24 часа Годината на домата Идва Алено сърце, което е

...
24 часа Годината на домата Идва Алено сърце, което е
Коментари Харесай

Годината на домата, Община Хитрино е похарчила едва 1/6 от парите за възстановяване

" 24 часа "

Годината на домата

Идва " Алено сърце ", което е по-сладко от розовото. Година на домата. Така агроспециалисти дефинират лято 2017. " Много хубава годишна продукция. Високите температури не разрешиха да се развият заболявания като картофената мана - най-големия камшик. А тя се образува вследствие на чести превалявания, каквито през последните месеци не се следят ", изясни пред " 24 часа " доцент Даниела Ганева, шеф на института по зеленчукови култури " Марица " в Пловдив. Климатичните условия това лято накараха доматите безусловно да полудеят, а стъблата им да се огъват от плод.

Леко терзание е имало напролет, когато се появило нахлуване от трипс - тип противник, който разболява доматите. Опасността обаче бързо била овладяна.

Сега борсите са отрупани, а производителите са удовлетворени от урожая. По щандовете на пазарите в градовете продукцията е в ценови диапазон от лев до 4,50 лева Естествено, най-скъпо се продават едрите розови. По-дребните от тях вървят сред 2 и 3 лв., а тези от " първо качество " доближават и 5 лева Агрономи обаче считат, че няма съображение за такава висока цена при съществуване на толкоз добра годишна продукция.

Август е пикът на изобилието. " Да, едрите розови домати са локална селекция. Имат по-добри вкусови качества. Нежна е кожицата им, което ги прави по-трудни за превозване, а интервалът им на предпазване е по-малък. Затова постоянно цената им се отличава от тази на елементарните. Но чак пък 5 лв. за кг ", учудва се доцент Ганева.

" Стандарт "

Проверяваме за актове в КАТ и по интернет

От август т.г. заплащането на санкциите към КАТ може да става по електронен път. С стартирането на няколко електронни услуги на Министерство на вътрешните работи към този момент може отдалечено да се прави и инспекция дали водачите имат неплатени санкции по фишове, актове за определяне на административно нарушаване и наказателни разпореждане, осведомиха от Съюза на българските автомобилисти.

" Монитор "

Наливат 25 млн. eвро в БГ пандизите

Над 25 млн. евро се чака да бъдат отпуснати за възстановяване на изискванията в пандизите, повишение потенциала на чиновниците и за реинтеграция на лишените от независимост по Норвежкия финансов механизъм в идващите 5 година, оповестиха от Министерство на правораздаването. Предстои построяването на нов затвор в Кремиковци, ремонт на арести и затвори, както и основаване на преходни отделения или така наречен half way houses за акомодация на пандизчии, които са в края на изтърпяване на наказването.

" Сега "

Община Хитрино е похарчила едвам 1/6 от парите за възобновяване

овече от осем месеца след нещастието в Хитрино възобновяване на селото към момента е мираж. Пострадалите хора живеят във фургони, а от обещаните нови къщи няма подготвена нито една. Общинската инфраструктура - пътища, водопроводи, здания, не е ремонтирана. Общината е съумяла да усвои към 1/6 от получените от страната и от даренията пари - 2.123 млн. лева от общо близо 12 млн.лв. Това излиза наяве от доклада на кмета Нуридин Исмаил, който не изяснява за какво се бави усвояването на парите и възобновяване на селото.

" Дума "

Държавата дискриминира децата с увреждания

Инвалидните колички, които отпуска страната, са непригодни за деца, защото са единствено за възрастни, оповестиха пострадали родители. Отпусканите 486 лева били задоволителни единствено за рингова количка, която обаче нямала нужните съоръжения за дете с увреждания. Според специалисти положителните детски колички, съобразени с самостоятелните потребности, са с цени от 1000 лева нагоре и сумата, давана от страната, е изцяло незадоволителна.

Новият член на Комисията за отбрана от дискриминация - Петър Кичашки, от квотата на президента, съобщи, че ще предложи на сътрудниците си да предлагат на общественото министерство да включи в листата с помощни средства, които се финансират от страната, и профилираните колички за деца с увреждания.

" Капитал дейли "

Кой ще управлява Българска национална телевизия

Когато в края на август Съветът за електронни медии разгласи името на новия общоприет шеф на Българска национална телевизия, то несъмнено ще падне в медийното тресавище, ще изпръска тиня по имиджа на медиата и по-късно ще потъне неусетно в дневния ред. В най-вероятните сюжети това ще бъде или Емил Кошлуков, или Иван Гарелов, или Константин Каменаров. Тоест или фигура с нечистоплътна биография и подозрения за политически и стопански зависимости, или полицай, или родственик на статуквото в Българска национална телевизия. В по-малко сигурните, само че не по-малко компромисни разновидности, ще е някой различен ретро воин. Така състезанието не предлага истински избор, а е по-скоро първа стъпка към цялостното преодоляване на публичната телевизия от властта по метода, по който това се случи на пазара на печатни медии.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР