщи Ричард Бах, президент на МОК.

След 16 дни пристигна време снежинката с имената на 91 страни, участнички в Олимпиадата, да слезе долу, измежду техните флагове. Олимпийският огън изгасна.

Фойерверки в небето над стадиона изписаха мотото на Игрите - " Един свят – едно семейство ".

По тематиката работиха: С. Георгиев, Ф. Аронова, М. Гицов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР