24 часаГрипът удря след празниците с два щамаВ България грип

...
24 часаГрипът удря след празниците с два щамаВ България грип
Коментари Харесай

Преглед на печата

24 часа

Грипът удря след празниците с два варианта

В България грип още не е потвърден. Отделни случаи е допустимо да се появят към празниците, само че съгласно епидемиолозите това е малко евентуално. Очакванията са болните да стартират да зачестяват след Нова година, когато всички се върнат на работа, а децата - на учебно заведение и детска градина, и има по-голямо скупчване на хора в затворени пространства.

" Преди 3 седмици грип се беше появил в Албания, само че към този момент няма епидемиологично разпространяване, а единствено единични случаи. В момента грип има в скандинавските страни и най-западната част на Европа - главно Португалия. Засега няма изявена наклонност на съответен вариант, който да циркулира там, тъй като се потвърждават и H3 и H1 (ваксиналните варианти на тези вируси са надлежно " Канзас " и " Бризбейн " - б.а.). Не можем да предвиждаме с акуратност за у нас, тъй като не знаем по какъв начин ще тръгне в Европа. В южните щати на Съединени американски щати да вземем за пример разпространяване на грипната зараза има още от октомври и там преобладават вируси от група Б, които провокираха епидемията тук преди 2 години ", изясни пред " 24 часа " проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и основен координатор на експертния съвет по микробиология към министъра на опазването на здравето.

Все отново по-вероятно е у нас превес да вземе " Канзас ", само че и против него, и против " Бризбейн " българите имат построен някакъв имунитет, тъй като с сходни на тях вируси към този момент сме се срещали.

" Канзас " беше нов за страната ни преди 2 години, само че с сходни на него и на " Бризбейн " вируси възрастните към този момент са се срещали. За " Канзас " съответно всички хора над 20 години са имали допир и не чакаме нещо изцяло друго ", сподели още проф. Кантарджиев.

Труд

Убиецът на Самоковеца - свободен дефинитивно

Холандският наемен палач Ервин Векер, който простреля наркобоса Косьо Самоковеца и рани манекенката Цеци Красимирова на 6 декември 2003 година в центъра на Амстердам, към този момент може да пътува по света. Той беше освободен от пандиза " Хеерхюговард " на 22 май 2014 година, където излежаваше 15-годишна присъда да убийството на българина, само че беше оставен на " пробация " за 5 година и получи възбрана да напуща Холандия през този период. Той към този момент изтече и Векер е получил персоналните си документи, които до момента бяха в полицията.

13 години след убийството на Константин Димитров - Самоковеца към момента не е ясно кой е поръчал разстрела на краля на контрабандата. Куршумите го застигат на площад " Дам " в Амстердам, където преди малко е купил диамантено украшение на любовницата си Цеци Красимирова, с цел да є предложи брак. Косьо е женен и даже чака бебе, само че твърдо е решил да се разведе и да свърже живота си с манакенката. Килърът обаче ги чака пред първокласния магазин и когато двамата излизат, засвистяват патроните. Самоковеца е убит на място в главата, рикоширал патрон се забива в лицето на Цеци. Убиецът е арестуван съвсем мигновено. На мястото има скришен холандски сътрудник, който следи Косьо. Той вижда къде стрелецът изхвърля якето и револвера си и влиза в ресторант. Там го и задържа.

Монитор

Министерство на вътрешните работи, АПИ и пожарната с обединен център за сигурност на придвижването

Идеята за Националния координационен център е на едно място да работят институциите, които имат отношение към контрола по пътищата и дейностите, свързани с пътната сигурност, изясни при представянето вътрешният министър. В него съвместяват напъните си Министерство на вътрешните работи, АПИ, пожарната работа, ДАИ. Идеята е да се получава бърза информация, с цел да се понижат вредите, уточни Маринов. Освен това центърът има достъп и до всички пунктове, които правят годишни прегледи на леки и тежкотоварни коли, следи се къде се организират ремонтни работи.

Центърът е отворен както за жителите, по този начин и за медиите.

В момента, в който се получи сигнал на тел.112, той постъпва незабавно в координационното звено, осведоми Младен Маринов.

От началото на годината са починали 594 души, а са ранени 8100 жители, заяви от своя страна основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов.

Сега

Двама министри са застрашени с до 12 година затвор поради водната рецесия в Перник

Тежкият режим на водата, който изкара жителите на Перник на митинги, е разследване на безхаберието на двама министри - на околната среда и водите и на районното развиване. Това откри Районната прокуратура в Перник и препрати преписката на Специализираната прокуратурата, която е способена да проверява закононарушенията по работа на хората на висши управителни длъжности. Постановлението, с което " Сега " разполага, е от 10 декември. В него министрите, отговорни за рецесията, не са посочени поименно.

Специализираната прокуратура заяви, че са налице задоволително данни за формиране на досъдебно произвеждане за занемареност. Ако бъдат приети за отговорни, министрите могат да получат от 3 до 12 година затвор за занемареност.

Капитал дейли

Походът на електробусите

Още от идната година в 10 от огромните градове в страната ще стартират да се движат стотици електрически рейсове. С това България ще изпревари редица западни страни, само че не тъй като е доста по-далновидна в екополитиките или тъй като другите не могат да си разрешат сходна инвестиция. Причината е повече от прозаична и е обвързвана с проблемите при ръководството на евросредствата - откакто стана ясно, че парите за ВиК планове по оперативна стратегия " Околна среда " няма да могат да се усвоят в точния момент, още тази пролет екоминистърът Нено Димов реши да пренасочи част от тях към други ограничения. В случая общо 510 млн. лева отидоха за справяне с мръсния въздух посредством закупуването на електрически рейсове, трамваи и тролеи.

На пръв взор това е добър метод, защото би следвало да понижи замърсяването на въздуха в градовете от публичния превоз. Но в реалност схемата е определена поради това, че е най-лесният и бърз метод за асимилиране на европейското финансиране - не изисква планиране, строителство, контрол и така нататък, а единствено асортимент и доставка.

Дума

На 26 април социалистите директно ще изберат водача си

На 26 април 2020 година ще се организира директен избор за нов ръководител на Българска социалистическа партия. Това реши Националният съвет на партията, който одобри разпоредбите за избор на ръководител. Ако има балотаж, той ще бъде на 3 май.

" За " разпоредбите гласоподаваха 87 членове на Пленума, без " срещу " и с 2-ма " въздържали се ".

За първи път всички членове на партията ще могат да вземат участие директно в избора на ръководител. Бе утвърден и съставът на Централна комисия по осъществяване на избора. Неин ръководител ще е Емил Войнов.

По Устав мандатът на ръководителя на партията е 4 години и към 2020 година изтича този на Корнелия Нинова. Тя бе определена да оглави Българска социалистическа партия на 8 май 2016 година по време на първото съвещание 49-тия конгрес на партията. След измененията в Устава обаче конгресът няма да е органът, който избира ръководителя, а той ще се избира директно от членовете на Българска социалистическа партия. Това ще се случи за първи път в историята на партията. Именно за това са нужни и правила за вътрешнопартийния избор.

Стандарт

Близнашки с нова концепция за самостоятелния прокурор

Има доста елементарно и елегантно решение по проблема с самостоятелния прокурор, който би трябвало да проверява основния. Това съобщи професорът на конституционно право Георги Близнашки по България он еър. Този човек не би трябвало да е непрекъснато настояща фигура, а ще работи, в случай че възникне обстановка, ще се излъчва от състава на Инспектората и ще показва резултатите от следствието пред прокурорската гилдия. Това може да се стане с смяна в Наказателно-процесуален кодекс, не е належащо да се опира до Конституцията, изясни Близнашки. Той даде за образец сходни структури в европейските страни.

Близнашки още веднъж съобщи, че основаната обстановка благоприятства кръговете, които желаят да няма мощна прокуратура. Заяви още, че основният прокурор не е нарушител, а заслужен човек с дълга кариера в правосъдната система и е потвърдил, че е заслужен да заеме тази позиция. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР