2365 милиардери в света са увеличили богатството си с четири

...
2365 милиардери в света са увеличили богатството си с четири
Коментари Харесай

Пандемията от COVID-19 увеличи състоянието на най-богатите с 50%

2365 милиардери в света са нараснали благосъстоянието си с четири трилиона $ сред 18 март 2020 година и 18 март 2021 година, което е растеж от 54%. Общо в този момент милиардерите имат невъобразимата сума от 12.39 трилиона $, излиза наяве от ново изследване на близкия до левите американски Институт за политически проучвания (IPS).
Само най-богатите 20 милиардери са нараснали благосъстоянието си със 742 милиарда $ в границите на една година. Сред милиардерите, чието благосъстояние е повишено най-вече, са китайски и американски бизнесмени.
Китайският бизнесмен Джун Шаншан регистрира най-голямо нарастване на благосъстоянието. Състоянието му набъбна за една година от 2 милиарда на 68 милиарда $, или 1300 %. Причината за това: борсовият дебют на две компании.
След него се подреждат рускинята Татяна Бакалчук (плюс 1200 процента) на второ място е китайката Дзуо Сиу (плюс 714 процента). На девето място е спретнат Илон Мъск, който усили положението си със 137.5 милиарда $, или 559 %.
Цифрите са много взривоопасни и ненапълно спорни - тъй като политиците считат натрупването на голямо благосъстояние и възходящото разделяне сред богати и небогати поради породената от ковид рецесия за все по-голям проблем. Организации, от които не се чака безусловно да се намесват по тематиката, в този момент взимат отношение, като измежду тях е и Международният валутен фонд (МВФ), разяснява немският Handelsblatt. В навечерието на пролетната среща през тази седмица Международният валутен фонд би алармата и за това в новата си икономическа прогноза и икономическите разбори. „ Пандемията на Covid-19 ускорява порочния кръг на неравенството “, е първото изречение в разбор, в който МВФ се занимава с икономическите и обществените последствия от пандемията.
Ето за какво съгласно основаната във Вашингтон организация държавните управления би трябвало да преразпределят повече от горната страна надолу и да покачат налозите за богатите и хората с високи приходи. МВФ се концентрира освен върху супермилиардерите от класацията на IPS, само че и върху горната междинна класа и притежателите на доста парцели в индустриализираните страни.
От една страна, коронавирусът усилва неравенството сред страните, твърди МВФ. В съпоставяне с прогнозите от преди рецесията приходът на глава от популацията в разрастващите се страни ще бъде с 20% по-нисък сред 2020 и 2022 година, само че единствено с единадесет % по-нисък в индустриализираните страни. 95 милиона души по света са изпаднали в беднотия по време на пандемията. Международната общественост би трябвало да направи нещо по този въпрос, а главното, което оказва помощ в битката с бедността, се крие в една лесна формула - повече пари.
Но неравенството се усилва и вътре в самите страни, написа МВФ. Младите служащи и служащите с релативно ниска подготовка са изключително наранени от рецесията, защото заетостта понижава по-рязко в техните браншове и работните им места са по-застрашени от автоматизацията. „ Тъй като рецесията форсира силите за цифровизация и автоматизация, е малко евентуално доста от изгубените работни места да се върнат ", написа МВФ в последната си икономическа прогноза.
За това и с цел да финансират тежестта на рецесията, страните би трябвало да усилят налозите за богатите, да вземем за пример посредством въвеждане или увеличение на налози върху недвижими парцели или завещание, считат от организацията. Според МВФ някои страни към момента имат опция да покачат налога върху приходите за хората с високи приходи. Освен това би трябвало да се запушат малките врати за отбягване на налози от корпорациите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР